4 étel, ami gyorsabban penészedik, mint a többi: figyelj rá jobban

Van, amikor hasznos a penész az ételen, de van, amikor kimondottan káros.

Gyorsan penészedő ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A penész az ételeken nem minden esetben káros. Van, ahol kimondottan hozzátartozik az étel aromájához, nemes állagának kialakulásához. Ilyenek az érett sajtok vagy a nemespenésszel erjesztett szalámik és italok. A tárolási hibák vagy az ennivaló megromlása miatt kialakult penészgombaflóra azonban veszélyes az emberi szervezet számára, ez nem nemes A gombák által kibocsátott mérgező anyagok, vagyis mikotoxinok komoly allergiás reakciókat válthatnak ki.

Egyes keményebb állagú és héjú élelmiszerekbe a gombafonalak nehezebben hatolnak be, így a penészes foltok eltávolítása után ezek fogyasztásra alkalmasak. Ilyenek például a kemény kolbászok és a kemény sajtok. A puha állagú, lágy szárú vagy szivacsos belsejű élelmiszerek azonban az átlagosnál is gyorsabban penészednek, ezért ezekre jobban oda kell figyelned. Mutatjuk, mi tartozik ide leginkább, nézd meg a képeket!

A kenyér, főleg a teljes kiőrlésű és magvakkal ellátott fajta, különösen érzékeny a penészgombára. Ez a belesütött olajos magvaktól jóval nagyobb nedvességtartalommal rendelkezik, mint a sima fehér lisztből sütött verzió. A péksütemények állaga szivacsos és lyukacsos, ezért a mélyebb rétegekben is könnyen behálózzák a mikroszkopikus méretű gombák. A kenyeret akkor sem szabad megenni ilyenkor, ha csak egy kisebb folt van a héján.

Az olyan magas víztartalmú és lágy állagú zöldségekben, mint a paradicsom vagy a paprika, nagyon gyorsan terjed a penész. A vizesebb és puhább szerkezetben akár úgy is jelen lehet a penészgomba, ha azt csak kívülről látod. Ezek hámozás vagy a sérült rész kivágása után sem fogyaszthatóak, mert károsíthatják a szervezetet. A puha héjú gyümölcsök, melyeknek a belső tartalma is képlékenyebb, a felszín alatt is megfertőződnek a gombáktól és spóráktól. A héjukon könnyedén áthatolnak a mikroorganizmusok, és elterjednek az egész gyümölcsben. Ha apró penészfoltot látsz a kivin, szőlőn, barackon vagy málnán, nem ajánlott a fogyasztása.

A feldolgozott húsfélék - elsősorban a puhább felvágottak - hamar penészednek. Ezek esetében tilos a fogyasztás még akkor is, ha a sérült részt levágod, és épnek tűnik a maradék. A penészes húsban ugyanis a baktériumok is könnyebben elszaporodnak, és megfertőzik a környezetükben található élelmiszereket is. Egy érlelt kolbászról, szalámiról eltávolítható a felszíni penész, és ehetőek az ép részek - egy ujjnyival érdemes többet levágni -, de egy apró penészfolt a sonkán már allergiás reakciókat és emésztési problémákat is kiválthat az arra érzékenyeknél.

Az az étel, amelyet előzőleg lefagyasztottak, mikrobiológiai szempontból hamarabb penészedik. A fagyasztott étel felülete az eljárás miatt nagyon kiszárad, így kiolvasztás után táptalaja a penészgombáknak. A fagyasztott hús állaga olvadás után puha és vizenyős, és nedves felülete elősegíti a romlást. Ezért érdemes olyan adagokban lefagyasztani, hogy visszafagyasztás nélkül lehessen felhasználni.

Ezek az ételek penészesen is fogyaszthatóak

A nemespenésszel erjesztett vagy érlelt ennivalók ízét a penészgomba adja meg. Ezek nem veszélyesek az egészségre, nyugodtan fogyaszthatod őket.

Ez az 5 étel penészesen sem veszélyes: nem kell kidobnod!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük