3 dolog, amit a főbérlőnek kell fizetnie
Nemcsak a saját lakás, az albérlet is anyagi felelősséggel jár, de nem minden kiadás a te pénztárcádat terheli. Néhány dolgot a főbérlő fizet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ideális esetben a főbérlő és az albérlő között bizalmi viszony van, ám a törékeny kapcsolatot nem nehéz néhány pillanat alatt tönkre tenni. A pénzügyi viták a legmélyebb barátságokat is megmérgezhetik, ezért nem érdemes ilyen jellegű feszültségnek kitenni a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködéseteket.

A legjobb, ha mindent papírra írtok, ezzel sok későbbi vitát előzhettek meg, de csak akkor, ha a költözködés forgatagában sem feledkezel meg néhány kevésbé egyértelmű kérdésről.

Foglald írásba!

Az albérlet díjára, a rezsiköltségekre és a kaucióra általában kitér a szerződés, de a hosszú hónapok vagy évek során egy lakás fenntartása olyan váratlan költségeket is megkövetelhet, amelyre esetleg sem te, sem a főbérlő nem számítotok.

A papírozáskor érdemes felkészülni az ilyen helyzetekre is, és amit csak lehet, rögzíteni a szerződésben, mert később a kétértelmű helyzetekben könnyen te húzhatod a rövidebbet. Lássunk most néhány példát olyan költségekre, amelyeket bármennyire is szeretne kifizettetnie veled a főbérlőd, neki kell állnia.

Felújítási munkák

A lakás állapotáért te vagy a felelős, vagyis a te kötelességed, hogy megőrizd olyannak, amilyen az átvételkor is volt.

Ha összepiszkolod a falat, neked kell állnod a festés költségeit, ám azokat a felújítási munkákat, melyek növelik a lakás értékét, a főbérlőt terhelik. Ha szerződésbe foglaljátok, te is elvárhatod, hogy a lakás állapotára vonatkozó garancia ne csak téged kötelezzen, de a főbérlőt is: ha nem tettél kárt a falakban, egy tisztasági festést akkor is érdemes kétévente beiktatni, amit az okosan megírt szerződés ellenében behajthatsz a főbérlődön.

Szintén a főbérlőt terhelik a lakás korából adódó felújítási munkák költségei: a víz- és villanyvezetékek cseréje, illetve a vízóra beszerelése nem a te anyagi felelősséged, hiszen ezek a lakás állapotának megőrzését, illetve értékének növelését szolgálják, ami nem annyira az albérlő, mint a tulajdonos érdeke.

Ugyanakkor, ha régóta élsz már az albérletben, és azt tervezed, hogy maradsz még néhány évet, de elkeserít a fürdőszoba vagy a konyha állapota, felajánlhatod a főbérlőnek, hogy kifizeted a felújítás költségeit, amennyiben az arra fordított pénzt a későbbiekben lelakhatod.

Ez a megoldás mindkettőtök számára előnyös lehet, de ekkor se feledkezzetek meg arról, hogy a megállapodást írásba foglaljátok. Arra is térjetek ki, mi lesz a le nem lakott összeg sorsa, ha valamilyen oknál fogva hamarabb költözöl ki a lakásból, mint ahogy jelenleg tervezed.

Csőtörés

Azokat a károkat, amelyeket a nem rendeltetésszerű használat okoz, az albérlőnek kell megtérítenie. Ha betöröd az ablaküveget, vagy nem használsz vízlágyítót és tönkreteszed a mosógépet, az a te sarad.

Ha azonban a kár oka a lakás nem megfelelő karbantartása, illetve elöregedése, akkor joggal várhatod el, hogy a főbérlő fedezze a javítási költségeket. Az ilyen károk közé tartozik például a csőtörés is, hiszen ebben az esetben nem te okoztad a bajt.

Mivel a felújítási munkálatok az ő pénztárcáját terhelik, a karbantartás elmaradásából eredő kiadásokat is neki kell állnia.

Az, hogy ki fizeti a lakás biztosítását, megállapodás kérdése, de ha a szerződés a te nevedre szól, ilyen esetekben természetesen akkor is illik felajánlanod, hogy lejelented a kárt, és a biztosító által fizetett összeggel beszállsz a költségekbe.

A közös költség egy része

A közös költség többnyire a szemétszállítást, a lépcsőház világítását, a takarítást, esetleg a vízfogyasztást tartalmazza. Mivel te használod az ingatlant, ezek a tételek a te pénztárcádat terhelik, hiszen tulajdonképpen a rezsi részének is betudhatóak.

Sok társasház azonban a közös költségbe építi be a lakóközösség megtakarításának díját, esetleg a különböző felújítási munkálatok ellenértékét, vagy az épület által felvett hitel részleteit.

A közös költségről minden hónapban tételes elszámolást kell kapnod, ha ilyen mégsincs a kezedben, keressétek fel a közös képviselőt, és nála tájékozódjatok, arról, hogy pontosan milyen díjakat is tartalmaz a lakás közös költsége.

Mi tartozhat a közös költségbe?

Ha szeretnéd megtudni, hogy mi tartozhat a közös költségbe, és mi az, amit nem kérhetnek számon rajtad, nézd meg videónkat!

Mivel a homlokzat renoválása, az épület szigetelése vagy éppen a panelprogram önrészének összegyűjtése a fürdőfelújításhoz hasonlóan elsősorban az ingatlan tulajdonosának az érdeke, a szerződés megírásakor nyugodtan kérd meg a főbérlődet, hogy ezeket a költségeket ő fedezze.

Szintén elvárható, hogy ő fedezze a lakóközösség által korábban felvett hitel részleteit is, hiszen a kölcsön az ingatlan tulajdonosának nevére szól, neked pedig nem kötelességed egy olyan munkálatért fizetni, amit akkor végeztek, amikor még be sem költöztél a lakásba.

Ezt is szeretjük