Putyinnak is főzött a magyar szakács: a legbajosabb VIP-vendégekről mesélt

A VIP-vendégek gyakran megdolgoztatják a szakácsok idegeit. Erről mesélt egy éttermi dolgozó.

putyin-vacsora

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A VIP-vendégeket sosem bízzák zöldfülű szakácsokra: egyetlen étterem sem merné megkockáztatni a hibázást egy fontos személy érkezésekor. Persze, a tapasztaltabb dolgozók számára sem ezek a hivatás legörömtelibb pillanatai: sokszor furcsa kérésekkel és számos feszült helyzettel kell szembesülniük.

A VIP-vendégek étkeztetése egy étteremben és egy szállodában mindig presztízskérdés, ám a vendéglátósokat alaposan le tudják izzasztani a hírességek. Ebbe a világba is röpke betekintést nyújt a Kordos Szabolcs Restaurant, Hungary című könyvében megszólaló magyar szakács.

Putyin halvacsorája

Ákos egy nemzetközi terepen is sokat látott magyar szakácsként Angliában szembesült a VIP-vendégek okozta feszültségekkel. Szakmája egyik legfeszültebb momentumaként Vlagyimir Putyin vacsoráját tartja számon, noha végül sikert könyvelhetett el.

- A lakosztályba szólítottak bennünket, hogy az elnök előtt főzzük meg a halat. Ez szokványos eljárás volt, egy zsúrkocsin toltuk fel a konyhánkat, és ilyenkor a vendég szeme láttára csapunk egy kis főzőshow-t. (…) Putyin az asztaltól nézett bennünket, és nagyon halkan beszélt. Azt mondta, hogy ő bizony belenyalna mindenbe, de a kóstolója nem engedi. (…) Putyin megkérdezte azt is, hogy megvan-e még a hal feje. Ijedten néztünk egymásra a kollégámmal, de szerencsére az alaplében még ott volt a laposhal feje.

Miután az állat fejét régi cári szokás szerint külön tálban az asztalra helyezték, az orosz elnök a dolgozószobában, egyedül elfogyasztotta a vacsoráját a zárt ajtók mögött. Mindeközben a vendéglátósok idegei már pattanásig feszültek.

Tizenhét perc feszültség az ajtók mögött

- Pontosan tizenhét percig tartott az étkezése, nekünk odakinn a konyhában ez egy örökkévalóságnak tűnt. Pisszenés nélkül álltunk a testőrök mellett. Három halk kopogás az asztalon - ez volt a jel, hogy a testőr kinyithatja az ajtókat. Halkan köszönt el tőlünk, kezet is fogott velünk, valami olyat is mondott, hogy szép ország Oroszország, látogassunk el oda, de annyira ideges voltam, hogy ezt csak később raktam össze. Hihetetlen megkönnyebbülés volt kijönni abból a lakosztályból - mesélte el Kordos Szabolcsnak a magyar szakács.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Bár Putyin vacsoráztatását senki sem gondolná a legegyszerűbb esetnek, akadt olyan VIP-vendég is, aki teljesen váratlanul izzasztotta meg Ákost. Morgan Freemanről a legtöbben derűs természetet feltételeznének, ezért nagyon megdöbbent, amikor a színész magához hívatta az étkezésnél, és fagyos hangulat fogadta.

Morgan Freeman rizottója

- Odatették elém a rizottót, és Freeman annyit mondott, egyek bele. Kicsit szabadkoztam, hogy nem szokásom a vendégek tányérjából enni. (…) Freeman ugyanolyan keményen és ellentmondást nem tűrően megismételte, hogy egyek. Rájöttem, hogy ezek nem viccelnek, úgyhogy elfogadtam a felém nyújtott villát, és megkóstoltam az ételt. Semmi baja nem volt. Alighogy lenyeltem a falatot, mint valami rossz maffiafilmben, összezártak előttem a testőrök, és kitakarták a színészt. Kiderült, hogy Freeman a világ vallásairól szóló dokumentumfilm-sorozata miatt rengeteg fenyegetést kapott, köztük életveszélyeseket is, a stáb pedig komolyan tartott tőle, hogy megmérgezik, ezért szólítottak oda engem. Nem volt kellemes élmény - mondta el a szakács.

