Hancúrhoz ánizst, relaxáláshoz mirtuszt
Szintetikus illatosítót vagy olajat? Melyik illat mire jó, hol és hogyan érdemes használni? Most megválaszoljuk a kérdéseket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szagelszívó ide, alapos kereszthuzat oda, az ember teljes mértékben nem képes befolyásolni a körülötte lévő szagokat, ám az csak rajtad múlik, hogy teszel-e a csökkentésükért, vagy azért, hogy a lakásba lépve áporodott dohánybűz helyett könnyed virágillat fogadjon. Hogy mindezt hogyan, és melyek a leghatékonyabb megoldások? Cikkünkben mindenre fény derül!

Egy kis biológia

Az ember apró szaglószerve körülbelül 100 millió szaglósejtet működtet. A szaglás az egyetlen olyan érzékszervi működés, amelynek révén a központi idegrendszer közvetlen kapcsolatban áll a külvilággal, hiszen a szagló nyálkahártya sejtjei agyidegsejtek. A szagingerek közvetlenül az agy legősibb részébe, a limbikus rendszerbe jutnak el, jelentősen befolyásolva így a közérzetet és a viselkedést. Emiatt lehetséges, hogy bizonyos illatok gyógyhatásúak.

Ki a szagokkal!

Mielőtt bármiféle illatosításba kezdenél, alaposan szellőztesd ki a lakást vagy az irodát! Mivel időd körülbelül 70%-át a négy fal között töltöd, fontos, hogy a belső terek légszennyezését a minimálisra csökkentsd - jó, ha tudod, hogy a levegő minőségét a fűtőberendezések, a belső burkolatok, a szerkezeti elemek és a különböző vegyi anyagok is befolyásolják. A belső terek légszennyezettségének oka pedig részben a rossz szellőzés, a levegő minőségének javításához és a felesleges páratartalom eltávolításához tehát elengedhetetlen a rendszeres szellőztetés.

Be az illatokkal!

Az illatosítással kapcsolatban a legfontosabb kérdés, hogy milyen eszközt érdemes a leginkább használni? A kínálat ma már hatalmas, ám a szintetikus illatosítók helyett jobb, ha inkább valódi illóolajokat párologtatsz. A vegyszeres légfrissítők, a füstölők és a pot pourrik hatékonyak ugyan, de sokaknál allergiás tüneteket válthatnak ki.

Az illóolajokhoz speciális párologtató lámpák kaphatók, melyek "gyomrába" általában egy mécsest kell tenni, a tetejükön található kis csészébe vizet önteni, utána pedig pár csepp illóolajat csöpögtetni a melegedő vízbe. Az illóolaj mennyiségét a helyiség nagysága, az alkalmazott illóolaj illatának intenzitása, a lámpagyújtás célja és a helyiségben tartózkodók ízlése, érzékenysége határozza meg.

Relaxhoz mirtuszt

Az illóolajokból általában öt–tíz cseppet szokás egy csészébe csepegtetni. Használhatsz csupán egyetlen illatot, de kísérletezhetsz illatkeverékekkel is, ám fontos, hogy jól ismerd a használt olajak lehetséges hatását.

Figyelj arra, hogy mindig legyen elég víz a párologtató lámpában, mert az illóolajok hevesen égnek, és odakozmálhatnak, ha nem vigyázol, aminek eredményeképpen sokkal inkább büdös lesz a lakásban, mintsem virágillat.
És hogy mikor milyet? A nappaliban citromot, narancsot, fahéjat vagy mentát párologtass, a dolgozószobában pedig négy csepp citromból és két csepp borsmentából keverhetsz frissítő illatot. Ha megfáztál, használj eukaliptuszból, citromból, bors- vagy fodormentából, levendulából vagy fenyőfélékből készített illóolajokat.

Ha relaxálni szeretnél, vesd be a mirtuszt, a levendulát, a rózsafát vagy a fahéjat, ha pedig inkább hancúroznál, csöpögtess a párologtató lámpába ánizst, szegfűszeget, pacsulit vagy rózsafát. A keserű narancs nyugtató, az édes narancs a depressziót űzi el, a citrom és a borókafaolaj fertőtleníti az adott helyiséget, a borsmenta szúnyogriasztó, az ánizs pedig közérzetjavító. A gyerekszobában néhány csepp mandarint, narancsot vagy fahéjlevelet párologtass rövid ideig.

Óvakodj a szintetikustól!

Ügyelj rá, hogy mindenképpen olyan helyen vásárolj illóolajat, ahol biztosan nem adnak a valódi helyett szintetikusat. Utóbbi is jó illatosításra, ám a testedet és a lelkedet nem ápolja.

Az illóolajok összetevőinek egy része fényre is bomlik, emiatt jól zárható sötét üvegcsékben, hűvös helyen tárold a gyűjteményedet, a gyerekektől elzárva - erre azért van szükség, mert némelyik olaj nagyobb mennyiségben mérgező. Időnként selejtezd ki a már lejárt olajokat, mivel általában két évig őrzik meg gyógyhatásukat.

Amit tilos!
A várandós nők ne párologtassanak bazsalikomot, borókát, ciprust, kakukkfüvet, majoránnát, muskotályzsályát, rozmaringot, tuját és zsályát, magas vérnyomás esetén pedig kerülni kell a kakukkfüvet, a rozmaringot és a zsályát. Az ánizst, a borókát, a borsmentát, a tuját és a zsályát egyébként is csak kis dózisban szabad alkalmazni mindenkinek!
Ezt is szeretjük