8 meglepő étel, amit nem tárolhatsz örökkévalóságig a kamrában

Bizonyos ételeket hajlamos az ember akár évekig tárolni. Pedig ezek sem fogyaszthatók örökké!

8 étel, ami nem tárolható örökké
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A száraz alapanyagoknak gyakran távoli lejárati idejük van, ezért hajlamosak vagyunk hónapokig, sőt évekig tárolni őket. Az, hogy még nem járt le, nem jelenti feltétlenül, hogy érdemes elfogyasztani.

Míg a tejtermékeknél érdemes arra figyelni, hogy ne romoljanak meg, a száraz ételeknél egyesek kevésbé óvatosan járnak el. Megmutatjuk, mik azok az alapanyagok, amiket érdemes újra leellenőrizni, és kidobni, hogyha nagyon régiek. 

8 étel, amit ne tárolj örökké

Ezek az ételek sokáig elállnak, viszont nem örökké. Van, aminek a színéről, másnak a szagáról állapíthatod meg, hogy megromlott.

A különböző kekszeket mindig légmentesen záródó zacskóban tárold, hogy ne érje őket nedvesség - attól ugyanis veszíteni fognak roppanósságukból. Ha még nem bontottad ki a csomagot, akkor se tárold kilenc hónapnál tovább.
Fotó: duaneellison / Getty Images Hungary
Az őrölt fűszerek, mint például a kurkuma, a paprika és a szerecsendió általában két-három év után veszítenek az ízükből. A lejárt fűszerek fogyasztása nem káros az egészségre, de nem adnak annyi ízt ételünkhöz.
A teljes kiőrlésű gabonák, mint például a quinoa eltarthatósága függ a zsírtartalmuktól. A meleg levegő vagy a magas páratartalom a legnagyobb ellenségük - ilyenkor megavasodnak. A gabonáknak mindig enyhén édes vagy semleges illatúnak kell lenniük. Ha dohos vagy olajos illata van, érdemes megszabadulnod tőle.
A fűszerekhez hasonló szabályok vonatkoznak a sütőporra is. A sütőpor és a szódabikarbóna idővel elveszíti kelesztő erejét, így a sütemény nem fog kellően megnőni. Szavatosságukat úgy tesztelheted, ha összekevered ecettel és forró vízzel. Ha a keverék buborékolni és habzani kezd, akkor még elég frissek a felhasználáshoz.
Fotó: Michelle Arnold / EyeEm / Getty Images Hungary
A felbontott müzlis doboz körülbelül három hónapig fogyasztható, a bontatlan akár egy évig is jó. Ha viszont magvakat is tartalmaz a gabonapehely, az avasodás miatt az eltarthatósági idő csökken.
A sör szobahőmérsékleten tárolva nem jár le, azonban veszít minőségéből. Körülbelül négy hónap alatt a hő, a fény és a levegő átszivárog a palackon. Ha nem hűtve tárolod, az felgyorsítja a romlást és a mellékízek kialakulását, ezért érdemes hűtőszekrényben tárolnod.
A teafiltert egy éven belül kell elfogyasztani, mivel a teában lévő olajok elöregednek, és rossz ízt adnak a teafűnek. Ugyanez igaz a kávéra is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Olvass tovább! Ezeket az ételeket ne tedd hűtőbe

A hűtőszekrény a modern konyha alapgépezete, nélküle az ember el sem tudná képzelni az ételek tárolását. A hűtés azonban nem univerzális módszer a tartósításra - bizonyos ételek például egyáltalán nem kívánják meg, hogy hidegre kerüljenek, sőt, a hűtés kifejezetten rosszat tesz nekik.

8 étel, amit soha ne tegyél a hűtőbe: romlik az állaguk, rossz lesz az ízük

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük