3 tárgy, amivel tízezreket spórolhatsz!
Egy kis odafigyeléssel, és néhány praktikus berendezéssel sokat tehetsz a pénztárcád érdekében. A következőkkel tízezreket spórolhatsz!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azon túl, hogy rendszeresen a zuhanyzást választod a kádfürdőzés helyett, nem égeted maximumon a konvektort, és ügyelsz arra is, hogy csak abban a szobában égjen a lámpa, amelyben éppen tartózkodsz, még sokkal többet is tehetsz a pénztárcád vastagságáért.

Persze, ehhez alkalmanként költekezésre is szükség van, nevezetesen azon készülékek beszerzésére, melyek energiatakarékosak, vagy éppen hozzájárulnak ahhoz, hogy takarékosan bánhass az energiával.

A következőkre például érdemes költened, ha azt szeretnéd, hogy tízezrekkel több maradjon a pénztárcádban.

Csapd be az érzékeidet: párologtató

Egyszerű kis készülék, amely első látásra nem tesz csodákat, használata mellett mégis úgy csökkentheted az otthonod fűtéséhez használt energia mennyiségét, hogy azt szinte észre sem veszed.
A legtöbb lakásban és házban, legfőképpen ott, ahol konvektor gondoskodik az otthon melegéről, a levegő a fűtési szezonban jóval szárazabb, mint egyébként. A száraz levegőben pedig az ember hőérzete is lecsökken, amelynek hatására hajlamos a kelleténél magasabb hőfokon üzemeltetni a fűtőberendezéseket. Ha azonban biztosítod a lakásod levegőjének megfelelő páratartalmát, a hőérzeted is megváltozik, így még - az egyébként is javasolt - 20-22°C-ot is melegebbnek érzed majd, mint a korábbi, esetenként 24-26°C-os hőmérsékletet. A párologtatónak ráadásul csupán kevés áramra és vízre van szüksége, így attól sem kell tartanod, hogy amit az egyik számlán megspórolsz, az a másikon jelentkezik majd.

Egyszerű, de annál nagyszerűbb: energiatakarékos izzó

Bár már a csapból is az folyik, hogy az energiatakarékos izzókkal rengeteg energiát és pénzt lehet spórolni, sokan mégsem hajlandóak váltani, illetve végleg lecserélni a hagyományos izzókat a gazdaságosabbakra. A tapasztalatok szerint ennek oka elsősorban az energiatakarékos izzók ára, vagy az, hogy a többség úgy hiszi, sokat úgysem takarít meg velük, miért költene hát rájuk.

Pedig igenis érdemes. Jó, ha tudod például, hogy míg a hagyományos izzók csupán a felhasznált energia 2-5%-át hasznosítják, addig az energiatakarékos izzók ennél jóval többet. Ez utóbbiak ráadásul negyedannyi energiát is fogyasztanak, mint hagyományos társaik, élettartamuk pedig tízszer nagyobb, így áruk többszörösen megtérül az élettartam alatt.
És, hogy pontosan mit is jelent ez forintban kifejezve? Egy átlagos háztartásra levetítve közel 15 ezer forint megtakarítást évente.

Jó, ha tudod!
A 25 W-os hagyományos izzót 6 W-os energiatakarékosra érdemes cserélni, a 40 W-ost 8 W-osra, a 60 W-os izzót 12 W-osra, a 100 W-ost pedig 20 W-os energiatakarékosra.

Spórolj egy gombnyomással: elosztó

Nem újdonság, nem csodaszer, nem kerül vagyonokba, sőt, talán a háztartások többségében találkozni is kapcsolóval ellátott elosztóval. Mégis kevesen használják, pedig ezzel az ügyes kis szerkezettel évente akár 20-30 ezer forintot is megspórolhatsz. Hogyan? A titok nyitja az úgynevezett stand-by üzemmódban keresendő, amely üzemmódban a legtöbb televíziót, hifit, számítógépet és mikrohullámú sütőt hagyja a gazdája, amikor elmegy otthonról. Bár a készülékek nem működnek, azzal, hogy készenléti állapotban vannak egész nap, egy év alatt akár több tízezer forinttal képesek hozzájárulni a magas villanyszámlához.

Ha azt szeretnéd, hogy ez az összeg inkább a pénztárcádban maradjon, de semmi kedved reggelente kihúzogatni a készülékek csatlakozóit, majd esténként visszadugdosni, használj kapcsolóval ellátott elosztót. Így kényelmesen, egyetlen gombnyomással szabadíthatod ki a berendezéseket a stand-by fogságából, és spórolhatod meg azt az összeget, amelyet eddig a sárga csekkekre kellett költened.

Ezt is szeretjük