Évekig olcsó konyakot kapott a politikusfeleség: bárpultosok meséltek a legviccesebb és legpofátlanabb trükközésekről

A magyar szállodai bárpultok titkairól meséltek a dolgozók.

konyak-no-elegans

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ötcsillagos szállodák világához szorosan kapcsolódik a luxus igénye és a kontroll nélküli pénzköltés. Ezt pedig a hotel alkalmazottai, bizony, olykor ki is használják - és nem mindig csak a jattot teszik el. Erről vallott néhány szállodai dolgozó.

A szállodaiparban számos helyen nyerészkedhetnek a dolgozók: ezek legtöbbször nem egy-egy ember stiklijeit jelentik, hanem kész együttműködési rendszerekben működnek. A konyha, a recepció, a bár mind-mind teret ad a trükközésre. Ebbe a világba nyújtanak egy röpke betekintést a Kordos Szabolcs Luxushotel Hungary című könyvében megszólaló alkalmazottak.

Számlát nem mindenki kap

- A bár a legnagyobb maffia. Ezzel a vezetőség is tisztában van - mondta el Attila, aki alkalmazottként belülről látta, mi folyik egy hazai luxusszálloda bárjában, éttermében és szobaszervizében.
- A legjobb buli természetesen a számlázás. Fel kell ismerni, ki az, akinek adni kell számlát - mert háklis rá, netán ellenőr -, és ki az, aki magasról tesz az egészre. (…) Megtörtént, hogy a reggeli nyitáskor az első vendégnek kinyomtattam egy számlát a kapucsínójáról, és tízig azt lobogtattam mindenki előtt. Több órán keresztül zsebre ment az üzlet - tette hozzá.

Olcsó konyak a politikusfeleségnek

A szállodai dolgozók bevallották, az is bevált ügyeskedési forma, amikor az olcsóbb vagy maradék italokat szolgálják fel a vendégeknek: ez jól működik a részeg, de a hozzá nem értő embereknél is.

- Fel kell ismerni, hogy kinél meddig mehetünk el. Egy minőségi whiskyt kedvelő úrral soha nem tenném meg, hogy piros Johnnie Walkert adok neki fekete helyett, mert azonnal kiszúrná a különbséget. Az egyik politikus felesége viszont soha nem azt a Hennessy XO-t kapta, amit kért, hanem egy olcsóbb konyakot, de éveken keresztül egyszer sem tűnt fel neki - vallotta be Attila.

A dolgozók azt is beismerték, hogy nem egyszer előfordult már, hogy a szobalányok és a pincérek közreműködésével összegyűjtötték a minibár és az asztalok maradékait, hogy eladják. Természetesen nem a józan vendégeknek, de a sokadik kör után van, akinek már nem tűnik fel, hogy gin helyett egy tequilából, fehér rumból és egy kis ginből álló koktélt kap.

Nyolcszor kifizettetett számla

Azt az esetet is sokáig emlegették, amikor a főpincér nyolc alkalommal fizettetett ki egyetlen számlát egy részeg mulatozóval. Az illető kifizette mindannyiszor, és még jattot is adott, csak a nyolcadik alkalommal vált gyanússá neki a dolog. Ekkor kérdezett csak rá, hogy nem fizetett-e már, a pincér viszont zavarba ejtő magabiztosságával nyolcadjára is meggyőzte az ellenkezőjéről.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A feketén eladott készletek is rendre előfordultak, csak az újratöltésre kellett figyelniük, hogy a standolásnál senkinek ne tűnjön fel a turpisság. Azokat a szupermarketekben olcsóbban kapott itallal pótolták, melyet becsempésztek a szállóba - sokszor a biztonságiak bevonásával. De a szobaszerviznél sem kér mindenki számlát.

Hajnali pezsgő - számla nélkül

- Hajnali kettőkor megcsörrent a telefon: az egyik törzsvendég pezsgőt rendelt a hölgytársaság mellé - mesélte Kordos Szabolcsnak Bence, az egykori szobaszervizes, majd hozzátette: - Dom Pérignont akart, amiből egyetlen üveg százötvenezer forintba került nálunk akkoriban. Tudtam, hogy a pasi nem fog a csaja szeme láttára számlákkal bajlódni. Igazam lett. Átvette az üveget, odavetette a pénzt, és már zárta is az ajtót. Amint visszaértem a helyemre, megírtam SMS-ben a váltótársamnak, hogy ugorjon be valahova, és vegyen egy üveg Dom Pérignont negyvenezerért. Behozta, a helyére tettük. Azon a hajnalon hivatalosan senki sem rendelt pezsgőt a szállodában, mi meg kasszíroztunk száztízezret. 

Az összeszedett és elrejtett welcome drinkek, a saját fogyasztásra kicsempészett ételek, italok, de az egy-egy számlához írt tételek sem voltak ritkák a megkérdezettek körében. A dolgozók abban egyetértettek: ha a vendéglátósnak kell összesíteni, miből mennyi fogyott, szinte biztos, hogy néhány plusz üveggel számolni lehet.

Aki nem akar lopni, az veszélyes

A legmeglepőbb mégis az volt, hogy bizony, sosem ők buktak le, hanem azok a becsületes dolgozók, akik nem akartak részt venni a lopásban. Erről is Bence, a szobaszervizes mesélt:

- Kegyetlen módszerek vannak. Aki nincs benne a buliban, az veszélyes, lebuktathatja a többieket, következtetésképp el kell takarítani az útból. A legcélszerűbb az, ha becsempészünk egy üveget a cókmókjába. Hazafelé menet átvizsgálja a szekus, és mindketten meglepődnek, hogy a táskában van egy üveg Chivas Regal. Persze magyarázkodhat, hogy ő ilyet soha nem tenne, biztosan belerakta valaki, a szálloda törvénye könyörtelen: akire a gyanú árnyéka vetül - repül! Sok embert rúgtak már ki fegyelmivel lopásért. Jellemzően azokat, akik nem akartak lopni.

Cikkünk Kordos Szabolcs Luxushotel Hungary című kötete alapján készült.

szakacskonyv


Egyedülálló küldetésre vállalkozott a könyv szerzője, Kordos Szabolcs. 

Bejutott a budapesti luxusszállodák diszkrét és zárt világába, ahol a titoktartás a legdrágább szolgáltatás, és gyakran maga az ember az árucikk. Az író hónapokat töltött az ötcsillagos ipar szorgos hangyáival és csúcsragadozóival, hogy megtudja, mi zajlik valójában a forgóajtón túl. Előbb-utóbb megnyíltak az informátorok: meséltek a sztárok vad partijairól, eltussolt politikai botrányokról, a lobbiban hallgatódzó kémekről, a bogaras vendégekről, és a saját szennyesük kiteregetéséről sem feledkeztek meg. Túl sokat láttak ahhoz, hogy hallgassanak.

Ismerje meg a belvárosi luxushotelek életét a takarítónő, a boy, a recepciós és a menedzser szemszögéből! Lépjen be velük a lakosztályokba és az alagsori folyosókra, és meglátja, hogy ez a világ romantikusabb, romlottabb, és főként sokkal izgalmasabb, mint azt valaha gondolta volna.


Kiadja a 21. Század Kiadó.

Ára 2467 forint.

A luxusszállók ötcsillagos világa

A luxusszállodákban csillagászati árakon múlatja az időt a felső tízezer: rózsagyémánt-kezelés, privát étkezők, Michelin-csillagos fogások, személyi inas is járhat a több milliós összegekért.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük