4 étel, ami gyorsabban penészedik, mint a többi: figyelj rá jobban
Van, amikor hasznos a penész az ételen, de van, amikor kimondottan káros.
A penész az ételeken nem minden esetben káros. Van, ahol kimondottan hozzátartozik az étel aromájához, nemes állagának kialakulásához. Ilyenek az érett sajtok vagy a nemespenésszel erjesztett szalámik és italok. A tárolási hibák vagy az ennivaló megromlása miatt kialakult penészgombaflóra azonban veszélyes az emberi szervezet számára, ez nem nemes A gombák által kibocsátott mérgező anyagok, vagyis mikotoxinok komoly allergiás reakciókat válthatnak ki.
Egyes keményebb állagú és héjú élelmiszerekbe a gombafonalak nehezebben hatolnak be, így a penészes foltok eltávolítása után ezek fogyasztásra alkalmasak. Ilyenek például a kemény kolbászok és a kemény sajtok. A puha állagú, lágy szárú vagy szivacsos belsejű élelmiszerek azonban az átlagosnál is gyorsabban penészednek, ezért ezekre jobban oda kell figyelned. Mutatjuk, mi tartozik ide leginkább, nézd meg a képeket!
Ezek az ételek penészesen is fogyaszthatóak
A nemespenésszel erjesztett vagy érlelt ennivalók ízét a penészgomba adja meg. Ezek nem veszélyesek az egészségre, nyugodtan fogyaszthatod őket.
OLVASD EL EZT IS!
- penész
- lakás- és pénzügyek
6 hely, ahol rejtett penész bújhat meg a lakásban: innen terjed szét mindenhova!
- takarítás
- házimunka