Panellakás felújítása: tényleg nem lehet falakat mozgatni?

Panellakásokból is kihozható egy modern, szép lakás, de kérdés, mit lehetséges rajtuk megváltoztatni.

Felújítás panellakásban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az 1960-as és 1980-as években országszerte rengeteg panelházat építettek. A csaknem egymillió lakás szabványok alapján készült, a gyűszűnyi fürdőszoba és konyha pedig a 60-as években még rendkívüli komfortot jelentett.

Ezek a lakások a kezdeti időkben nagyon tetszettek lakók számára, ám ma már sokan a téglaépületeket részesítik előnyben. Ezzel együtt még napjainkban is rengeteg ember lakik panellakásban, és aki igényes a környezetére, valamint megengedheti magának, szeretné a legtöbbet kihozni panellakásából. A kérdés az, mit lehet egy ilyenből kihozni.

Felújítás a panellakásban

Lehetséges a falmozgatás?

A leggyakoribb kérdés a panellakás-felújítás kapcsán az, hogy vajon lehet-e mozgatni a falakat. Hiszen mindenki tudja, hogy a panellakások speciális, előre gyártott falakból tevődnek össze. Jó hír, hogy bizonyos falak variálhatók.

A panellakásokban vastagabb, körülbelül 15 centiméteres és vékonyabb, 6-8 centiméteres válaszfalak vannak. A vastagabbak kevésbé, a vékonyabbak nagyobb valószínűséggel bolygathatók, távolíthatók el vagy vághatók ki. Az, hogy melyik fal távolítható el, statikai kérdés, szakember dönti el, és szükség van a lakóközösség, valamint a helyi építésügyi hatóság engedélyére is. Ha minden tervet jóváhagytak, és megvannak az engedélyek, akkor kezdődhet az átalakítás.

A fürdő átalakítása

A panellakások fürdőszobái sok esetben igen aprók, ezért felmerül, hogy a fürdőkád helyett zuhanyzó kerüljön a helyiségbe. Ez minden további nélkül megoldható, mindössze azzal kell számolni, hogy a fürdő egy ideig nem lesz használható állapotban, és a burkolatok megbontása miatt valószínűleg teljes körű felújításra lesz szükség. Egyesek a tágasabb tér reményében a külön mellékhelyiséggel is egybe szeretnék nyitni gyűszűnyi fürdőszobájukat. Erre akkor van mód, ha a fal statikailag mozdítható, és megvannak a fent említett engedélyek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nyílászárócsere

A panelek régi faablakai sok évtizedet kihúztak, de mára megvetemedhettek, esztétikai okból és szigetelőképességük miatt is cserére szorulnak. Az ablakkeretek cseréje lehetséges, ám a keret színének általában egyeznie kell a ház többi ablakkeretének színével, ahogyan az ablakok felosztása sem lehet más.

A fűtésrendszer korszerűsítése

Jó tudni, hogy a panellakások fűtése nem egyéni kérdés, hanem az egész ház egy közös rendszert használ. Arra nincs lehetőség, hogy egy panellakás tulajdonosa egyénileg módosítson a fűtésén, míg a többi lakás tulajdonosa a régi rendszernél marad. Ha a fűtésrendszer korszerűsítésére kerül sor, azt az egész házban egyidejűleg végzik el, és a tulajdonosoknak kell rá megteremtenie az anyagi forrást.

Panellakás kontra téglalakás

Korábbi cikkünkben arra kértük az ingatlanszakértőt, tegye mérlegre a panel- és téglalakásokat.

Megéri még téglalakást venni? Panel kontra téglalakás előnyei és hátrányai a szakértők szerint

A szakértők összegyűjtötték a téglaotthonok előnyeit és hátrányait.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük