A magyar származású építész, aki New York ikonikus épületeit tervezte: Róth Imre felhőkarcolói

A magyar származású építész luxus-lakóépületeiben sztárok élnek, fiai részt vettek a World Trade Center építésében is.

san remo
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Róth Imre, vagy ahogyan világszerte ismertté vált, Emery Roth magyar származású építész, akinek New York számos ikonikus felhőkarcolóját köszönheti, ám itthon talán kevesen hallottak róla. Ez nem is csoda, hiszen mindössze tizenhárom éves volt, amikor Amerikába küldték szerencsét próbálni.

Az 1920-as és 1930-as években olyan épületeken dolgozott, mint például a Ritz-torony vagy a San Remo-ház, amelyek jelentősen befolyásolták és befolyásolják még ma is a város arculatát.

Gálszécsről New Yorkba

Róth Imre a ma már Szlovákiához tartozó Gálszécsen született 1871-ben, zsidó családban. Szülei vendéglőtulajdonosok voltak, így nyolc gyermeküket jómódban nevelték. A családfő halálát követően viszont elszegényedtek, az ekkor tizenhárom éves Imrét Amerikába küldték. Egyes források arról számolnak be, hogy a család Chicagóban letelepedett ismerőséhez kellett volna mennie, de ő elveszítette a címet, máshol pedig az szerepel, hogy ezzel az ismerőssel együtt utaztak, de New Yorkban elváltak az útjaik, és a fiatal fiúnak egyedül kellett boldogulnia.

Róth Imre egy építésziroda tanoncaként kezdett dolgozni, majd a neves Burnham & Root építésziroda műszaki rajzolója lett, ahol többek között a chicagói világkiállítás egyes épületeinek megtervezésében is részt vett. Így találkozott az elismert szaktekintélynek számító Richard M. Hunttal, aki a New York-i irodájában foglalkoztatta őt. Róth 1898-ban nyitotta meg saját építészeti irodáját. Nem sokkal később megnősült, feleségével, Ella Grossmannal négy gyermekük született. 

New York legmagasabb lakóépülete

Kezdetben persze kisebb megbízásokat kapott, azokat is főleg a városban élő magyar közösségtől, amivel egész életében tartotta a kapcsolatot. A jól elvégzett munkákkal egyre nőtt a szakmai hírneve, így már nagyobb projektekre, apartmanok, szállodák és hotelek tervezésére kérték fel. Korai munkái közül jelentős a tízemeletes, a szecesszió stílusjegyeit mutató, acélvázas Hotel Belleclaire, amely 1903-ban készült el.

 Pályájának egyik legfontosabb épülete a Thomas Hastingsszel közösen tervezett Ritz-torony, ami 1925 és 1927 között készült, a korban New York legmagasabb lakóépületének számított. 

A 42 emeletes luxusingatlan bérlői között az évek során híres színészek, írók, televíziós személyiségek szerepelnek, Greta Garbo is lakott az épületben.

Főműveit sztárok lakják

A Central Park nyugati oldalának közelében található Beresford-házat az egyik főműveként emlegetik, de ennél is ismertebb a szintén a park nyugati oldalán álló, 1930-ban épült San Remo-ház, ami a város első ikertornyos épülete (a cikk borítóképén), valamint a hozzá nagyon hasonlító Eldorádó-ház, ami állítólag az egyik leggyakrabban fotózott a Central Parkra néző épületek között.

Beresford-ház (1930-as évek), Eldorádó (napjaink).
Beresford-ház (1930-as évek), Eldorádó (napjaink).
Fotó: Getty Images Hungary

Az Eldorádó apartmanjainak a közelmúltban olyan lakói, illetve tulajdonosai voltak, mint Michael J. Fox, Faye Dunaway vagy Alec Baldwin. Utóbbi 2011-ben és 2017-ben vált meg az itt található lakásaitól, 9,5 millió dollárért és 1,25 millió dollárért.

A cikk az ajánló után folytatódik

A 30 emeletes Eldorádó-ház luxusapartmanjai a Central Parkra, azon belül is a Jacqueline Kennedyről elnevezett mesterséges tóra néznek. New York egyik legszebb art deco épületének tartják.

Róth Imre két fia, Julian és Richard az apjuk cégénél kezdett el dolgozni, és az ő 1948-ban bekövetkezett halála után Emery Roth & Sons néven vitték tovább a mesterséget. Részt vettek többek között a World Trade Center tervezésében is.

Hogy utaznak a világsztárok a magyar repülőkön? Stewardessek meséltek

A VIP-vendégek, a világsztárok utaztatása egyszerre presztízskérdés és kihívás az utazásszervező cégek és a légitársaságok számára. Bár a sztárallűrök kiszolgálása néha alaposan megizzasztja a dolgozókat, igyekeznek minden hóbortnak eleget tenni, mivel a fennakadások komoly hírnévveszteséget jelenthetnének.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük