Így juthatsz olcsóbban áramhoz: ezt jelenti az éjszakai szolgáltatás
Nem mindenki ismeri a lehetőséget, pedig sokaknak lenne érdemes élni vele.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az éjszakai áram, vagy ahogy újabban nevezik, a vezérelt mérő fogalmát nem ismeri mindenki, holott kiváló lehetőséget jelent a spórolásra, egyfajta takarékossági megoldást jelent ugyanis, amellyel akkor érdemes próbálkozni, ha a háztartásban találhatóak olyan fixen csatlakoztatott elektromos berendezések, amelyek nem igényelnek folyamatos energiaellátást.

Tipikus példát jelent minderre a bojler - nem véletlen, hogy ennek kapcsán hallani legtöbbet az éjszakai áramról -, de ilyen lehet a hőtároló kályha vagy sok esetben épp az infrapanel is.

Mit jelent az éjszakai áram?

A megoldás azt jelenti, hogy az említett eszközök számára, mivel azoknak nincs szükségük egész nap áramellátásra, csak bizonyos ideig biztosítanak energiaellátást, akkor azonban az általános díjszabásnál jóval kedvezőbb áron.

Érdemes tudni, hogy ezt a megoldást eredetileg az áramfogyasztás kiegyensúlyozására találták ki - mivel az erőművek folyamatosan termelik az energiát, a fogyasztás termeléshez közelítését szolgálta az ötlet.

Az éjszakai áram elnevezés onnan ered, hogy korábban a szolgáltatás jellemzően a 22 órától 6 óráig tartó időszakot érintette, ma azonban ez nem korlátozódik előbbire, rendelet írja ugyanis elő, hogy az ilyen áram bekapcsolására a nap bármely szakaszában sor kerülhet: az áramszolgáltatóknak 24 órán belül a téli időszámítás alatt legalább nyolc, a nyári időszakban pedig legalább hat órában biztosítaniuk kell az olcsóbb áramot.

Bár tény, hogy amíg valóban éjszakai áramnak számított, a díjszabás sokkal olcsóbb volt a mostaninál, még mindig érdemes élni a lehetőséggel, így ugyanis a normál költségek feléhez közelítő áron is - persze ez a szolgáltatótól is függ - hozzá lehet jutni ugyanahhoz az árammennyiséghez.

Hogyan lehet igényelni?

Ha szeretnél élni a lehetőséggel, az igényt a szolgáltatónál kell jelezni, illetve érdemes először tájékozódni a részletekről, szintén náluk, akár személyesen, akár honlapjukon keresztül.

A folyamat jellemzően azzal kezdődik, hogy egy, a szolgáltató által is regisztrált villanyszerelő felméri a helyzetet otthonodban, szükség esetén pedig elvégez bizonyos teendőket az előkészítés érdekében. Ennek költségeit neked kell állni, a szakember nyilatkozatával a kezedben azonban már igényelheted is a szolgáltatást.

A szolgáltató ezután jellemzően ajánlatot küld, melynek költségeit szintén térítened kell, ezután végzik el a szükséges munkálatokat, illetve szerelik fel a vezérelt mérőt. További információkért kattints ide!

Ezt is szeretjük