Mit csinál az asszony a Thököly út 61. szám alatt? Az erkélyen váró feleség legendás története

Az évek alatt több legenda is fűződött a különös női alakot ábrázoló szoborhoz.

nyitókép márványmenyasszony

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Thököly út 61. alatt található „márvány menyasszony” a '40-es évektől kezdve mozgatja a környéken megfordulók és az ott lakók fantáziáját. Pedig viszonylag rejtett helyen tartózkodik az erkélyről elmélázva kitekintő női szobor, aminek eredetét évtizedeteken át balladai homály fedte.

Budapest telis-tele van úgynevezett zsánerszobrokkal, melyek arról nevezetesek, hogy hétköznapi élethelyzeteket mutatnak meg, a környezetükhöz idomulnak, élethűek, és legtöbbször egy-egy különös történetet is rejtenek. A kő menyasszony köré az idő múlásával egyre több történetet szövődött, de csak az egyik igaz a sok közül.

Az erkélyen váró nő legendái

Az egyik legenda szerint hajdanán, még a világháború idején a lakásban egy házaspár élt, és a férfit behívták harcolni. Ahogy teltek a napok, a felesége pont ott várta a férje hazatérését, ahonnan még utoljára láthatta, az erkélyről.

1306062555
Fotó: fotoman / Országalbum

Azonban nagy szomorúságára egy idő után levelet kapott, melyben arról értesítették, hogy férje életét vesztette a fronton. Az egyik változat szerint nem hitt a levélnek, és azóta is várja férjét, de már kővé dermedve, a másik verzió szerint amint elolvasta, véget vetett az életének az erkélyen, pedig pár nap után a férje tényleg hazatért a háborúból, és ott találta holtan szerelmét. Ezért állított neki szobrot az erkélyre, és falaztatta be az ajtaját, hogy így emlékezzen meg szeretett feleségéről.

A fenti a legelterjedtebb verziója a legendának, aminek kapcsán a márvány menyasszony nevet aggatták a különös szoborra. Mások azonban úgy tartják, hogy az asszony minden reggel az erkélyen állva köszönt el a férjétől munkába menet, és amikor a nő váratlanul elhunyt, a férfi szobrot emelt a tiszteletére, de később befalaztatta.

A női szobor igaz története

Megépítésekor a szoboralakot kifejezetten csúfnak írták le megtévesztő, kísértetre hasonlító alakja miatt az 1912-es Est című napilapban. A bérházat Pápai Manó varrógépgyáros Ybl Lajos tervei alapján építtette, hogy a kúriában lánya együtt élhessen férjével.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Mindeközben a tervező fia, Ybl Ervin Párizsba utazott, hogy befejezze egyetemi tanulmányait, így alkalma nyílt Franciaországban meglátogatni Jacques Coeur, VII. Károly francia király pénzügyminiszterének bourges-i palotáját is. Az épület dizájnja egészen magával ragadta a férfit, azon belül is két kőszobron akadt meg a tekintete, akik a palota bejárata fölött figyelték az alattuk haladókat.

Jacques Coeur bourges-i palotája.
Jacques Coeur bourges-i palotája.
Fotó: Andia / Getty Images Hungary

A Magyar Nemzet 1982-es számában olvasható Ybl Lajos nyilatkozata arról, hogy amikor az erkélyről kitekintgető szobrokról készült képet fia megmutatta neki, elhatározta, hogy a Pápai-villára is tervez egy hasonlót, és megrendelésére Ligeti Miklós szobrászművész aprólékosan ki is dolgozta a jelenleg is látható női alakot. A szobor nem hogy egy befalazott erkélyen áll, hanem az egész egy kőből faragott dekoráció, ráadásul csupán a látható részéig kidolgozott, gyakorlatilag "félbevágott" alkotás. 

Ugyan az igazi történet feleannyira sem izgalmas, mint a legendája, érdemes ellátogatni a Thököly útra megtekinteni az egyébként impozáns alkotást és a környéken látható gyönyörű villákat.

153 méter magasan tornyosul a város fölé a világ legnagyobb szobra

A világ legmagasabb szobrai vallási eredetűek, szimbolikusak, vagy éppen jelentős személyiségeknek, eseményeknek állítanak emléket kivételes formában.

(Képek forrása: Országalbum/ fotoman , Facebook/Kelemen Erika Tánciskola.)

Ezt is szeretjük