Így spórolhatsz észrevétlenül a rezsiszámlán a háztartási gépekkel: 5 egyszerű tipp a takarékosságért

Néhány tippet betartva jelentősen csökkenthető az otthoni energiafogyasztás.

Energiaspóroló trükkök otthon
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha megbízható és takarékos háztartási gépeket, elektronikai készülékeket használ az ember, az jelentős szerepet játszhat az ökológiai lábnyom csökkentésében, hiszen a hosszú élettartam és az energiatakarékos működés elengedhetetlen az otthonok fenntartható működésének kialakításában.

A ma elérhető készülékek egyre okosabban és költségtakarékosabban működnek, de a régebbi berendezések megfelelő használatával is könnyedén spórolhatunk. A június 5-i Környezetvédelmi Világnap alkalmából az LG szakértői összegyűjtötték azokat a legfontosabb tudnivalókat, amelyekkel te is sokat tehetsz az otthoni életed zöldítéséért.

Energiaspóroló trükkök otthon

Az EU-ban a teljes energiafogyasztás negyedéért, míg Magyarországon harmadáért a háztartások felelnek. Ha itthon az összes, nyolc évnél idősebb, korszerűtlen mosógépet, hűtőt és fagyasztót modern készülékre cserélnék a háztartások, összesen évi több mint 1,2 millió tonnával lenne csökkenthető hazánk CO2-kibocsátása.

Ezért sem mindegy, hogy milyen háztartási készülékeket választ valaki, és azokat hogyan használja, mivel komoly összegeket spórolhat a rezsiköltségein, ezáltal pedig a környezetet is jobban óvhatja. 

Általában elegendő a 30-40 fokos mosás

A mosógépek a legtöbb energiát a víz felmelegítéséhez használják, ezért átlagosan szennyezett ruhák esetén elegendő 30-40 fokos programot választani. Ha a mosógép rendelkezik gyorsmosás funkcióval, akkor annak használatával nemcsak energiát, de időt is megtakaríthatsz. Fontos, hogy egy-két ruhadarab miatt ne indítsd el a gépet, ugyanakkor túlzsúfolni sem célszerű, mert az a mosás és az öblítés hatékonyságának kárára megy.

Célszerű emiatt nagyobb kapacitású mosógépet használni, így kevesebb használat is elegendő ugyanakkora ruhamennyiség tisztán tartására. Amennyiben szárítógépet is használsz, érdemes a ruhákat a szárítás előtt minél nagyobb fordulatszámon centrifugálni - kivéve persze az igényes anyagú vagy vasalást igénylő ruhadarabokat.

Tévhit, hogy a kézi mosogatás víztakarékosabb

Manapság is sokakban él az a tévhit, hogy a kézi mosogatás víztakarékosabb és rezsibarátabb, mint a mosogatógép használata. Ehhez képest, ha az egész Európai Unió átállna a gépi mosogatásra, évente összesen 92 terawattóra energiát és több mint hatmilliárd liter ivóvizet lehetne megtakarítani. Ez akkora vízmennyiség, ami elegendő lenne 2,5 millió olimpiai úszómedence feltöltéséhez.

A mosogatógépek esetében is érdemes megvárni, míg megtelik a készülék, és fontos a megfelelő program kiválasztása. Kevéssé vagy átlagosan szennyezett edények esetén elegendő alacsonyabb hőfokú tisztításra állítani. Nincs szükség vízpazarló kézi előmosogatásra vagy előöblítésre, mivel a maradék könnyedén eltávolítható használt papírszalvétával. A legjobb eredmény elérése érdekében a bepakoláshoz kövesd a gyártó utasításait a használati kézikönyvben!

Szűk kamrába, tűzhely közelébe nem való hűtőszekrény

A hűtőt nem szabad sem a tűzhely közelébe állítani, sem közvetlen napsugárzásnak kitenni. A készülék hátulján lévő kondenzátorrácsnak a jó szellőzéshez tér kell, így a faltól tarts legalább 5 centiméter távolságot, de ne helyezd a gépet szűk kamrába se, félévente pedig portalanítsd a rácsot!

Rendszeresen ellenőrizd, hogy jól zár, illetve szigetel-e az ajtó, a nem No Frost rendszerű készülékeket pedig évente kétszer olvaszd le, mert az eljegesedett belső tér növeli az energiafogyasztást! Ha a hűtő rendelkezik energiatakarékos (Eco Friendly) üzemmóddal, 1-2 napnál hosszabb távollét esetén kapcsold át erre a készüléket.

A klíma is rendszeres törődést igényel

Bár a forró nyári napokon nagy kísértés lehet a légkondicionálót jéghidegre állítani, ez sem a rezsiszámlának, sem az egészségnek nem kedvez. A belső hőmérsékletet mindig a külsőhöz mérten állítsd be: maximum 8-10 fok különbség legyen a kettő között, hogy a szervezetnek legyen ideje alkalmazkodni, ha ki- vagy bemegy az ember. Kerüld a közvetlen légáramot is, tehát ne tartózkodj hosszabb ideig azon a helyen, ahová a klíma hideg levegőt fúj!

Figyelj oda a klímaberendezés rendszeres karbantartására: minden szezon előtt tisztítsd meg, igény esetén pedig cseréld benne a szűrőket. Időnként szentelj figyelmet a kültéri egységnek is, amire ha nagy mennyiségű kosz rakódik, megnőhet az energiafelvétel.

Ha nem nézed, kapcsold ki a tévét

Fedezd fel és használd ki a beépített, energiatakarékosságot szolgáló funkciókat a tévén, mint például egyes modelleken a környezeti fénytől függő automatikus fényerőszabályozást, az energiatakarékos üzemmódot, zenehallgatás esetén a képernyőkímélőt, illetve az időzített kikapcsolást. Ha senki nem nézi épp a tévét, kapcsold ki!

Olvass tovább: így spórolhatsz a hűtő használatán!

A hűtő tudatosabb használatával is csökkenthető a rezsi. Tíz szabályt betartva a számlán is meglátszik majd a változás.

A rezsispóroló hűtőhasználat 10 szabálya: mennyire pakold meg a polcokat, és hány fokra csavard fel?

A hűtő tudatosabb használatával is csökkenthető a rezsi.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük