A spórolás legbiztosabb módja 2023-ban: így megcsappan a rezsi
A jelenlegi rezsiárak mellett ez a megoldás lehet a leghatékonyabb spóroló módszer.

GettyImages-150414734
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Néhány hónapja már, hogy bevezették a rezsimódosításokat, ami rengeteg ember kilátásait lehetetlenítette el. Az égbe szökő energiaárak fenyegetése 2023-ban is jelen van, de még nem késő tenni azért, hogy az év során alacsonyabbak legyenek a számlák, és mégis lehetőség nyíljon érdemben - vagy egyáltalán - spórolni.

Ennek a legbiztosabb módja idén az energetikai korszerűsítés, melynek köszönhetően a rezsi látványosan megcsappanhat.

Az energetikai korszerűsítésről

Sokan rálegyintenek az ötletre, mondván, a korszerűsítés egy vagyonba kerül, de érdemes végiggondolni, hogy a ráfordított pénz hosszú távon megtérül, ráadásul az elvégzett munkálatok nagyban növelik az ingatlan értékét is, különösen ma, a rezsiválság hatásaitól mozgolódó ingatlanpiacon.

Ha energetikai felújítás, akkor a falak szigetelésétől a nyílászárócserén át a gépészeti korszerűsítésig sok minden szóba jöhet, utóbbira jó példa a kazáncsere, a régi fűtőberendezések újra váltása, a hőszivattyú-telepítés vagy a napelem-telepítés. Bármelyikre is kerül sor, utóbb határozottan látszani fog a rezsin. A szigetelt falak és új nyílászárók segítenek bent tartani a meleget. A gépcserék a kevesebb fogyasztás, hatékonyabb működés jegyében történhetnek meg, a napelem pedig megújuló energiaforrásként tehet hozzá az olcsóbb energiahasználathoz.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a napelemek iránti kereslet megugrott, így nem könnyű kiszolgálni az igényeket, ráadásul az energia-visszatöltés is megszűnt, tehát a berendezés ára jóval később térül meg, mint a módosítások előtt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jó tudni, hogy nem mindenki teheti meg ugyanazokat a lépéseket. Amennyiben valaki magánházban él, könnyű dolga van, hiszen saját maga dönt arról, mit szeretne korszerűsíteni az ingatlanán. A társasházi lakások esetében azonban a társasházi törvény határozza meg, hogy ki és mit újíthat fel. A tulajdonosok így is sokat tehetnek az ügyük érdekében, például nyílászárócserével vagy gépészeti korszerűsítéssel, amennyiben egyedi gépekről van szó. Egy jól együttműködő lakóközösség közösen a külső falak szigeteléséről is határozhat.

Miniatűr, mégis jelentős energetikai korszerűsítést jelent a háztartásban előforduló gépek cseréje is. A régi, rosszabb energiahasználati besorolású eszközök nagyságrendekkel többet fogyasztanak, mint a modernek.

Miből lehet finanszírozni?

Ez talán a legfaramucibb kérdés az egészben: miből fizesse ki az ember az energetikai korszerűsítést? Bár az otthonfelújítási támogatás jó segítséget jelentett volna a dologban, sajnos ezt a támogatást 2022. december 31-ével kivezették, és már csak speciális esetekben igényelhető 2023. március 31-ig. Erről itt lehet tájékozódni.

Hitelfelvételbe bocsátkozni, netán jelzálogot íratni az ingatlanra mindig, de különösen egy ilyen ingatag pénzügyi helyzetben hazardírozás lenne, ezért észszerűbb megoldásként félretett pénz egy részének ráfordítása - ha van -, esetleg bizonyos tételek eladásából befolyó összeg felhasználása jöhet szóba. A felhasznált pénz előbb-utóbb megtérül, de hitel esetén számolni kell azzal, hogy jóval többet fizet vissza az ember, jelzálog esetén pedig a lakhatását, ingatlantulajdonát teszi kockára az ember.

Spórolás változatlan fizetésből?

A növekvő árak mellett nem könnyű, de nem is lehetetlen spórolni a szakértő szerint. Még akkor sem, ha közben az ember fizetése ugyanannyi maradt.

Ezt is szeretjük