Vastag, égett réteg a lábas alján? Ezzel a konyhai praktikával nem kell súrolni
Minden konyhában megesik, hogy egy-egy edényben leég az étel. Ez a praktika segít megtisztítani őket.

- 8 kortalan ruhadarab, ami nem hiányozhat a tavaszi ruhatárból: egyszerűek, mégis felpezsdítik a megjelenést »
- Egyedi tervezésű ruhák narancshéjból és banánrostból: itt nézheted meg az ingyenes divatkiállítást »
- A 32 éves Emma Roberts elsütötte a tavasz legnőiesebb divatirányzatát: ilyen bájos és vidám tud lenni egy színes, virágos ruha »

- Végleg törlődhet a Gmail-fiókod összes levele, ha ezt csinálod: több milliárd ember érintett
- Melyik magyar város látnivalója Gázi Kászim pasa dzsámija? 8 kérdés az ország neves helyeiről
- Jelentős szigorítás várhat az autósokra: sokan elveszíthetik miatta a jogosítványukat
- Gyerekként a Barátok közt Berényi Danija volt: ennyit változott 24 év alatt Váradi Zsolt
- Lilu és Ördög Nóra közös műsorvezetése nem működött: a szőke tévés kitálalt, miért
Olyan nincs, hogy egy konyhában soha ne égjen oda semmi: még a legrutinosabb szakáccsal is előfordul, hogy az étel, amit készít, vastagon a lábas aljára feketedik.
Mit lehet ilyenkor tenni? A sima mosogatószeres mosás nem biztos, hogy megfelelő erejű lesz az edény megtisztításához. Jól jöhet egy házi praktika, ami segít felszedni a makacs szennyeződést.
Az égett lábas megtisztítása
Nincs rá szükség, hogy az ember maró vegyszerrel támadjon rozsdamentes edényére, csak egy jó házi praktika kell, amely meghozhatja a kívánt eredményt.

A praktikához szükség lesz
- 3 citromra,
- vízre,
- sóra,
- mosószódára.
Nyomd ki egy egész citrom levét, és öntsd a lábasba, majd tegyél hozzá egy deciliter vizet és egy evőkanál sót, amit elkeversz. Ezután karikázd fel a másik két citromot, és fektesd a szeleteket az edény aljára. Az a jó, ha a lábas égett felületét egészében elfedik a karikák, ezért ha az edényed nagyobb, valamivel több citromos vízre és több citromkarikára lehet szükség.
A citrusos keveréket helyezd a tűzhelyre, és lassú tűzön melegítsd. A hő hatására a citrom ereje működésbe lép, a folyadék pedig feláztatja az égett réteget. Fontos, hogy a láng ne legyen erős, mert a kevés folyadék hamar felforr, elpárolog, és ha ezt nem veszed észre, a már száraz felületre még jobban ráég az étel.

Amikor a mix felforrt, húzd félre, és hagyd, hogy az langyosra hűljön. Amikor kihűlt, zúdítsd ki a lábas tartalmát. Ekkor jöhet a mosószóda. Szórd be a felületet, és hagyd, hogy a szóda ereje feloldja a szennyeződést.
Az alaposan fellazított égett réteget egy egyszerű mosogatószivacsos mosással eltávolíthatod. Ha ez mégsem sikerül elsőre, ismételd meg a műveletet!
Így tisztítsd meg a serpenyőt
Egy másik nagyon egyszerű házi keveréket a feketére égett serpenyők megtisztítására is használhatsz.
(Képek: Getty Images.)
OLVASD EL EZT IS!

- környezetvédelem
- szemét