27%-kal csökkentheted a villanyszámládat: mutatjuk, hogy lehetséges!
A bojlerhez kapcsolódik a trükk, de másra is figyelni kell.

sporol-malac
beauty and style
Top olvasott cikkek

Néhány napja zajlott le az E.ON EnergiaKözösségek nevű versenyének záró díjkiosztó ünnepsége, melyen azokat a közösségeket díjazták, amelyek az elmúlt fél éven át tartó verseny során a legtöbb energiát takarították meg.

Az első három helyezett megtakarítása 27 és 14,7% között mozog, ami egyáltalán nem kevés, főként, ha figyelembe vesszük, hogy a program úgy tekinti céljának a takarékosságot, hogy közben az életminőség semmit se romoljon.

EnergiaKözösségek a megfizethető villanyszámláért

Úgynevezett EnergiaKözösségek 2011 óta alakulnak az országban a GreenDependent Intézet szervezésében, 2013-tól pedig az E.ON Csoporttal együttműködésben. A program célja a háztartások, családok, kisközösségek támogatása abban, hogy energiatudatos életmódot alakítsanak ki, és jelentős energiát spóroljanak nagyobb beruházás nélkül. A kezdetek óta már több mint 166 közösség, közel 800 háztartás csatlakozott a programhoz az ország teljes területéről, sőt, a határokon túlról is.

A minden év őszén elinduló verseny nyertese most a bagi Kerasz Khetane - Csináljuk együtt! - közösség lett 27%-os megtakarítással, a második helyezett az egyházasfalui Efalu közösség lett 20,4%-os megtakarítással, míg a harmadik helyet a Dél-békési Energiamentők szerezték meg 14,7%-os megtakarítással.

A bojler vízkőtelenítésével lett első a csapat

Az első helyezett csapat 27%-os megtakarításában kiemelt szerep jutott a bojler vízkőtelenítésének, a töltők kihúzásának és a beltéri egységek kikapcsolásának, emellett igyekeztek tévénézés helyett minél több időt a szabadban tölteni. Tapasztalataik szerint, bár nehéz rászokni a rendszeres mérésre, leolvasásra, ha egyszer rutinná válik, az nagyon hasznos a spórolás szempontjából. A rendszeres leolvasások során jöttek rá például, az áram alatt lévő beltéri egység és a telefontöltő milyen döbbenetes mértékben pörgeti a villanyórát. Arra is rá kellett jönniük, hogy bojlereik katasztrofális állapotban vannak, egy kádnyi vízkövet kellett eltávolítani belőlük, utána azonban már nagyon gyorsan melegedett fel a víz.

Kicsi ház, kicsi villanyszámla - gyakran függ össze a kettő. Nézd meg képeken az apró, de klassz kis otthonokat!

A bojler mellett a hűtőre is figyelni kell

A második helyezett csapatnál szintén lényeges szerep jutott a bojler működésén való spórolásnak, a hőfokszabályzót állították alacsonyabbra - 45-50°C-ra -, amit azért tartottak különösen fontosnak, mert az energiaköltségek negyedét is kiteszi a meleg víz előállítása. 10-15%-os fogyasztáscsökkenést értek el továbbá azzal, hogy megszüntették a készenléti üzemmódban történő áramfogyasztást.

A harmadik helyezett csapat tagjai klíma helyett ventilátorokat használtak, árnyékolták a teraszt és a házat, alacsonyabbra állították a hűtő hőfokszabályzóját, letakarították a hőleadó rácsot, és az ajtaját is igyekeztek sokkal ritkábban nyitogatni. Próbálták minimalizálni mindemellett a mikrohullámú és az elektromos sütő használatát is.

Tapasztalataik szerint minden csak megszokás és odafigyelés kérdése, tény azonban, hogy összefogással könnyebb a háztartás és a közösség költségeit is csökkenteni. Úgy vélték továbbá, a spórolásra való odafigyelés a családi összetartás szempontjából is hasznos, elég csak az energiamentes, kirándulással, közös programokkal töltött napokra gondolni. Ha további tippekre vagy kíváncsi a nyertesektől, kattints ide!

Ezt is szeretjük