A legjobb színek az otthonodba a tudomány szerint: más kell a hálóba, és más a konyhába
Hasznos tippek azoknak, akik nem tudják, hogyan is fogjanak hozzá a lakás kifestéséhez.

szobafestes4
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy lakásfelújítás mindig sok gonddal jár, hiszen alaposan meg kell tervezni, milyenek is legyenek azok a helyiségek, amiket aztán évekig nézünk nap mint nap.

A festés különösen nagy körültekintést igényel, hiszen a színek nagy hatással lehetnek a hangulatunkra, és egy rosszul megválasztott árnyalat később akár frusztrációt is okozhat - emellett sok pénzbe és energiába kerül újrafesteni a helyiséget.

Fontos a tesztelés

Rob Hellander színszakértő szerint nem szabad sajnálni a festésre és a tervezésre szánt időt, hiszen a végeredmény mindenért kárpótol majd. Azt is elmondta, milyen módszerekkel lehet a legszebb falakat elérni, és hogy egészen más színek passzolnak a lakás különböző pontjaihoz.

szobafestes1
Fotó: Zero Creatives / Getty Images Hungary

A szobák megfelelő színének kiválasztása nem egyszerű feladat, és hasznos lehet, ha a festéküzletekben a papírminták helyett tesztfestékeket kérsz különböző árnyalatokból. Ezek sok esetben a falon teljesen máshogy mutatnak, mint a mintákon, érdemes mindegyiket élesben is kipróbálni és csak utána dönteni. A jó minőségű festékek sok esetben drágábbak is, viszont érdemes beruházni rájuk, hiszen nem mindegy, mennyi idő alatt fakulnak ki.

Legjobb színek a szobákba

Legyen szó hálóról, dolgozószobáról vagy nappaliról, a megfelelő szín kiválasztásánál érdemes átgondolni, milyen célokat fog szolgálni az adott helyiség. Ha a kikapcsolódás és a pihenés jegyében a nyugalom szigetére vágysz, a melegebb pasztellszínekkel nem lehet mellélőni, legyen szó akár egy visszafogott zöldről vagy liláról, de a bézs árnyalatok is szuperül ellazítják az embert.

szobafestes3
Fotó: phototropic / Getty Images Hungary

A dolgozó- és gyerekszobába a frissebb, energikusabb színek ajánlottak, hiszen ezek kicsit felpezsdítik az érzékeket, sokkal jobban ösztönözve az agyat a koncentrációra. Természetesen nem kell neonba burkolni a szobát, elég, ha a sárgának vagy zöldnek valamelyik élénkebb árnyalatát választod.

Legjobb színek a konyhába

A konyha színvilágánál fontos szempont a bútor megjelenése is, hiszen azoknak, akik színesebb berendezést - például vöröset - választottak, érdemes semleges színű falakban gondolkozniuk. Ha kicsi a konyha, az élénk színeket érdemes kerülni, ahogy a túl sötét árnyalatokat is, ezek zavaróan hatnak a szem számára. A fehér, a bézs, a világosszürke vagy a pasztellkék remekül mutatnak a csempén kívüli falakon.

szobafestes2
Fotó: in4mal / Getty Images Hungary

Ha a konyha egybenyílik például a nappalival, és szeretnéd, hogy két külön helyiségnek tűnjön, érdemes kontrasztosabb árnyalatokat használni. A színszakértő szerint azonban ilyen esetben jobb döntés, ha ugyanaz a festék kerül mindkét terület falára, hiszen ha nincsenek elválasztva egymástól színekben a terek, az sokkal nyitottabb, tágasabb benyomást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Rob Hellander szerint természetesen nemcsak az a fontos, hogy neked mi tetszik, a lakás kifestése előtt érdemes a család többi tagját is megkérdezni. Lehet, hogy te élsz-halsz egy pasztellrózsaszín nappaliért, azonban a párod nem biztos, hogy örülne neki, ha ilyen színek közt kéne eltöltenie a napjait. 

Tapétát rakott a tévé mögé, a hatás eszméletlen lett: így emeld ki a tévéfalat

Ezekkel az izgalmas ötletekkel a tévé lesz a nappali középpontja.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük