Tényleg több tízezer forintot lehet így spórolni: dúsan, kis helyen is termelhető zöldségek

A kertészkedés nem is akkora ördöngösség, csak jól kell megválasztani az alanyokat.

GettyImages-1270881348
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mai világban, ahol az élelmiszer egyre drágább, ahol előfordul bolti készlethiány, ahol még ennek ellenére is elképesztő mennyiségű szemét termelődik, és ahol a városi lét hátulütői, mint a rossz levegő, a tömeg és a folytonos rohanás, óriási megterhelést jelentenek testnek és léleknek, sokakban felmerül az önellátás gondolata.

Egyre többeknek jut eszébe, hogy zöldebb környezetbe, vidékre költözzenek, ahol jó levegőn és nyugalomban élhetnek, és ahol kis kertjükből, jóval kevesebb pénzből láthatják el saját élelmiszer-szükségleteiket kiszolgáltatottság, vegyszerezett növények és borzalmasan sok szemét termelése nélkül. Az elgondolás jó és nemes, ugyanakkor akadnak, akik aggodalommal néznek az ötlet megvalósítása elébe: vajon gyakorlat nélkül sikerülhet növénytermesztővé válni?

Igénytelen konyhakerti növények és fák

Természetesen sok tájékozódásra van szükség, de az is fontos, hogy első körben az ember ne vágja túl nagy fába a fejszéjét. Érdemes könnyen kezelhető, igénytelenebb konyhakerti növényeket és gyümölcsfákat választani, melyekkel már-már garantált a sikerélmény. A következő tíz növény, illetve gyümölcsfa ilyen, ám azt jó tudni, hogy mindenfajta fát metszeni kell, az egyiknél sem hagyható el. A metszés módjáról korábbi cikkünkben írtunk.

Cékla - a helyre és a nevelésre sem kényes a vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő cékla, amelynek gumója és levelei is felhasználhatóak a konyhában.

Spenót - a rendkívül egészséges spenót nem várat sokat magára: elvetése után 3-5 héttel már készek is lesznek a levelei arra, hogy az ember egy olló segítségével lemetssze őket.

Zöldborsó - csak a forróságot nem szereti, egyébként nem túl érzékeny növény a C-vitaminban és rostokban bővelkedő zöldborsó. Kicsi helyre is vethető, mert függőlegesen nő.

Újhagyma - szintén remek rost- és C-vitamin-forrás az újhagyma, ráadásul káliumban is gazdag. Csak el kell ültetni, és minimális gondozás mellett 45-50 nap alatt fogyasztható is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Zöldbab - a bokros zöldbab nevelése nem kíván sem sok helyet, sem sok hozzáértést, csak napsütést, jó vízelvezetésű és laza talajt. Pár hét, és az első termés le is aratható.

Koktélparadicsom - nem kell hozzá sok hozzáértés: ha napos helyre kerül, és rendszeres öntözést kap, a koktélparadicsom is szépen, dúsan terem.

Ami pedig a gyümölcsfákat illeti - a fajszi kék szilva, a jászvadóka alma, a gyöngykörte, valamint a pomázi hosszúszárú cseresznye is kevés gondozást igényel, mégis szépen teremhet.

A gondozásmentes kertről

Korábbi cikkünkben Megyeri Szabolcs kertészt kérdeztük, milyenek a gondozásmentes ágyások.

Ezt is szeretjük