150 ezer forint befizetésére is kötelezhetnek

Egy hely, amit muszáj takarítanod télen

Amit a hó eltakarításáról tudni kell.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bármilyen szép is tud lenni, mikor friss hó borítja az utcákat, a téli csapadék igen komoly problémát jelent minden évben, legyen szó a közúti tragédiákról vagy éppen a gyalogosok csúszós járdák miatt bekövetkező baleseteiről.

Míg a közutakról és a közterületekről az illetékes szervek feladata eltakarítani a havat és a jeget, a más ingatlanok előtti járdaszakasz tisztántartása, hó-, valamint síkosságmentesítése azonban a tulajdonos feladata és kötelessége, melynek elmulasztása esetén, különösen, ha emiatt baleset is történik, komoly pénzbeli kötelezettségei is keletkezhetnek a vétkesnek.

Kinek kell eltakarítani a havat és a jeget?

Az ingatlan előtti járdaszakasz tisztántartását kormányrendelet is előírja, a hó- és jégmentesítést azonban az egyes önkormányzatok, csakúgy, mint a Fővárosi Közgyűlés, általában saját rendeletben is szabályozzák.

A Fővárosi Közgyűlés például a 48/1994. (VIII.1.) Föv. Kgy. rendelet alapján előírja, hogy az ingatlan tulajdonosa, kezelője, használója köteles gondoskodni az ingatlan - beleértve az ingatlan nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészletet is - és az ingatlan előtti járda, továbbá a járda és a kocsiút közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztán tartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, hóeltakarításáról és síkosságmentesítéséről.

A rendeletben szerepel, hogy tilos a havat felhalmozni bizonyos helyeken, többek között vízelzáró csap, gázcsap, víznyelő akna körül, kijelölt rakodóhelynél vagy a fák tövében.

Mindemellett azt is megjegyzi, hogy az ónos esőtől, jégtől vagy hótól síkossá vált járdákon szükség esetén akár naponta többször is síkosságmentesítést kell végezni.

A tűzvédelem is fontos
Ha szeretnéd tudni, milyen tűzvédelmi szabályokat kell betartanod, ha társasházban élsz, és nem szeretnél bírságot kapni, vagy tragédiát okozni, kattints ide!

Fontos tudni, hogy társasház esetén mindez nem feladata automatikusan a közös képviselőnek, a tulajdonosok azonban megbízhatják, hogy e célból szerződést kössön például egy vállalkozással. Ha ez nem történik meg, az elmulasztott síkosságmentesítéségért a lakók együttesen felelnek.

Tilos vagy szabad sózni?

A fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm. rend. szerint belterületi közterületen - a közúti forgalom számára igénybe vett terület, vagyis az úttest kivételével - a síkosságmentesítésre csak olyan anyag használható, ami közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növények egészségét nem veszélyezteti. Célszerű ezért környezetbarát anyagokat használni a síkosságmentesítésre, például durva szemcséjű homokot, fűrészport.

Bár általánosságban a sózás már nem számít tilosnak, csak az, ha nem környezetbarát anyagot használsz, nem árt tudni, hogy sóból is többféle létezik. Ha biztosan nem akarsz kárt tenni a növényekben - a só többek között akadályozza folyadékfelvételüket -, használd inkább az előbb felsorolt anyagokat. A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. hulladékgyűjtő udvaraiban is lehet például vásárolni környezetbarát síkosságmentesítőket.

Ilyen egy jó és egy pocsék szomszéd

Bárhol élsz is, nem mindegy, milyen szomszédaid vannak. Az utca emberét kérdeztük meg, mit gondol a témáról. Nézd meg a videót!

Komoly összeg lehet a bírság

Azt, hogy megtörténik-e a síkosságmentesítés, a közterület-felügyelők illetékességi területükön folyamatosan ellenőrzik. A tapasztalat az, hogy előbb felhívják a figyelmet a hiányosságra és az esetleges következményekre, szankciókkal pedig inkább csak akkor élnek, ha ennek ellenére sem tartják be a jogszabályokat a tulajdonosok, illetve, ha visszaesőnek számítanak.

Durva bírság a társasházakban
Nemcsak a hó jelenthet problémát, főként, ha társasházban élsz. Kattints ide, és tudd meg, miért kaphatsz még bírságot!

Az Alkotmánybíróság döntése alapján közterület-felügyelő már nem szabhat ki helyszíni bírságot az elmaradás miatt, a helyi önkormányzat jegyzőjénél azonban kezdeményezhet közigazgatási hatósági eljárást, ebben az esetben pedig akár 150 ezer forint is lehet a bírság.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mindemellett polgári pert indíthat az az illető is, aki a tulajdonos gondatlansága miatt balesetet szenved. Ilyenkor kártérítést is igényelhet, akár vagyoni kárról, akár nem vagyoni kárról van szó - például, ha nem tud munkába menni az eset miatt. Mindemellett a tulajdonos akár bűncselekménnyel, testi sértéssel is vádolható, melynek még komolyabb következményei lehetnek.

Ezt is szeretjük