Mennyi ideig kell főzni a tojást? A pontos idő, ha lágyat és ha keményet szeretnél
Az sem mindegy, forrástól számolod-e a perceket.

lagy-tojas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a tojásfőzés a konyhaművészet egyik legegyszerűbb elemének tűnik, nagyon könnyű elrontani, ha például nem forrástól számolja valaki az előírt perceket, folyós maradhat az eredmény, ha pedig annyira biztosra megy, hogy túlfőzi a tojást, zöld elszíneződés jelenhet meg a sárgája és a fehérje között.

A kellemesen folyós, de nem híg, és nem is kocsonyás állagú lágy tojásnak éppúgy megvan a titka, mint a tökéletes, de még nem túlfőtt kemény tojásnak. A percek betartása jelenti a lényeget, de ezen kívül is akad még egy-két hasznos praktika.

Mennyi ideig kell főzni a tojást?

A tojást nem forrásban lévő vízbe kell beledobni, hanem eleve a vízzel együtt kell a tűzhelyre tenni, épp annyival, amennyi ellepi. Ha csak picit is kevesebb, és kilóg egy kis folt, nem biztos, hogy kellő idő alatt megfő a tojás, ha pedig túl sok a víz, az ronthat ízének minőségén.

Az előírt főzési időt mindig a forrástól kezdve kell számolni, a nyolcperces tojás így korántsem a teljes főzési időre utal. A kemény tojás tekintetében vannak, akik a nyolc, vannak, akik a tíz percre esküsznek, a tíz a biztos, ennyi idő alatt tökéletesen kemény lesz a tojás, és megfő a teljes sárgája, de nyolc perc alatt is kiváló lesz, legfeljebb a belseje egy kissé krémesebb.

A hatperces tojás átmenet a kemény és a lágy tojás között - ekkor a sárgájának még meglehetősen krémes a belső része -, a klasszikus lágy tojást azonban csak négy percig kell főzni forrás után, esetleg háromig. Ha csak két percig főzöd a tojást, szintén lágy tojást kapsz, viszont nagyon folyós marad a sárgája - persze vannak, akik így szeretik.

Ha túlfőzöd a tojást, vagyis tíz percnél is többet tölt a tűzhelyen forrás után, zöldes réteg keletkezhet a sárgája és a fehérje között, ami annak köszönhető, hogy a sárgájában található vas és a fehérjében jelen lévő hidrogénszulfid reakcióba lép, vasszulfidot létrehozva. Ez azonban csupán esztétikai hiba - már ha hibának lehet nevezni -, a tojás ízén és állagán semmit nem változtat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Reped, és nehéz hámozni?

Ha rendszeresen meggyűlik a bajod a hámozással, vagy épp azzal, hogy a tojás héja főzés közben megreped, érdemes bevetned néhány házi praktikát. Egyszerűen lejön majd a héj, ha literenként egy evőkanál sót teszel a főzővízbe, vagy egy kiskanálnyi szódabikarbónát adsz hozzá. Természetesen a hagyományos módszer is működik, miszerint hámozás előtt hideg vízbe kell tenni a tojást.

Amennyiben azt szeretnéd megakadályozni, hogy a megrepedt héjon át a fehérje kifusson a főzővízbe, tegyél egy szál gyufát a vízbe - ez a főzőműsorairól híres Nigella Lawson közkeletű módszere -, de működik az is, ha a vízhez egy kevés sót vagy ecetet adsz.

Ezt is szeretjük