A vastag héjú citromnak több lesz a leve? 4 dolog, amit érdemes tudnod a gyümölcsről
Minden, amit csak tudni szeretnél a citrom kiválasztásáról és tárolásáról.

- Eltávolítják a maradék sminket és a szennyeződéseket: hatékony szilárd arctisztítók árakkal, lelőhelyekkel »
- A 48 éves Victoria Beckham melltartóban, nyuszifülekkel pózol a címlapon: rég láttunk róla ilyen szexi, bevállalós képeket »
- A farmerdzseki megunhatatlan klasszikus: a most divatos fazonokat nőies és sportos stílusban is viselheted »

- 10 ismert magyar közmondás, amiből elvettünk egy-egy szót: tudod, mi hiányzik?
- Melyik magyar városban van a képen szereplő székesegyház? Tippelj a kvízben!
- A 4 legrosszabb reggeli, amit mégis sokan fogyasztanak: pillanatok alatt megemelik a vércukorszintet
- Melyik oldalon található a máj? 8 kérdéses kvíz az emberi szervezet felépítéséről
- Vastag Csaba címlapon új barátnőjével: a gyönyörű Evelinnel már össze is költöztek
Annak ellenére, hogy a citrom sok háztartásban szinte mindennapos hozzávaló - legyen szó sütésről, főzésről vagy a különféle házi praktikákról, mosásról, illatosításról -, a drágább gyümölcsök közé tartozik, így egyáltalán nem mindegy, milyen minőségért adod ki a pénzed.
Nem olyan nehéz azonban tökéletes citromot hazavinni - elég, ha ismersz néhány alapszabályt -, mint ahogy az sem, hogy a lehető legteljesebb mértékben felhasználd, akár a levéről, akár a héjáról van szó.
A súlyosabb citromot válaszd
A citromok kiválasztásánál a súlynak döntő szerepe van, jó jel, ha a citrom a méretéhez képest nehéz, ez ugyanis azt feltételezi, hogy magas a folyadéktartalma, vagyis több a leve. Az érett, jó citrom emellett kellemes illatot áraszt a héján keresztül, amivel kapcsolatban fontos, hogy ne legyen fakó, fonnyadt és elvékonyodott, ez ugyanis alacsony nedvességtartalomra utal. A puha és sötétsárga épp úgy nem jó, mint a halványzöld, vagy épp az, amelyiknek száraz és kemény a héja.

A legjobb, ha a citrom mélyebb, élénk sárga színben pompázik, és kemény, de még nem kőkemény a héja. A lédús citrom héja vékonyabb, feszesebb és finoman texturált, ha azonban a héjáért veszed, válassz rücskösebbet, vastagabbnak tűnőt.
A héj általában nem fogyasztható
A citrusféléknek általában nagy távolságokat kell megtenniük, míg a hazai boltok polcaira jutnak, azért pedig, hogy ne romoljanak meg, ne száradjanak ki, viaszbevonattal kezelik őket, illetve növényvédő, gombaölő szereket is alkalmazhatnak rajtuk, melyeket a viaszbevonat lemoshatatlanná tesz.
Épp ezért a héj általában nem fogyasztható - ezt kötelező feltüntetni a csomagoláson, címkén, molinón -, kivéve, ha bio minősítésű citromot veszel. Viasszal ezeket is kezelik, mint ahogy minden Magyarországon forgalomba kerülő citromot, viszont természetes megoldást, méhviaszt alkalmaznak. Ha a citrom héjára is szükség van, biót vegyél, vagy előrecsomagolt, lereszelt citromhéjat.
Ne félbe vágd, ha ki akarod facsarni
Többféle praktika is létezik, mely azt szolgálja, hogy a lehető legteljesebb mértékben kinyerhesd a citrom levét, ezek közé tartozik például, ha még az egész citromot sima felületen hengergeted oda-vissza, miközben erősen nyomod is.
Porcukorral tartósíthatod a citromhéjat
A citrom egy hétig is eláll szobahőmérsékleten, míg hűtőben kettő-négy hétig, ha azonban penészedni kezd, dobd ki, mert a héj miatt a hús is könnyen megfertőződhetett, még ha nem is látszik. A citrom gyorsan veszít nedvességtartalmából, így ha általában a levéért használod, mindig csak annyit vegyél, amennyire szükség van, és használd is fel. A lereszelt héjat viszont hosszú időre tartósíthatod, ha porcukorral kevered össze, majd légmentes üvegbe teszed.
OLVASD EL EZT IS!