A filmforgatások világa természetesen sokkal nyersebb közeget biztosít az étkezésekhez, bár a világsztárok különleges kéréseire ilyenkor is fel kell készülniük a séfeknek, ráadásul ezek a VIP-k egyre gyakoribb vendégeknek is számítanak Magyarországon.

Világsztárok Magyarországon

- Minden sztár érkezése előtt pontos leírást kapunk az étkezési szokásairól, kívánságairól. Will Smith patikamérlegen kimért diétát követ, amelyben minden bevitt tápanyagnak pontosan végiggondolt szerepe van. 

Bár minden egyes étel menetrendszerűen szerepelt a diétában, amiben nem szabadott tévedni, és az élelmiszerek kalória-, zsír- és fehérjetartalmát, valamint makroösszetevőit is ismernie kellett, a színészre alapvetően jó emlékekkel tekint vissza a szakács, hiszen mindig kedvesen, mosolygósan köszönt meg mindent.

Hasonlóan jó emlékei vannak Arnold Schwarzeneggerről is, aki külön cateringet sem kért, a stáb csak ahhoz ragaszkodott, hogy minden frissen, a helyszínen készüljön el, ami jócskán feladta a leckét a szakácsoknak. 

- Gyakran a legnagyobb világsztárok voltak azok, akik gond nélkül beálltak a sorba a stábtagok közé, és várták az ebédjüket. Egyiknek-másiknak én szóltam, hogy haver, neked van egy saját, klimatizált buszod á la carte ételsorral, gyere már át oda. Különös kívánságok persze mindig vannak, voltak és lesznek is, Ryan Gosling például azt kérte, hogy a lakókocsija hűtőjéből vegyük ki az italokat, mert azokhoz úgysem nyúl, és minden egyes nap tegyünk be oda egy tizenöt unciás steakszeletet. (…) Mindennap megsütöttük a húst, megsóztuk, megborsoztuk, és beraktuk a hűtőbe, amikor dolgozott. A steak a tányérral együtt mindennap eltűnt. Máig nem értem, ki ette meg - mesélte még Ákos, a szakács, aki ma is gyakran részt vesz a nemzetközi produkciós cégek kiszolgálásában, így már nem ismeretlen számára a stábos étkeztetés világa.

Cikkünk Kordos Szabolcs Restaurant, Hungary című kötete alapján készült.

szakacskonyv

Az elmúlt években és napjainkban valóságos gasztroforradalom zajlik Magyarországon, egyre több a Michelin-csillag a hazai konyhaművészet egén. Úgy tűnik, a vendéglősök nemes harcot vívnak a vendégért és a jó minősítésekért a TripAdvisoron, fegyverük a minőség.

A felszín alatt azonban egy különleges világ rejtőzik, tele fényűzéssel és szemfényvesztéssel, szenvedéllyel és pénzéhséggel, titkokkal és sztorikkal.

A csúcsgasztronómiában utazó fine-dining éttermeken, a felkapott belvárosi bisztrókon át az ázsiai falatozókig és privát szakácsokig minden helynek, így minden séfnek, pincérnek, tulajdonosnak megvannak azok a történetei, amelyekről inkább hallgatnának.

Hallgatnának, ha nem faggatta volna ki őket Kordos Szabolcs, akinek már számos szakma féltve őrzött titkaihoz sikerült közel férkőznie, hogy elmesélje ezeket a hol fájón, hol szórakoztatóan igaz történeteket azoknak, akik kíváncsiak a papírmasé világ másik oldalára.

Csak süppedjen bele a bőrtámlájú székbe, terítse az ölébe a damasztszalvétát, és fogyassza egészséggel a vendéglős történetek legjavát, a Restaurant, Hungaryt!


Kiadja a 21. Század Kiadó.

Ára 2468 forint.

A luxusszállók ötcsillagos világa

A luxusszállodákban csillagászati árakon múlatja az időt a felső tízezer: rózsagyémánt-kezelés, privát étkezők, Michelin-csillagos fogások, személyi inas is járhat a többmilliós összegekért.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük