A belváros szívében álló kis palotában lakott Kincsem, a csodaló: a Reáltanoda utcai ház előkelő és pompás otthon volt

A Reáltanodában lévő egyemeletes palotához márványtetős istálló is tartozott, itt lakott a világhíres magyar versenyló.

kincsem palotája
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Legyőzhetetlen csodakanca, Hungarian wonder, Wunderstute - az elragadtatott elnevezések mind egyetlen lovat jelölnek, a legendás Kincsemet. A világhírű állat 54 versenyéből 54-et nyert meg a gazdája, Blaskovich Ernő legnagyobb örömére.

Amikor Blaskovich Ernő magyar nagybirtokos az 1870-es évek végén megépíttette ma is álló kis belvárosi palotáját a Reáltanoda utcában, természetesen a csodalóra is gondolt, a fényűzően berendezett épülethez istálló is tartozott. Így aztán a Blaskovich-palota Kincsem-palotaként lett ismert.

Neoreneszánsz palota a belváros szívében

Ebeczki Blaskovich Ernő jómódú nemesi családba született 1834-ben Tápiószentmártonon. Jómódú gavallér hírében állt, köztiszteletnek és -szeretetnek örvendett, úgy tartották, hogy amibe csak belekezd, azt sikerre is viszi. Az anyagi javak mellett a lovak szeretetét is örökölte, mindegyik Blaskovich foglalkozott az állatokkal, nagybátyja, Blaskovich Pál neves kocsihajtó volt. Ernő alapította Magyarország legrégebbi magánménesét, a tápiószentmártoni ménest 1863-ban, amelyben nyolcvan évjáratot neveltek fel.

Kincsem születési helye viták tárgyát képezi, Kisbér is szívesen a magáénak tudná a paripát, de elfogadottabb, újságbeszámolókkal is alátámasztott elmélet, hogy a tápiószentmártoni birtokon látta meg a napvilágot 1874-ben. Az anyakanca az elit pedigrével rendelkező telivér Waternymph, az apa a sokszoros futamgyőztes angol telivér fedezőmén, Cambuscan volt. Kincsem pályafutása összes versenyét megnyerte, Európa számos országában rajthoz állt, hatéves korában ízületi problémái adódtak, így tenyészkancaként folytatta pályafutását.

Kincsem gazdája, Ernő, akit Ernest és Neszti néven is ismertek, az 1870-es évek végén építtette egyemeletes palotáját a Reáltanoda utca 12. szám alatt. A nem túl nagy méretű, de annál igényesebben kivitelezett és berendezett ingatlanra nézve sokan, beleértve Krúdyt is, úgy gondolták, hogy a ló által nyert pályadíjakból épült, valójában viszont Blaskovich tekintélyes vagyonnal és jókora földbirtokokkal rendelkezett, így a nyeremények nélkül is bőven tellett neki a belvárosi neoreneszánsz palotára.

A házat Bukovics Gyula tervezte, akinek a nevéhez olyan épületek fűződnek, mint a turai Schossberger-kastély vagy az Agrárminisztérium, a korábbi Földművelésügyi Minisztérium székháza. Az építész első, sokat méltatott munkái közül való a Reáltanoda utcai palota.

Karola, Ernő és Kincsem

A ház berendezéséről annyit tudni, hogy fényűző volt. Kocsiszín és istálló is tartozott hozzá, és Blaskovich nem egyedül élt benne, hanem a körülbelül két évtizeddel fiatalabb, korábban színésznői ambíciókat dédelgető Szabó Karola kisasszonnyal, aki egyfajta házvezetőnői pozíciót is betöltött a férfi mellett.

Közzétette: Castle Cat – 2021. június 13., vasárnap

A Pesti Napló 1931. június 7-i száma így ír a nőről: „Bájossága, kellemes modora, Blaskovichhoz való ragaszkodása, kiváló szellemi képességei messze meghaladták azt a nívót, amelyet betöltött állása, a házvezetőnői, megkívánt volna.” A szerény polgári családból származó nő és a dúsgazdag gavallér kapcsolata minden bizonnyal túlmutatott a munkáltatói és alkalmazotti kereteken, a már idézett cikk szerint „mindenki tudta”, hogy Karola „sokkal több”, mint alkalmazott. Kapcsolatuk csaknem négy évtizeden át tartott, Ernő sosem nősült meg, gyermeke sem született. A Reáltanoda utcai palotában mégis nagy volt a jövés-menés, előkelő vendégek forgolódtak a selyemtapétás termekben, és persze Kincsemet is meglátogatták a márványtetős istállóban.

Közzétette: Castle Cat – 2021. június 13., vasárnap

1911-ben Blaskovich Ernő örökös nélkül hunyt el. A palota a férfi unokaöccséé lett, az ingóságokat, bútorokat, ezüst étkészletet viszont Karolára hagyta Blaskovich, sőt még azt is kikötötte, hogy halála után fél évig díjtalanul használhassa a házat. A nő a mai Mezőszilason lévő, Ernő által vásárolt birtokra költözött, majd férjhez ment. A Reáltanoda utcai palota további sorsa nem tisztázott, Kincsem istállója egy darabig az Úttörő Áruház raktáraként funkcionált, később teljesen elhagyatott lett a védett épület.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az Építészfórum 2021 augusztusában számolt be róla, hogy 2024-re megújulhat az utóbbi években forgatások, rendezvények helyszíneként működő, ám igencsak lepusztult palota, az Optinvest Zrt. állapodott meg a megvásárlásáról. Blaskovich Ernő, Szabó Karola és Kincsem, a csodaló korábbi lakhelye irodai funkciót kap majd a tervek szerint, egyetlen bérlővel.

Ilyen a Jancsi-telep Budapesten

„Kint a város-szélen, a Hungária-körut, a Salgótarjáni-ut és a Kőbányai-ut által határolt területen fekszik a „Jancsi-telep”; egymás mellé épített apró házikók csoportja van itt. Ha jól tudjuk, van vagy hatvan ház is egymás hátán. Valamennyinek ugyanaz a gazdája: a Máv” - olvasható a Népszava 1909. június 2-i számában.

(Borító- és ajánlókép forrása: Wikipédia. Cikken belüli képek forrása: Wikipédia/Ellinger Ede, Emil Adam.)

Ezt is szeretjük