Így kell kimosni a fürdőruhát: ha máshogy csinálod, hamar tönkremehet

Mosógépben egyáltalán nem szabad mosni, helyette így csináld!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan azt gondolják, hogy a fürdőruhák egyetlen nyarat bírnak csak ki, ez azonban egyáltalán nem kell, hogy igaz legyen, hacsak nem viseled nagyon sokat a sajátodat. A fürdőruha megfelelő mosása kulcsfontosságú, ha azt szeretnéd, hogy jövőre is épségben vehesd elő a szekrényből!

Noha a fürdőruhák anyaga úgy van kitalálva, hogy jól bírja a vizet, mégsem alkalmasak arra általában, hogy a mosógépbe dobd őket. Mutatunk egy sokkal jobb megoldást!

Így mosd a fürdőruhát!

A fürdőruhák kényes, nyúlásra és fakulásra hajlamos anyaga nagyon rosszul tűri a gépi mosást, ezért érdemes inkább kézzel nekilátni a feladatnak. Ehhez használj hideg vagy legfeljebb langyos vizet, amihez a legjobb, ha folyékony mosószert öntesz, ez ugyanis könnyebben oldódik alacsony hőmérsékleten.

A kézi mosás során ne dörzsöld vagy facsargasd az anyagot! Elég, ha alaposan átöblíted, megnyomkodod a fürdőruha anyagát, esetleg negyed óráig ázni hagyod, majd tiszta, hideg vízzel kiöblíted. Ezt követően se csavard meg nagy erővel a textilt, hiszen az elnyúlhat, míg a szivacsbetétek deformálódhatnak.

Ha nagyon makacs szennyeződéssel találkozik a fürdőruha, próbálkozz mindenekelőtt hosszabb áztatással, és csak utána a mosógéppel. Ha gépi mosást alkalmazol, tedd a fehérneműk számára készült kicsi zsákba a fürdőruhát, és állíts be kímélő mosást alacsony hőmérséklettel. Öblítőt, hipót vagy fertőtlenítőt sohase használj fürdőruhán! Így megelőzheted a fakulást és az anyag roncsolódását.

Szárítás

A mosást követően a fürdőruhából elég gyengéden kinyomkodni a vizet, majd kiteríteni valahova. A szárítás során lehetőleg ne akaszd fel vagy csipeszeld szárítókötélre a fürdőruhádat, ugyanis saját súlya alatt is képes elnyúlni. Ugyanígy érdemes elkerülni a nagyon erős, tűző napsütést, ami kiszívja az anyag színét.

A vasalás a fürdőruhák esetében egyáltalán nem ajánlott, főleg, hogy a textíliák többsége nem gyűrődik.

Ezzel óvhatod még az anyagot

Ha nagyon félted a fürdőruhádat, akkor jó, ha két szettel készülsz a strandra: az egyiket viselheted a vízben, a másikat napozáshoz. Ezzel elkerülheted, hogy a féltett darabok rajtad száradjanak meg, ami szintén sokat árt az anyagnak. A fürdőzéshez válaszd ilyenkor azt a példányt, amelyiket kevésbé féltesz, a klóros, sós víz ugyanis többet árt az anyagnak, mint a napfény.

Különösen figyelj oda a napozókrém és az önbarnítók használatára. Ezek elsárgíthatják, megszínezhetik az anyagot, ám nem csak ezek miatt ajánlott, hogy lehetőleg ne fehér színű fürdőruhát válassz, ez ugyanis a legfogékonyabb az elkoszolódásra.

Ezt is szeretjük