Az adósságrendező hitel 3 legnagyobb buktatója
Ne írj alá bármit!
Az adósságrendező konstrukciók csábítóak, de nem árt odafigyelned az apró részletekre is, mielőtt döntenél.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Napjainkban egyre többen kerülnek a korábbinál nehezebb, kedvezőtlenebb anyagi helyzetbe, részben köszönhető ez a korábban felvett devizahiteleknek is, ahol az árfolyamváltozások a törlesztőrészletek drasztikus növekedését generálták. Ugyanakkor lehet, hogy egy nagyobb beruházás miatt forint alapú kölcsönt vettél fel, vagy közüzemi tartozásaid keletkeztek.

Lehet szó akármelyik esetről, tartozhatsz akár több bank, szolgáltató felé is, ezek rendezésére, a törlesztőrészletek megfelezésére kedvező megoldást kínálnak az adósságrendező hitelek.

A figyelemfelkeltő reklámok és az ígéretes szavak azonban nem teljesen fedik a valóságot, hiszen mint bárminek, ezeknek is lehetnek olyan rejtett buktatói, melyek felett, ha átsiklasz, rosszabb helyzetbe kerülhetsz, mint amiben korábban voltál.

Árfolyamváltozás

Ha a folyton változó törlesztőrészletek helyett egy kiszámíthatóbb konstrukciót szeretnél, ahol fixen tudsz havonta tervezni, felmerülhet az adósságrendezés gondolata.

Devizahitelek esetében azonban nem árt mérlegelned a helyzetet, ugyanis ebben az esetben, ha a hitelfelvételkor alacsonyabb volt az árfolyam - amire a jelenlegi körülmények között nagy esély van -, a konstrukcióváltáskor érvényes magasabb árfolyam azt jelenti, hogy nagyobb összegű kölcsönt kell felvenned ennek keretén belül.

Ennek okán könnyen elképzelhető az, hogy az új hitellel nem tudsz alacsonyabb törlesztőrészletet elérni, ezért alaposan át kell gondolnod, hogy a kiszámíthatóság a fontosabb, vagy az alacsonyabb összegű befizetések elérés a fő cél.

Ez utóbbival értelemszerűen meghosszabbodik a futamidő, ha tehát korábban maximális futamidőre vetted fel a hiteledet, az ilyen konstrukciók nem jelenthetnek megoldást számodra.

Emellett sarkalatos pont az ingatlanfedezet értéke is, pontosabban annak hitellel való terheltségének mértéke. A magasabb árfolyam miatt ugyanis előfordulhat, hogy az ingatlan a magasabb összegű hitelhez nem nyújt elegendő fedezetet, és ilyenkor kiegészítő ingatlanfedezet bevonására van szükség.

Felmerülő költségek

Adósságaid rendezését sem úszhatod meg pluszköltségek nélkül, melyek közül a legnagyobb tételt az értékbecslés költsége jelenti, ez ugyanis több tízezerre rúghat. Ezért fontos mérlegelned azt, hogy a törlesztőrészlet csökkenése nagyobb-e, mint az eljárás során megfizetett egyszeri költség.

Sokszor a reklámok rendkívül kedvező ajánlatot kínálnak leendő ügyfeleiknek, és gyakran hallani alacsony kezelési költségekről és kamatokról az adott konstrukció esetében.

Amit az illetékfizetésről tudni kell

Ha lakáshitelt is fizetsz, valószínűleg egy másik komoly tétellel, az illetékfizetéssel is meggyűlik a bajod. Tudd meg róla a legfontosabb dolgokat!

Ezzel kapcsolatban azonban mindenképpen meg kell érdeklődni a banknál, hogy az ajánlat milyen időszakra szól. Az ilyen akciós feltételek ugyanis sok esetben csak egy bizonyos ideig, például hat vagy 12 hónapig élnek, melynek letelte után a járulékos költségek növekedésével kell szembesülnöd, ha nem voltál körültekintő a szerződés aláírása előtt.

Kezesként is jól gondold át

Egy hitelügyletbe kezesként jellemzően családi vagy nagyon jó baráti kapcsolat révén kerülhetsz, hiszen a hozzád közel álló személyeknek jót szeretnél, ráadásul teljesen megbízol bennük, ezért minden bizonnyal nem akarod, hogy rajtad múljon az elképzeléseik megvalósítása.

Sok esetben az adósságrendezéshez megfelelő nagyságú jövedelemről szóló igazolás is elegendő, ha viszont ez nem éri el a bank által meghatározott limitet, akkor egy kezest is be lehet vonni az ügyletbe.

A szerződés aláírásával azonban hatalmas felelősséget vállalsz magadra, mivel ha a hitelt felvevő nem fizet rendesen, akkor minden ingóságoddal, ingatlanoddal és vagyonoddal felelsz a tartozásaiért.

Kezesként ugyanis arra vállalsz kötelezettséget, hogy az adós nem fizetése esetén te fogsz fizetni a hitelezőnek. Ebből kifolyólag csakis családtag esetében, és akkor is alapos megfontolás után érdemes ekkora rizikót magadra vállalnod.

Ezt is szeretjük