Honnan lehet tudni, friss-e még a darált hús? Gyorsabban romlik, mint a szeletelt

Sokaknak nem könnyű megállapítani első ránézésre.

GettyImages-593302914
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bolognai spagetti, rakott ételek, fasírt - számos olyan fogás van, amihez darált húst használnak fel. Ez az alapanyag viszont nem veszélytelen, kifejezetten gyorsan romlik.

Ami azt illeti, még gyorsabban, mint a szeletelt húsok, hiszen a darálás során a hús szerkezetét védő izomtakaró megsemmisül.

A darált hús frissességének megállapítása

A darált hús frissességének megállapításában az érzékszerveinkre kell hagyatkozni: mit látunk, mit érzünk, és mit tapintunk?

A szín az első, mely segít eldönteni, friss-e a hús. A friss darált hús vörös színű, rózsaszínes vagy élénkebb annak fajtájától függően. Sosem barnás, sápadt árnyalatú - ez a romlottság, az állottság jele.

Minden nyers húsnak van egyfajta sajátos illata, de ez nem egyenlő a kellemetlen szaggal: ha a húsnak kellemetlen a szaga, több mint valószínű, hogy már nem jó.

Végül a tapintás is segít: ha a hús lében úszik, vagy túl száraz, mindkettő rossz jel, ugyanis ezek a romlottság, állottság jelei. Amennyiben a hús kellemesen nedves, golyóvá gyúrható nedvességű, nem pörög szét a kézben, a hús friss lehet.

Néhány jó tanács

Amennyire csak lehet, érdemes elkerülni a boltokban kapható tálcásan csomagolt darált húst, mert ezeket oxigéndús védőgázba teszik, és ez a több napos húst is pirosas színben tartja. Mindeközben a darált hús sokszor már puhul, szárad, és cseppet sem friss.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az olcsó darált hússal ugyancsak vigyázni kell, az gyanús, hiszen meglehet, hogy régebbi húsból készült, melyet a pultban nem sikerült eladni.

A hentestől frissen vett darált hússal is vigyázni kell, azt sem szabad napokig a hűtőben pakolgatni. A megvásárolt húst még azon a napon meg kell főzni, amikor a konyhába került. Másik lehetőség annak lefagyasztása, ezt 250 grammos, légmentesen zárt csomagokban érdemes megtenni.

Így marad friss a kenyér

A kenyér csak akkor marad finom és ropogós, ha kerülünk néhány alapvető tárolási hibát.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük