Így spórolj sok áramot otthon: a legtöbb ember észre sem veszi, hogy feleslegesen fogyaszt energiát

Az ember nem is gondolná, hogy sok esetben feleslegesen használ sok áramot.

Felesleges áramfogyasztás észrevétlenül
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rezsicsökkentést érintő változásokkal több pénzt kell fizetni a villamosenergiáért, ezért sokan tudatosabbá válnak az áram használatát illetően.

Azonban nem mindig egyszerű rájönni, hogyan is csökkenthetné az ember a fogyasztását, amikor a hajszárítóra továbbra is szükség van, kávét főzni ugyanúgy kell, és porszívózni is muszáj. Ez a cikk abban segít, hogy mégis sikerüljön megtalálni a felesleges áramfogyasztás forrásait.

Felesleges áramfogyasztás észrevétlenül

Azt persze mindenki tudja - bár sokszor mégsem tartja be -, hogy azokban a helyiségekben nem érdemes égetni a lámpát, ahol senki sincs.

Az is világos, hogy egyszerre egy fényforrás bőven elég egy helyiségbe. Továbbá említeni is felesleges, hogy a televízió melletti alvás több mint luxus ezekben az időkben. Ugyancsak az, ha valaki háttérzajként használja a tévét. Alapszabály, hogy amire nincs szükség, az ne legyen bekapcsolva.

Olykor azonban nem egyértelmű, hogy indokolt-e elővenni egy elektromos berendezést, vagy sem. Ilyenkor érdemes átgondolni, vajon megoldható-e a feladat áram nélkül. Hamar kiderül, hogy az asztal letörölhető morzsaporszívó nélkül, a főtt burgonya manuális törővel, botmixer nélkül is pépesíthető, a padló takarítógép nélkül, vödörrel és felmosóval is tiszta lesz, és felsepregethető partvissal is, nem kell hozzá a porszívó. Rengeteg olyan berendezés van, amit kényelmes használni, de ha valaki spórolni akar, akkor saját erőből is megoldhatja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A legfőbb problémát mégis a háztartási nagygépek jelenthetik, mert ezek fejelik meg igazán a villanyszámlát. Egy régi gép, legyen az hűtő vagy mosógép, mindig többet fogyaszt, mint a manapság kapható, energiatakarékos verziók. A cserét - érthető módon - sokan túl nagy kiadásnak tartják, de az ár idővel megtérül a számlák alacsonyabb összegén.

Természetesen a gép korára való tekintet nélkül is érdemes tudatosan használni a nagygépeket. A hűtőt szükségtelen maximumon járatni. Ha 5°C-ra állítják, már 15%-kal többet eszik, mint 7°C-on, pedig az élelmiszerek frissességét ezen a hőmérsékleten is megőrzi. A fagyasztó ne tátongjon az ürességtől, hiszen az is növeli a gép fogyasztását. Végül nem jó, ha az ember túl sokszor nyitogatja, esetleg percekig nyitva is hagyja, mivel a hűtőnek utólag vissza kell hűtenie saját magát, ami több energiát igényel.

A mosógép használata szintén tudatosságot igényel. Fontos, hogy a gép kapacitása legyen kihasználva. Félig töltött dobbal pazarlás elindítani a mosást. Kerülni kell az indokolatlanul magas hőfokú programokat is, valamint érdemes alkalomról alkalomra belőni, mekkora fordulatszámú centrifugálásra lesz szükség. A kisebb fordulatszám értelemszerűen kevesebb energiát igényel. Végül érdemes mellőzni a szárító funkciót, ha van a háznál ruhaszárító, és nem égetően sürgős a kimosott ruha felvétele.

Feltétlenül ki kell térni a bojlerre is, mely a lakás alattomosan megbúvó áramfogyasztója. Egy vízköves bojler nagyon sok áramot eszik, vízkőtlenítéséről időről időre gondoskodni kell. Legalább évi egy alkalommal szakember segítségét kell igényelni, aki kitisztítja a gépet. Ha a berendezés régi, érdemes eszközölni egy cserét. Jó tudni, hogy a vadonatúj készülékkel is lehet további energiát spórolni: a bojler ne legyen feleslegesen magas hőfokra állítva. 

Rezsispóroló hűtőhasználat

Bár fentebb adtunk már néhány tippet a gazdaságos hűtőhasználatról, következő cikkünk még több hasznos tanácsot nyújt a témában az MVM útmutatására támaszkodva.

A rezsispóroló hűtőhasználat 10 szabálya: mennyire pakold meg a polcokat, és hány fokra csavard fel?

A hűtő tudatosabb használatával is csökkenthető a rezsi.

Elolvasom
Ezt is szeretjük