Így néztek ki Európa lakói több ezer évvel ezelőtt - A hétköznapi emberek élethű másai

A régi ősök emlékét ma már nagyon élethű mellszobrok őrzik.

első-emberek-borító
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahogy az emberiséget egyre jobban kezdte érdekelni a távoli múltja, úgy sokkal közelebb került nagyon régi korokhoz is. A használati tárgyaik vagy életmódjuk mellett arra is sokan kíváncsiak, hogyan is nézhettek ki a több ezer évvel ezelőtt élt emberek valójában.

A régészeti leleteknek és a modern technológiának hála már őseink teljesen élethű másaival is találkozhatunk, hiszen a tudósok a lehető legpontosabban próbálták rekonstruálni az arcvonásaikat. A svéd régész és szobrász, Oscar D. Nilsson alkotásait látva olyan, mintha máig köztünk élnének.

Ilyenek voltak az európai emberek

Több ezer év távlatába visszatekinteni nem egyszerű, főleg úgy, hogy szinte alig maradtak fenn leletek az első emberek idejéből. A történészeknek viszont már egy-egy csont- vagy koponyadarab is fontos felfedezés, főleg azért, mert már ebből is nagyjából megállapítható, hogyan is nézett ki a tulajdonosa életében. A koponya beolvasása után a 3D-nyomtató vinil-műanyagból másolatot készít az eredeti leletről. Ezután meghatározzák a nemet, az életkort, a súlyt és az etnikai hovatartozást. Végül kezdődhet a szobrászmunka, aminek eredménye egy hihetetlenül élethű és hiteles portré lesz.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

(Képek forrása: ODNilsson / Facebook)

Ezt is szeretjük