A hatékony energiafelhasználással a környezetet is véded, csak pár egyszerű szabályt kell betartanod

Nemcsak a tél, a home office miatt is többször kapcsoljuk fel a lámpát.

GettyImages-1288728666

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A cikket az E.ON támogatta. 

Amikor már 4 órakor szürkülni kezd az ég, felkapcsoljuk a lámpát. Ám nem mindegy, milyet használunk, hány helyen, és milyen izzót választunk. Kevesebb világítással kevesebb energia fogy, és közvetetten csökken a felesleges szén-dioxid-kibocsátás is. 

Takarékoskodj LED világítással 

A hagyományos izzó ára lényegesen kedvezőbbnek tűnik, mint a hasonló teljesítményre képes LED társaié: míg az előbbi 200 forintért, a LED változat tízszer annyiért vásárolható meg. Utóbbi viszont 75 százalékkal kevesebbet fogyaszt és 25-ször hosszabb ideig életképes. 

GettyImages-1331314452

Ha szisztematikusan LED égőkre cseréled a háztartás minden lámpájában a körtét, az eleinte nagyobb befektetés, de évekre letudhatod az égőcserével kapcsolatos problémát, és a világításért töredékét fizeted majd, mint eddig. 

Olyan LED égők is vásárolhatók, melyeknek a fényereje és a színhőmérséklete, akár a színe is változtatható. Ez kifejezetten jól jön akkor, ha munkából a lazulós hangulatfényre váltanál, vagy kicsit feldobnád a nappalit. Ezeket legtöbbször távirányítóval vagy mobilapplikációval kedved szerint módosíthatod, ami, valljuk be, még jó móka is.

Egy nagy helyett több kicsi

Nem állítjuk, hogy a csillárról le kellene mondani, de tény, hogy sokszor nem praktikus ágyúval verébre lőni. A csillár egyetlen nagykiterjedésű fényt, de emellett rengeteg árnyékot is generál 5-6 vagy ennél is több égő folyamatos izzításával. Ehelyett sok esetben lényegesen jobb megvilágítást adnak a kisebb helyi fényforrások egyetlen égővel. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kisebb lámpák között úgy érdemes válogatni, hogy igazodjanak ahhoz, amit csinálni szeretnél. A spotlámpa például olvasáshoz túl erőteljes lesz, egy tompább fényű, de állítható karú változat jobb választás lehet. Számítógépes munkákhoz a monitor mellé ajánlott tenni egy kisebb szűrt fényt, hogy ellensúlyozza a kijelzőt, illetve lásd a billentyűzetet. 

Csak ott égjen a villany, ahol történik valami

Bár a LED égők lényegesen kevesebbet fogyasztanak és hosszabb életűek is, azért az sem szerencsés, ha minden lámpa folyamatosan világít. Vedd le az izzók fényerejét, használj fénycsövet a konyhában vagy helyezd át a meglévőt pont a pult fölé, hogy jobban láss. Az evéshez egyáltalán nem kell erős fény, sőt sokszor zavaró is, amikor visszaverődik a poharakról és a porcelánról.  

GettyImages-1026747636

Egyre népszerűbb megoldás a világítások összehangolását okosotthon-központokra bízni, így ha rendelkezel ilyesmivel, automatizálni tudod a lámpák fel- és lekapcsolását, akár távolról is. Bizonyos helyiségekben vagy az udvaron csak minimális időt töltünk, így itt jó ötlet lehet mozgásérzékelős fényforrásra váltani, hogy csak akkor kapcsoljon fel, amikor ott dolgod akad. Ezzel is mérsékelhető az energiafogyasztás, ezáltal csökkenthető a karbonlábnyom.

Így spórolj sokat a fűtésszámlán

Ha szeretnél lefaragni a fűtésszámlából, ezeknek a tippeknek jó hasznát veheted.

Így spórolj sokat a fűtésszámlán: szuper trükkök, hogy ne szökjön el a meleg a lakásból

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Fotók: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük