Hogyan szedd ki a sminkfoltot a textilmaszkból, hogy patyolattiszta legyen? Az alapozó mind közül a legmakacsabb
A textilmaszk óhatatlanul sminkfoltos lesz. Szerencsére a szennyeződés eltávolítható.

GettyImages-1253821097
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hosszú ideje tartó járvány miatt mostanra a mindennapok állandó kellékévé lettek a védelmi célt szolgáló maszkok, melyekből egyesek az eldobható, mások a mosható textil verziót választják.

Az utóbbi megoldást minden egyes csere alkalmával ki kell mosni, ám ez a lassanként rutinná váló művelet azok számára, akik sminket viselnek, nem mindig egyszerű. Bizonyára sokan tapasztalják, hogy a nem érintésálló, nem tartós dekorkozmetikumok a textilbe ivódva makacs foltot hagynak. Ezt a szokásos mosás nem feltétlenül távolítja el egykönnyen, az erős folttisztítóktól pedig sokan ódzkodnak, hiszen mégis arcuk, szájuk előtt viselt textilről van szó. Hipó és más agresszív szerek helyett egyszerűbb megoldások is szóba jöhetnek. 

Hogyan távolítható el a sminkfolt a textilmaszkból?

A legmakacsabb foltot a krémes állagú alapozók hagyják, de az élénk rúzsok és a finom porállagú pirosítók sem könnyítik meg az ember életét.

A sminkfoltokat többféle módszerrel is meg lehet közelíteni. Az egyik annyira kézenfekvő, hogy sokaknak épp emiatt nem jut eszébe: ez a sminkeltávolító krém vagy folyadék. Egyenesen az alapozó-, pirosító- vagy rúzsfoltra kell tenni belőle, majd alaposan megdörzsölni az anyagot. Ha a foltok kellőképpen elhalványultak, jöhet a szokásos mosás. Ha szükséges, meg is lehet ismételni a műveletet.

Az olajos alapozók és nem tartós rúzsok eltávolításában jó segítség lehet a mosogatószer, hiszen mosogatás közben is oldja a zsíros és olajos szennyeződéseket. Pár cseppre van szükség, és némi dörzsölés után jó eséllyel nyoma sem lesz a foltnak. Zárásként elvégezhető a szokásos maszkmosás.

Harmadik lehetőségként szóba jöhet a gyógyszertári alkohol is, mely az igazán húzós sminkszennyeződéseket is hatékonyan eltávolíthatja. Ebből ugyancsak az anyagra kell önteni egy keveset, majd jól átdörzsölni azt, végül pedig alaposan kimosni a maszkot.

Hogyan kell rendesen kimosni a textilmaszkot?

Korábbi cikkünkben részletesen írtunk a textilmaszkmosás módjáról. Mivel egy szájmaszk a használat során valóságos kórokozóteleppé válik, a mosásban elengedhetetlenül fontos az alaposság.

Mosógépes mosás esetén a maszkokat a többi ruhától elkülönítve kell kimosni, jó minőségű mosószerrel. A WHO ajánlása szerint a mosásnak legalább 60 fokon kell történnie. Szintén ez a kiadvány írja, és Emily de Golian, grúz dermatológiai szakember is úgy tanácsolja, hogy a kézi tisztítás történjen szappannal és forró vízzel. Dús habot kell képezni, 20 másodpercig dörzsölgetni az anyagot, és megfelelően kiöblíteni. Száradás után hasznos kivasalni a textilből készült maszkot, mivel a magas hő kórokozópusztító hatású.

Két praktikus tanács

Végül két praktikus tanács: noha szóba jöhet a hagyományos termékek lecserélése tartós, érintésálló verziókra, ez nagyobb kiadással járhat, így praktikusabb egy sminkfixáló spray-t beszerezni, ami megakadályozza a hagyományos termékek elkenődését. Amikor az arc elkészült, csak rá kell fújni a permetet, és néhány perc után viselhető is a maszk.

A cikk az ajánló után folytatódik

A másik praktikus tanács is beválhat: annak, aki sminkel, jobb valamilyen okker, barna vagy bordó árnyalatú textilmaszkot választania, és kerülni a fekete, fehér, kék, zöld, illetve nagyon világos színű darabokat. Bár a maszk makulátlan tisztasága érdekében a keletkező foltokat mindenképpen el kell majd távolítani, de viselés közben nem annyira lesz feltűnő, ha a textil véletlenül beszíneződött.

Teregetés a világ körül

A mosás apropóján nézd meg a következő érdekes összeállítást: így teregetnek az emberek a világ körül.

Ezt is szeretjük