Így hosszabbítsd meg a farmerjaid élettartamát!
Már az első mosás után fakóbb a farmerod? Bármennyire is vigyázol rá, idő előtt kikopik és szétszakad? Íme, néhány hasznos praktika!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A 19. században még munkaruhának számított, a farmer azonban hamarosan begyűrűzött a hétköznapokba is, és ahhoz sem kellett hosszú idő, hogy olyan kötelező alapdarabbá váljon mind a nők, mind a férfiak ruhatárában, mint előbbieknél a kis fekete ruha, utóbbiaknál pedig a nyakkendő.

A farmer kezdettől fogva egyet jelentett a megbízhatósággal.

Strapabírónak kellett lennie, hiszen munkaruhának készült, és ezt a tulajdonságát később is megőrizte. Természetesen ahhoz, hogy a farmered hosszú ideig szolgáljon - tekintettel arra, hogy ma már nem minden anyag bírja annyira az igénybevételt -, a lehető legkisebb mértékben kopjon, és a színét se veszítse el hamar, nem árt néhány óvintézkedés.

Csak kíméletesen a mosógéppel!

Bár a farmer az egyik legkönnyebben kezelhető anyag, ahhoz, hogy megőrizze a színét, és a formáját se veszítse el, óvatosan tisztítsd. A legjobb, ha kézzel mosod, ám, ha nincs kedved ezzel bajlódni, akkor csak úgy tedd be a mosógépbe, hogy előtte kifordítod.

A centrifugálásnál az anyagnak így a belseje dörzsölődik majd a dobhoz, és kívül nem díszítik majd halványabb kopáscsíkok. Ezzel ráadásul a dobot is véded, hiszen a farmert díszítő szegecsek belülre kerülnek, és nem sértik fel a fém dobot.

A farmer színének megőrzése érdekében a mosást alacsony hőfokon végezd: 40°C mellett is tiszta lesz az anyag, és az is biztos, hogy nem veszíti el majd a formáját. Mosópor helyett érdemes folyékony mosószert használnod, mert az nem rakódik az anyagra eltávolíthatatlannak tűnő fehér foltok formájában.

Óvd a színét sóval, ecettel!

Azzal is sokat tehetsz kedvenc darabodért, ha a lehető legszükségesebb esetben mosod csak ki mosógépben. Ha nem mindennap ugyanazt a nadrágot viseled, akkor a farmert elég havonta egyszer kimosni, hetente egyszer pedig beáztatni. Engedj a kádba öt liter hideg vizet, és keverj el benne öt-hat evőkanál sót. Fektesd a farmert a kádba, és jó alaposan nyomkodd a vízbe, hogy teljesen átázzon. Hagyd így egy órán keresztül, majd tiszta, hideg vízben öblítsd át, végül csavard ki, és hagyd megszáradni. A sós, hideg vizes áztatás tisztítja is az anyagot, és gondoskodik róla, hogy kedvenc darabod hosszabb ideig megőrizze a színét.

A sót gépi mosáshoz is használhatod: az utolsó öblítés előtt szórj két evőkanálnyit a mosógépbe - ugyanezt végezheted keserűsóval is, ez esetben egy kávéskanálnyit adagolj csak. Ha egyben puhítani is szeretnéd a farmeredet, akkor só helyett egy deciliter ecetet önts az öblítőhöz a mosás vége előtt. Mind a só, mind pedig az ecet segít megőrizni az anyagok színét.

Praktikák foltok ellen

A farmeren esett foltokkal bánj óvatosan: soha ne kezdd el erősen dörzsölni az anyagot - főleg ne dörzsöld össze a farmer saját anyagával -, mert azzal maradandóan károsítod a ruha színét. Inkább próbálkozz néhány hatékony praktikával és kíméletes szerrel.

Kiváló folttisztítót keverhetsz például két evőkanál mosószerből, három evőkanál ecetből és egy liter meleg vízből. Ezzel az új és a régi foltokat is eltávolíthatod. A keverékkel dörzsöld be kézzel vagy egy puha szivacs segítségével a foltot, majd szárítsd meg az anyagot annyira, amennyire csak lehet.

Ha szükséges, ismételd meg a bedörzsölést.
Hasonlóan használd a sört is, mely meglepően jól eltávolítja az olyan foltokat, mint a kávé vagy a tea. Bár a műveletet valószínűleg kétszer-háromszor meg kell majd ismételned, a folt végül teljesen eltűnik, és a ruha színe sem fakul ki.

Makacsabb, például gyümölcsfoltok ellen ecet és citromlé keverékével próbálkozz. Ezzel itasd át a foltot, enyhén dörzsöld át puha szivaccsal, majd mosógépben mosd ki a farmert. Sem az ecet, sem pedig a citrom nem fakítja ki az anyagot, a foltot viszont eltávolítják.

Cikkünk megírásában a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv segített.

Ezt is szeretjük