4 ok, amiért megéri felújítandó lakást venni: jobban jársz vele az újnál
Milliókat spórolhatsz meg, és a saját döntéseknek is számos előnyük lesz.

panellakas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha saját ingatlan vásárlására kerül sor, az emberek többsége a vadonatúj, kényelmes, kész otthont részesíti előnyben, ami érthető, hiszen kevés időt és energiát tudnának ráfordítani. Pedig több nyomós indok is szól a felújítandó lakás mellett.

Az ingatlanárak az utóbbi időben az egekbe emelkedtek, nehéz kigazdálkodni egy lakás megvásárlásához szükséges pénzösszeget, paradox módon az új lakások mégis azonnal elkelnek. 

Olcsóbb a használt

Bár kényelmes azonnal egy új lakásba költözni, méregdrága. A használt lakás vásárlása mellett szóló legfontosabb érv így a kedvezőbb ár. Elhelyezkedéstől és állapottól függően több millió forinttal olcsóbb egy felújítás előtt álló lakás, a helyreállítás és a korszerűsítés összege pedig a megspórolt összeg töredéke is lehet.

Egy felújítandó lakás lehet rögtön költözhető állapotban, tehát nem feltétlenül muszáj egyszerre nagyobb összeggel kalkulálnod. Az ingatlan kiválasztásakor viszont mindig érdemes áttekinteni a sürgős és a későbbre halasztható munkákat, akár egy részletes költségtervet is készíthettek.

Milyen állapotban vannak a nyílászárók? Mikor cserélték a vezetékek? Mennyire korszerű a fűtésrendszer? Ha minden kérdést mérlegeltek, és felállítotok egy fontossági sorrendet, egészen biztos, hogy nem kell több millió forintot egyszerre felújításra költeni.

Nagyobb a kínálat

Míg új ingatlanokba szívesen költöznek az emberek, az időhiány miatt a felújítandó lakások nem ilyen kelendőek. Ez a tendencia pedig szintén a használt, leharcoltabb lakások mellett szól: azt eredményezi, hogy jóval szélesebb palettáról válogathattok, ezért kevesebb eséllyel kell kompromisszumot kötnötök az elhelyezkedésben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Véded vele a környezetet

Valószínűleg nem ez az elsődleges szempont, pedig nagyon fontos figyelembe venni: az új lakás építése mindig sokkal nagyobb ökológiai lábnyommal jár, különösen egy beépítetlen területen.

Miközben gombamód szaporodnak az új építésű társasházak, a régieket sok esetben magukra hagyják, és az enyészetéi lesznek. Évekkel később életveszélyessé válnak, jobb esetben ledózerolják őket. Aki használt lakást újít fel, a környezet védelméért is sokat tesz.

Saját magad dönthetsz 

Az új lakást készen kapod, ezzel szemben egy felújítás során minden döntés a tiéd. A felmerülő költségek és folyamatok átláthatók számodra, ami egy komoly érv az újításra szoruló lakás mellett. Ha a legmasszívabb, időtálló anyagokat választod, garantáltan hosszú évekig nem kell gondolnod az amortizációra.

Nemcsak a festést és a végső berendezést végezheted el, de tetszés szerint alakíthatod a helyiségeket, választhatsz burkolatot, nyílászárót, változtathatsz a padlón, és tudatosan elkerülheted az egészséget roncsoló anyagokat is. A munkálatok végén pedig garantáltan a sajátodnak fogod majd érezni a lakást.

Ezt is szeretjük