Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket ne tedd egymás mellé a hűtőben: gyorsabban megromlanak, ha túl közel vannak

Hamarabb megromlanak, ha egymás mellé kerülnek a hűtőben.

Egymást érlelő zöldségek és gyümölcsök
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Jó tudni, hogy ha a heti nagy bevásárlás után mindent sikerül begyömöszölni a hűtőbe, nem csak a helykihasználásra érdemes törekedni.

Ami a zöldségeket és gyümölcsöket illeti, hasznos átgondolni, mit mi mellé tesz az ember, hiszen egyes gyümölcsök etiléngázt termelnek, amely felgyorsítja az érési folyamatokat, ezáltal a romlást is. Fontos, hogy ezeket a spájzban vagy az asztali gyümölcsös tálban is különítsd el, hiszen ott ugyanúgy, sőt, a magasabb hőmérséklet miatt még kevesebb idő alatt zajlik le az amúgy is gyorsított érési folyamat.

Mik ne kerüljenek egymás mellé a hűtőben?

Az USDA (Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma, United States Department of Agriculture) élelmiszer-biztonsági részlege és a Cornell Egyetem közösen készítette el azt a tájékoztatót, mely segít célszerűen elpakolni a zöldségeket és gyümölcsöket.

Ebben azokat a zöldségeket és gyümölcsöket sorolják, amelyek a legtöbb etilént termelik, illetve azokat, amelyek erre a legrosszabbul reagálnak. Így könnyen átláthatod, mit ne tegyél egymás mellé a hűtőben.

Etilént a gyümölcsök közül az alma, a körte, az avokádó, a banán, a mangó, a szilva, a sárgadinnye, az eper és más bogyós gyümölcsök, a citrom, a görögdinnye, a mézharmat dinnye, az ananász, a narancs, a mandarin, a grépfrút, a nektarin és az őszibarack termel. A zöldségek közül a burgonya és a paradicsom (mely valójában ugyancsak gyümölcs) bocsátja ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat. 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. január 7. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

A soroltakat ne helyezd egymás közelébe, illetve tartsd távol azoktól a gyümölcsöktől és zöldségektől, melyek érzékenyek a sok etilénre, így annak hatására rohamosan érni, romlani kezdenek. Ezek a káposzta, a spenót, a kukorica, a saláta, a karfiol, a gomba, a retek, a spárga, a brokkoli, a zöldbab, a paprika és az uborka.  A csírák és a gyógynövények szintén érzékenyek az etiléngázra.

Ha a hűtőben kevés a hely, és nincs több fiók, melyekben az érintett zöldségek és gyümölcsök jól szeparálhatók, akkor érdemes beszerezned néhány tárolódobozt, melyek segítségével útját állhatod a felszabaduló etilénnek.

Így rakd a tejet a hűtőbe

Tudtad, hogy nem mindegy, hová teszed a tejet a hűtőben? Következő cikkünkből kiderül, hogyan érdemes behelyezni frissessége megtartása érdekében.

A legtöbb ember rosszul tárolja a tejet: hová kell tenni a hűtőben, hogy tovább friss maradjon?

Ahogyan a tej tárolási helye, sokak számára több más étel megfelelő elhelyezése sem egyértelmű.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük