Meddig hagyhatod a pulton a maradékot nyáron? 4 fontos tanács, amit jó, ha megfogadsz

Ha szeretnéd elkerülni a kellemetlen tüneteket, jobb, ha odafigyelsz az ételek tárolására, különösen meleg időben.

Ételtárolás nyáron
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gyomorrontás, szalmonella, ételmérgezés, mindannyian hallottunk már a romlott ételek fogyasztása utáni lehetséges következményekről. A meleg időben minden még hamarabb meg tud romlani, ezért fontos betartani az alapvető higiéniai szabályokat.

Ha te is hajlamos vagy az ételmaradékot kint hagyni, vagy gyakran elfelejted az otthonról hozott ebédet a hűtőbe tenni, jobb, ha megfogadod az ételek tárolásával kapcsolatos alábbi tippeket. 

4 fontos tanács az élelmiszerek tárolásáról

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a NÉBIH számos ajánlást tett a készételek tárolásával kapcsolatban, amiket jó, ha betartunk. Sőt, nyáron nem árt ennél még szigorúbb szabályokat követni, hogy biztosan elkerüld a romlott ételek fogyasztását. 

Ne hagyd az elkészült ételt 2 óránál tovább a pulton

Bár a NÉBIH előírása 3 órát említ, jobb, ha nyáron ennél rövidebb maximális ideig hagyod kint a meleg ételt. A kihűlést akár hideg vizes fazékba állítással is meggyorsíthatod, de akár langyosan is beteheted a maradékot a hűtőbe, ha nem hűlt ki teljesen. A boltban vásárolt hideg élelmiszert persze azonnal a hűtőbe kell tenni, ahol 0 és 5 fok közötti hőmérséklet a legideálisabb. 

Ételek tárolása cikk 1
Fotó: Oleksandra Yagello / Getty Images Hungary

Fedd le az ételmaradékot

Nemcsak a meleg, hanem a különféle bogarak ellen is véd, ha lefedve tárolod az ételeket. Szerencsére már igencsak széles a tárolódoboz-választék, a műanyagtól az üvegig, a lényeg, hogy fedővel is rendelkezzenek. Ha esetleg egy doboz sincs kéznél, használj alufóliát vagy egy másik tányért, rövid távon ez a módszer is megteszi.

A lefedve tartott ételek a frissességüket is tovább fenntartják, így nemcsak épek, de finomak is maradnak. Hasonlóan fontos, hogy a megkezdett hideg árut is elcsomagold, például a megkezdett felvágottat, sajtot, mert felbontás után könnyen megromolhatnak még a hűtőben is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Rendszerezd a hűtőt

Az sem mindegy, melyik élelmiszert hogyan és hol tárolod a hűtőben. A frissen vásárolt árut tedd hátrébb, így a régebbi ételek kerülnek előrébb. A felső polcon vajat, lekvárt, sajtokat, füstölt húst érdemes tárolni. Alatta jöhetnek a tejtermékek, még legalul érdemes a legromlandóbb árukat, a halat vagy a húst tárolni.

A zöldségeknek, gyümölcsöknek általában saját rekesze van, még az italokat, szószokat tárolhatod az ajtón levő rekeszekben. Arra figyelj, hogy ne pakold teljesen tele a hűtőt - bár ez a mostani árak mellett nem igazán reális veszély -, mert akkor a levegő nem tud keringeni, és nem tud annyira hűteni sem. 

Tudj meg hasznos infókat a gombafőzésről: ezt a négy gombafajt muszáj legalább 20 percig főzni a Nébih szerint - Hány napig ehető a gomba?

Megosztó kérdés, hogy hány napig szabadna megenni a gombát - öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Ezt a négy gombafajt muszáj legalább 20 percig főzni a Nébih szerint – Hány napig ehető a gomba?

Megosztó kérdés, hogy hány napig szabadna megenni a gombát - öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük