Elárverezhetik a lakásodat!
Mi történik, ha nem fizeted a közös költséget?
Felszólítással kezdődik, de árverés is lehet a tartozás behajtásából.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy elfelejtett feladni egy számlát vagy megcsúszott a közös költség fizetésével, ebből azonban még senkinek nem adódott komolyabb problémája, legfeljebb a közös képviselő nézett rá szúrós szemekkel.

Egy törvénymódosítás azonban lehetőséget adott a társasházaknak arra, hogy erélyesebb és főképp hatékonyabb módszerrel léphessenek fel azokkal szemben, akik rendszeresen kibújnak a közös költség rájuk eső részének kifizetése alól.

Pár ezer forinttól tízezrekig

A közös költség díja nagyon különböző lehet, általában függ az épület állapotától, attól, hogy mennyire korszerűek a berendezések, illetve mekkora a lakásod.

A hatályos társasházi törvény értelmében a közös költség tartalmazza a közös tulajdonban lévő épületrészek és épületberendezések fenntartását - ebbe az izzócserétől kezdve a lépcsőház világításának díján át a gondnok fizetéséig sok minden beletartozhat -, valamint a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásokat - ezek az állagvédelmet, felújítást, fenntartást meghaladó kiadások, például az épület bővítésének vagy egy új épületrész létrehozásának a költsége.

Amennyiben saját vízórád, villanyórád és fűtésszámlálód van, úgy ezen szolgáltatások díjai nem képezik a közös költség részét, mindenki a maga fogyasztása után fizeti a számlákat.

A közös költség jellemzően 3000-4000 forinttól akár 10 000 forintig is terjedhet, de ha a társasház belevágott egy nagyobb felújítási munkába, illetve banki kölcsönt vett fel arra, egy nagyobb lakás díja akár havi 13-15 000 forint is lehet.

Ha komoly terhet okoz a közös költség fizetése, érdemes lehet elgondolkodni azon, hogyan lehetne csökkenteni a díjakat - például egy egyszerű korszerűsítési munkával jelentős összeget spórolhattok a villanyszámlán.

Mi történik, ha nem fizetsz?

A társasház működési szabályzata tartalmazza azt a határidőt, aminek letelte után a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke levélben szólít fel tartozásaid rendezésére, ha elmaradnál a közös költséggel.

Ez a levél tartalmazza a határidőt is - általában 15 nap -, ameddig eleget kell tenned az elmaradásnak, ellenkező esetben a társasház polgári peres eljárást indíthat ellened. Ekkor valószínűleg néhány héten belül kapsz egy fizetési meghagyást, melyben a bíróság felszólít, hogy fizesd be a tartozásodat.

Ezt a meghagyást lehetőséged van megtámadni, ha azonban valóban tartozol az összeggel, nem érdemes ezzel húzni az időt, inkább a meghagyásra hivatkozva kérd a bíróságtól, hogy részletekben fizethesd be a tartozásodat.

Ha a fizetési meghagyás ellenére sem mutatsz együttműködési szándékot, akkor a közös képviselő végrehajtást kérhet ellened - ezzel pedig valóban megkezdődik a hosszú és költséges pereskedés, melynek végén a végrehajtó a rá vonatkozó jogszabályoknak megfelelően gondoskodik róla, hogy a társasház megkapja a pénzét: lefoghatja a jövedelmed egy részét, de el is árverezheti ingó és ingatlan vagyonodat.

Mi tartozik a közös költségbe?

Még több információra van szükséged a közös költségről? Nézd meg videónkat, és tudd meg, mit mond róla a szakértő!

Amennyiben legalább hat hónapnyi összeggel maradtál el a közös költség befizetésében, a társasház jelzálogjogot jegyeztethet be a lakásodra és kérvényezheti az árverést - vagyis a lakás értékének töredékéért adhatják el az otthonodat, te pedig csak azt az összeget kapod meg a vételárból, ami tartozásaid törlesztése után megmaradt.

Amennyiben a lakásra nem akad vevő, és te továbbra sem törleszted a tartozásodat, úgy fél év elteltével megismételhetik az árverést - ha azonban befizeted az összeget, a társasház nyolc napon belül köteles levetetni a jelzálogbejegyzést.

Ezt is szeretjük