Tudod, hol van a Jancsi-telep Budapesten? A MÁV építette negyed olyan, mint egy kisváros a városban

A Jancsi-telep kedves kis házaival, csendes utcácskáival a város különösen érdekes részét képezi, mintha egy másik településre csöppenne az ember.

20210904 121451

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Budapest megannyi érdekes részletet rejt, amit még a városban élők sem biztos, hogy ismernek. A mindig nyüzsgő, csúcsidőben inkább araszoló Hungária körúton az 1-es villamossal utazva például sok mindenre számítana az ember, de már-már falusi hangulatot árasztó, csendes, zöldellő kertekben bővelkedő lakóövezetre valószínűleg nem.

Pedig a Salgótarjáni út és a vasúti sínek között a körút két oldalán néhány utcácska valóban ilyen képet mutat. Elég pár pillantást vetni a házikókra, és máris látni, hogy régóta állnak itt, és egységes terv alapján épültek. Valóban így van: ez a rész a Jancsi-telep, ami a 19. század végén épült a MÁV dolgozói számára, a német és az angol kertvárosok mintájára, minden igényt kielégítően. 

A Kőbányai úti telep

„Kint a város-szélen, a Hungária-korut, a Salgótarjáni-ut és a Kőbányai-ut által határolt területen fekszik a „Jancsi-telep”; egymás mellé épített apró házikók csoportja van itt. Ha jól tudjuk, van vagy hatvan ház is egymás hátán. Valamennyinek ugyanaz a gazdája: a Máv” - olvasható a Népszava 1909. június 2-i számában.

A telep eredetileg a kőbányai Északi Főműhely dolgozói és a családjaik számára épült 1894 és 1896 között. „Szegény munkásemberek lakják a házikókat” folytatódik az újságcikk. A későbbi Északi Járműjavító az egész ország egyik legnagyobb és legfontosabb vasúti műhelye volt, napjainkban az új Közlekedési Múzeum költözött ide. Bár a Jancsi-telep környéke sokat változott, és nem is minden esetben az előnyére, a hangulat még ma is jellegzetes. A házakról Zubreczki Dávid azt írja, hogy kis vasútállomásokhoz hasonlítanak. A téglával díszített homlokzatú munkáslakások a ferencvárosi MÁV-telep típustervei alapján készültek. A korábban itt élők szorosan összetartó közösséget alkottak, idővel viszont egyre többen lettek az újonnan beköltözők, akik már nem kapcsolódnak a vasúthoz. A lakók többnyire nem tulajdonosai a házaknak, évek óta próbálják megvenni a vasúttól az önkormányzathoz került ingatlanokat. A bizonytalan helyzet természetesen a telep megjelenésére, életére is hatással van.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

(Fotók: Járfás Eszter.)

Ezt is szeretjük