A fürdőben van, és rengeteg áramot zabál, de nem a mosógép - Ezekre figyelj, ha neked is van!
Ha jól állítod be, nem lesz baj.

nagykep?cikkid=163550&kep=furdoszoba-berendezes-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az E.ON honlapján közölt információk szerint, mivel nincs mindenkinek módja a korszerű vízmelegítő rendszerek közül választani, sokan kényszerből vagy megszokásból az egyelőre olcsóbban működő és szinte korlátlan kapacitású gázbojler helyett zárt rendszerű elektromos forróvíz-tárolót, vagyis villanybojlert használnak.

Egy ilyen forróvíztároló fűtőteljesítménye általában 1000-2500 W, felfűtési ideje pedig hat-nyolc óra. A készülékgyártók az E.ON szerint a konstrukció kialakításakor jellemzően a szélsőséges igények kielégítésére is törekednek, ez azonban nem jelenti azt, hogy a bojlert maximális hőmérsékletre kell állítani.

Nemcsak az optimális beállítással lehet azonban lényeges mértékben spórolni az egyébként igen komoly költségeket eredményező berendezés esetében, bizonyos tényezők figyelmen kívül hagyása által ugyanis lényegesen csökkenhet hatásfoka, illetve nőhet a villanyszámla általa eredményezett összege.

Így állítsd be a bojlert!

Az E.ON által közölt információk szerint a forróvíz-tárolók gyártói általában azt ajánlják, hogy a bojlert tartósan a 60-65 Celsius-fokos beállítási értéken célszerű üzemeltetni, szintén ezt javasolja továbbá a lapunknak tippeket adó épületgépész és megújulóenergia-szakértő, Székelyhidi László is, aki szerint, legyen szó tárolós vagy átfolyós rendszerű vízmelegítőről, amennyiben nincs 65 Celsius-foknál magasabb hőmérsékletre állítva, komolyabb spórolást tesz lehetővé.

A korrózió és a vízkő is növeli a számlát

A megfelelő beállítás mellett elengedhetetlen továbbá a berendezés rendszeres karbantartása is, érdemes általában évenként felülvizsgáltatni szakemberrel, fennáll ugyanis az úgynevezett elektrolitikus korrózió, emellett a vízkőlerakódás és a mechanikai szennyeződések kialakulásának kockázata is, melyek miatt jelentős hatásfok-csökkenés léphet fel.

Érdemes tudni például, hogy a kemény víz, illetve az általa kialakuló vízkőréteg lényeges mértékben csökkentheti a bojler hatásfokát, ilyenkor könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a fűtőcsőben létrejövő hőnek több centi vastag lerakódásrétegen kell keresztülküzdenie magát, mielőtt egyáltalán elkezdené melegíteni a vizet, ez pedig egyértelmű veszteséget jelent, amit rendszerint a pénztárca bán.

A bojler rendszeres karbantartása továbbá nemcsak azért fontos, mert akár több kilogrammnyi vízkő is összegyűlhet benne, de az úgynevezett aktív anód cseréjét sem szabad elmulasztani - a bojler korrózióvédelméért felel -, ennek következtében ugyanis könnyen kilyukadhat a tartály, csepegni kezd a bojler, illetve kevesebb lesz a meleg víz. További információért kattints ide!

Ezt is szeretjük