Egy budapesti nappali falán lógott a páratlanul értékes festmény: a Galamb utcai lakást több Csontváry-kép díszítette

Ma már nehéz elképzelni, hogy a csodás képek egykor egy belvárosi lakás falát díszítették.

fortepan 89351
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Olykor nehéz elképzelni, hogy a múzeumokban gondosan őrzött, kiállításlátogatások alkalmával csodált műalkotások egykor magánkézben lehettek, és tulajdonosuk a lehető legtermészetesebb módon élt velük együtt. 

Gerlóczy Gedeon neve talán sokaknak ismeretlenül csenghet, annak ellenére, hogy fontos alakja volt a hazai modern építészetnek, és neki köszönhetjük, hogy Csontváry Kosztka Tivadar ragyogó festményei átvészelték a történelem viharait. A képek a saját lakásának falán lógtak. 

Gerlóczy Gedeon Galamb utcai lakása

Ma már Csontváry Kosztka Tivadart mint a legkiválóbb magyar művészek egyikét ismerjük. Látomásos, ragyogó színekben és olykor igen nagy méretben készült festményei előtt sok nézőnek földbe gyökerezik a lába. Vajon milyen érzés lehet nap mint nap otthon gyönyörködni bennük? A festő körülbelül százdarabos életművének csak a töredéke van magántulajdonban, ha olykor felbukkan egy kép az aukciós piacon, rendkívül magas áron kel el. 2021 decemberében a Virág Judit Galéria árverésén minden hazai aukciós rekordot megdöntve, 460 millió forintért talált gazdára a Titokzatos sziget című talányos mű. Ezek fényében ma már különösen nehéz elhinni, hogy a képek kis híján fuvaroskocsik ponyvájaként végezték, a festőművész örökösei ugyanis ilyen sorsot szántak neki. Hogy mégsem így történt, az leginkább Gerlóczy Gedeonnak köszönhető, akit a hagyaték megmentőjeként is ismerhetünk. 

(Kiemelt kép: Fortepan/Urbán Tamás.) 

Ezt is szeretjük