Ez a legfontosabb különbség az indukciós és az elektromos főzőlap között - Nem mindegy, mit használsz rajtuk

Bár nagyon hasonló az indukciós és az elektromos főzőlap működése, a rajtuk használható edények között van különbség.

indukciós főzőlap
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek mind az indukciós, mind az elektromos kerámia főzőlapok, amik között nincs nagy különbség sem kinézetben, sem fogyasztásban. De akad azért egy-két eltérés a két típus között, amit érdemes ismerni, ha épp vásárláson töröd a fejed. 

Ez a legfontosabb különbség az indukciós és az elektromos főzőlap között

Az indukciós főzőlap elektromágneses teret hoz létre, és ezzel melegíti az edényeket, szemben az elektromos kerámia főzőlappal, amit az alatta húzódó tekercs melegít fel. Ez a tekercs először hővé alakítja az elektromos áramot, majd a felmelegített főzőlap tovább melegíti a rá helyezett edényeket. 

elektromos főzőlap
Fotó: Javier Zayas Photography / Getty Images Hungary

A kerámia főzőlappal szemben az indukciós főzőlap esetében nincs felesleges energia, hiszen csupán az edényre fókuszál, nem melegíti fel a körülötte lévő levegőt vagy magát a főzőlapot. Természetesen felmelegedhet az edénytől, de közel sem annyira, mint az elektromos. És pillanatok alatt ki is tud hűlni, így a főzés során előforduló balesetek esélye is jóval kisebb. A hatékonysága is magasabb, körülbelül 85 százalék körül van, még a kerámia főzőlapé 70-80 százalék körüli. 

Az eltérő működési elvből következik a legfontosabb különbség a két főzőlap között: az indukcióson csak mágnesezhető, tehát vasból, acélból, rozsdamentes acélból készült edények használhatóak. Még az elektromos főzőlapon bármilyen anyagú, akár alumínium-, kerámia- vagy üvegedények is használhatóak. A legegyszerűbb tesztelési mód, ha egy mágnest illesztesz az edény aljára, ha odaragadt, használható indukciós lapon is. Még többet olvashatsz az edények teszteléséről korábbi cikkünkben

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Melyiket válaszd?

Az indukciós főzőlapok hatékonyságáról volt már szó, emellett szintén nagy előnye a könnyű tisztítása és gyors felmelegedési és lehűlési ideje. Viszont az ára is magasabb a többi elektromos főzőlaphoz képest, és működés közben zümmögő hangot is kiad, ami kissé zavaró lehet hosszú távon. Legnagyobb hátránya, hogy csak mágnesezhető edényekkel használható, így mindenképp érdemes megnézned, milyen anyagú edények is vannak otthon új főzőlap beszerzése előtt.

Kevesebb lesz a rezsi: 5 jó trükk, hogy az elektromos tűzhely kevesebbet fogyasszon

Próbáld ki a rezsicsökkentő trükköket főzés közben!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük