4 étel, ami gyorsabban penészedik, mint a többi: figyelj rá jobban
Van, amikor hasznos a penész az ételen, de van, amikor kimondottan káros.

nagykep?cikkid=168597&kep=penesz-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A penész az ételeken nem minden esetben káros. Van, ahol kimondottan hozzátartozik az étel aromájához, nemes állagának kialakulásához. Ilyenek az érett sajtok vagy a nemespenésszel erjesztett szalámik és italok. A tárolási hibák vagy az ennivaló megromlása miatt kialakult penészgombaflóra azonban veszélyes az emberi szervezet számára, ez nem nemes A gombák által kibocsátott mérgező anyagok, vagyis mikotoxinok komoly allergiás reakciókat válthatnak ki.

Egyes keményebb állagú és héjú élelmiszerekbe a gombafonalak nehezebben hatolnak be, így a penészes foltok eltávolítása után ezek fogyasztásra alkalmasak. Ilyenek például a kemény kolbászok és a kemény sajtok. A puha állagú, lágy szárú vagy szivacsos belsejű élelmiszerek azonban az átlagosnál is gyorsabban penészednek, ezért ezekre jobban oda kell figyelned. Mutatjuk, mi tartozik ide leginkább, nézd meg a képeket!

Ezek az ételek penészesen is fogyaszthatóak

A nemespenésszel erjesztett vagy érlelt ennivalók ízét a penészgomba adja meg. Ezek nem veszélyesek az egészségre, nyugodtan fogyaszthatod őket.

Ezt is szeretjük