Hogy utaznak a világsztárok a magyar repülőkön? Stewardessek meséltek az extra kívánságaikról
A világsztárok utaztatásáról sok magyar stewardess tudna mesélni.

stewardess repülőgép
beauty and style
Top olvasott cikkek

A VIP-vendégek, a világsztárok utaztatása egyszerre presztízskérdés és kihívás az utazásszervező cégek és a légitársaságok számára. Bár a sztárallűrök kiszolgálása néha alaposan megizzasztja a dolgozókat, igyekeznek minden hóbortnak eleget tenni, mivel a fennakadások komoly hírnévveszteséget jelenthetnének.

A repülőgépek személyzete ezért még némi rutin birtokában is nagy izgalommal várja a business- vagy az első osztályon utazó sztárok érkezését, lesi minden kívánságukat, miközben a dolgozók sok esetben megtiszteltetésként élik meg a találkozást a világ leghíresebb csillagaival. Ebbe a világba nyújtanak betekintést a Kordos Szabolcs Airport, Hungary című könyvében megszólaló stewardessek.

Madonna csicskáztatása

Akadnak olyan sztárok, amelyek előtt a személyzet alapos felvilágosítást kap a személyről és kívánságairól. Kornél, a tapasztaltabb légiutas-kísérő szerint Madonna érkezésének hírét általában csak azok fogadják örömmel, akik még nem találkoztak vele. Mások azonnal tudják, hogy a díva nehéz eset.

- Madonnát körbe kell ugrálni, úgy kezeli a személyzetet, mintha a szolgái lennének - szögezte le a férfi, aki egy dühkitörésnek is szemtanúja lett, melynek végén az énekesnő egy poharat vágott hozzá az egyik stewardesshez.

Madonna utaztatását viszont még bátran bevállalják, ellentétben például Naomi Campbellével, akit sorozatos botrányos viselkedése miatt már letiltottak a légitársaságuk járatairól.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jennifer Aniston csak nyugalomra vágyott

- Futótűzként terjedt közöttünk a hír, hogy Jennifer Aniston is az egyik járatunk utasa lesz. (…) Nagyon vártuk, hogy legalább egy pillanatra láthassuk. Hát, nem jött össze - mesélte el Kornél, mivel az első osztályon a híresség élt a lehetőséggel, hogy néhány gombnyomással teljesen elszigetelődjön, bezárkózzon a repülőn, így végül egy percre sem engedett betekintést az utazásába.

Ezzel szemben David Beckham közvetlenségével nyerte meg a dolgozókat: hajnalban egy papucsban jelent meg a konyhában, majd arról kérdezgette őket, milyen az élet egy légitársaságnál, hosszasan elidőzve a társaságukban.

Minikoncert a repülőn

Egy másik légiutas-kísérő, az egykori malévos Izabella szintén több hírességgel találkozott már útja során. Kordos Szabolcsnak elmondta, a legkellemesebb élménye a Faithless együttes tagjaihoz kötődik.

- Kimondottan jó fejek voltak, az economy osztályon ültek, és amikor egy utas kiszúrta, hogy kik ők valójában, adtak egy minikoncertet a repülőn. 

A stewardess hozzátette: legfurcsább tapasztalatát pedig Liza Minnellinek köszönheti, a művésznő ugyanis csak a mellette ülő személyi asszisztensen keresztül volt hajlandó kommunikálni vele. Egyértelműen értett a sztár is mindent, mégis csak bizalmi dolgozója szólalt meg hangosan, akivel suttogva beszélte meg minden kérését.

Sztárok magángéppel

A magángépek világa teljesen zárt világ, amelyben a titoktartás alapvető feltétel. A drága luxusrepülőket milliárdosok, politikusok és a gazdaság legbefolyásosabb személyei bérlik hatalmas összegekért, így a gépen bizalmi pozícióba is kerül egy pilóta vagy egy stewardess. A dúsgazdagok utaztatása mellett sokszor sztárok is repülnek velük, ami ugyancsak vegyes élményekkel gazdagítja a dolgozókat. Kira, a magánrepülős stewardess gyakran köszönti a gépen a hollywoodi csillagokat.

Arnold Schwarzeneggerről csak jót tudott mondani, az osztrák származású színész minden egyes dolgozónak külön-külön udvariasan bemutatkozott.

Akad olyan sztár, aki csak nyugalmat szeretne az út alatt, ilyen volt Brad Pitt is, aki szótlanul ülte végig az utazást, arra vágyva, hogy mindenki békén hagyja. Más a helyzet Paris Hiltonnal: a celeb nemcsak nagy feltűnést kelt, de jókora munkát is ad a pilóták számára a hatalmas csomagjaival - ezeket ugyanis a privát gépekre túlnyomórészt maguk a vezetők cipelik fel.

Cikkünk az Airport, Hungary - Szárnyak, vágyak, magyarok - Bővített, új kiadása alapján készült.

szakacskonyv


Szeretné tudni, milyen érzés egy fantomjárattal repülni koronavírus-járvány idején? Kíváncsi a magánrepülőgépeken szolgálatot teljesítő stewardessek mindennapjaira, a fapados légitársaságok személyzetének kalandjaira, a tehergépek magányos és az utasszállítók körülrajongott pilótáinak valós történeteire?


A hatalmas sikerű Hungary-sorozat szerzőjének könyvében a légi közlekedés kulisszatitkai tárulnak fel - természetesen a magyarok szemszögéből. 

Kordos Szabolcs kontinenseken átívelő utazásra repíti olvasóit, a szórakoztató riportkönyvben repülőtéri dolgozók, légiutas-kísérők és pilóták mesélik el, hogy milyen a valóság tízezer méter magasságban. Az Airport, Hungary 2016-ban jelent meg először, a vadonatúj második, további sztorikkal és megszólalókkal bővített kiadása a 2020-as pandémia idején készült.


Kiadja a 21. Század Kiadó.

Ára 2468 forint.

Egy igazi luxusszálló belülről

A luxusszállodákban a felső tízezer otthon érezheti magát. Minden elérhető itt, ami szem-szájnak ingere, természetesen csillagászati árakon, akár milliós összegekért.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük