Így felezd meg a villanyszámlát!

3 egyszerű eszközzel

A technika fejlődésének hála már nem lehetetlen akár több százezer forintot is megtakarítani a villanyszámlán.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor éppen nem kell aggódnod a fűtésszámla miatt, valószínűleg te is a villanyszámla tölt el nyugtalansággal - ami nem is meglepő, hiszen egy átlagos lakás rezsijének jelentős részét az elhasznált áram díja teszi ki.

Néhány okos eszközzel, illetve egy korszerűtlen berendezés lecserélésével egy környezetbarát változatra szerencsére sokat spórolhatsz.

Intelligens áramszabályzó

A neten több helyen is lehet olvasni a konnektorba csatlakoztatható villanyáram-spóroló eszközökről. A gyártók ígérete szerint, ha az apró kütyüt a villanyórához legközelebb eső konnektorba dugod, akkor az megelőzi az ingadozó feszültség kialakulását. Ennek, illetve a fázisjavító technológiának köszönhetően pedig csökken az áramfogyasztás, továbbá az elektromos készülékek élettartama is megnövekszik.

A gyakori áramingadozásoknál a készülék megakadályozza az ingadozó áram közvetlen bekerülését az elektromos hálózatba, stabilizálja és megszűri a beérkező áramot, és ezt továbbítja a hálózatba csatlakoztatott elektromos berendezések felé, mellyel megóvja azokat a drasztikus áramingadozásoktól.

Egy speciális, elektronikusan vezérelt kapacitású kondenzátor segítségével tartja szinten a bejövő áramot, melyek köszönhetően az összes készülék hatásfoka javul, és ezzel elkerülhető a felesleges villamosenergia-fogyasztás. A készülék használatával állítólag a korábban elhasznált energia 35%-t is meg lehet spórolni, ez pedig már forintosítva is komoly változást jelent a villanyszámládon.

Az áramszabályzó leírása és a gyártók ígérete nagyon kecsegtető, ráadásul ilyen mértékű spórolás mellett a készülék ára is néhány hónap alatt megtérül. Mielőtt azonban beruháznál rá, mindenképpen kérd ki egy villanyszerelő véleményét.

Környezetbarát internet

Ma már nem meglepő, hogy a hűtőszekrény és a mosógép mellett a szórakoztató elektronika eszközei is jelentős mennyiségű áramot nyelnek el a legtöbb háztartásban. A D-Link olyan számítástechnikai eszközök gyártásával foglalkozik, amelyek biztosítják a már megszokott felhasználói élményt, mégis környezettudatosak - vagyis megalkuvás nélkül spórolhatsz áramot és pénzt a használatukkal.

A Green Ethernet technológia alkalmazásával született meg a DIR-655 elnevezésű router is, amely amellett, hogy képes a nagy sebességű internet akadálymentes megosztására, termékcsaládján belül pedig a legerősebb processzorral látták el, más routerekhez képest akár 40%-os energiamegtakarításra is képes. Nem kell nagy ördöngösségre gondolnod, a router az unalomig ismételt elven spórol energiát neked: a készenléti üzemmód helyett érdemes teljesen áramtalanítani a készülékeket. A wi-fi kihúzásáról azonban a legtöbben megfeledkeznek.

A DIR-655-nél előre beprogramozhatod a rádiójelek sugárzásának indítását és kikapcsolását, így a router nem fogyaszt áramot, amíg te munkában vagy. A router emellett automatikusan észleli a kapcsolat állapotát és a hálózati kábel hosszát, majd ehhez igazítja a felhasznált energiát.

Milliós megtakarítás ledekkel

Ha spórolásról van szó, ne csak a négy fal közötti területre koncentrálj, hiszen a lépcsőház megvilágítása is csinos kis tételként jelentkezik a havi közös költségben. Egy nagyobb társasház esetében a villanyszámla havonta több százezer forintra is rúghat, ha hagyományos, izzólámpás fényforrások világítják be a lépcsőházat.

A társasházkezeléssel foglalkozó City-Premier Kft. nemrégiben adta át saját számításait az MTI-nek, amelyből egyértelműen kiderül, hogy a világítás felújítása komoly megtakarítást jelent a lakóknak - vagyis a te zsebedben is több maradhat. A kft. számításaihoz egy tízemeletes, 428 lakásos panelépületet vett alapul.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egy ilyen házban a korszerűsítés - vagyis a hagyományos izzók lecserélése ledekre - nagyjából 16 millió forintba kerülne, a villanyszámla azonban a korábbi 654 000 forintról 201 000-re csökkenne.

Ha a beruházást a társasház hitelből fedezi, akkor csak a megtakarított összeget felhasználva két és fél év alatt visszafizethető a kölcsön - vagyis a felújítás nem jelent pluszkiadást, a hitel törlesztése után azonban jelentősen csökkenhet a közös költség összege.

Ha a ti társasházatokban is korszerűtlen a világítás, érdemes ezt a számítást a közös képviselő figyelmébe ajánlani, de magad is felvetheted a következő lakógyűlésen - bizonyára a szomszédaid sem ellenségei a saját zsebüknek.

OLVASD EL EZT IS!

biztosito ferfi
  • biztosítás
  • szerződés

Százezreket veszíthetsz

Ezt is szeretjük