Bor, körömlakk, ételfolt a szőnyegen: így távolítsd el a leggyakoribb szennyeződéseket

Van úgy, hogy a szőnyeg foltos lesz. Ezekkel a tisztítópraktikákkal könnyen kiszedhetők a makacs szennyeződések is.

GettyImages-607507544

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bármennyire is vigyáz az ember a szőnyegekre az otthonában, a mindennapok során előfordul, hogy valamilyen szennyeződés éri. A bor, a körömlakk és az ételfolt eltávolítása is bosszúságot okozhat.

Szerencsére vannak házi praktikák, amelyekhez folyamodhat az ember: mindhárom folttípust más-más módszerrel érdemes kezelni, de egyik megoldás sem követel meg nehezen beszerezhető eszközöket. Bármelyik módszert is alkalmazod, egy nem látható helyen végezz előzetes színpróbát a szőnyegen.

Bor, körömlakk és ételfolt a szőnyegen

Borfolt eltávolítása a szőnyegből

Természetesen nem elsősorban a fehérbor a problémás, sokkal nagyobb bosszúságot okoz a vörösbor kiömlése. Első lépésben egy papírtörlő segítségével itasd fel a lehető legtöbb folyadékot.

Keverj össze egy evőkanál sót, egy evőkanál szódabikarbónát és egy csésze meleg vizet, majd egy mikroszálas törlőkendő segítségével, körkörös mozdulatokkal dörzsöld ki a foltot. Ne légy durva, mert a szőnyeg szálai megsérülhetnek.

Körömlakkfolt kitisztítása a szőnyegből

Minél erősebb a körömlakk színe, annál kisebb az esély a maradéktalan eltávolításra, de feltétlenül érdemes próbálkozni. Készítsd elő a foltot, és jöhet a takarítás!

Először hideg vízzel nedvesítsd meg a foltot. Ezután fújj rá jókora mennyiségű hajlakkot, közvetlen közelről. Csepegtess rá gyógyszertári alkoholt, és egy fogkefe segítségével kezdd el a tisztítást. Finom, de határozott mozdulatokkal sikálj egy irányban, és közben önts egy kevés vizet néhányszor a kefe alá. Ezen a ponton válts acetonmentes körömlakklemosóra, és folytasd a sikálást. Mindvégig ügyelj rá, hogy ne nőjön a folt kiterjedése. Végül itatgasd a foltot egy fehér színű törlőruhával, míg az el nem tűnik. Ha szükséges, megismételheted a műveletet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ételfolt kiszedése a szőnyegből

Nehéz lenne egyetlen örök érvényű megoldást mondani, amely minden foltra használható lehet? Érdekes, de nem az. Gondoljunk csak bele, hogy mivel oldjuk ezeket a szennyeződéseket a mindennapokban: egyszerű mosogatószerrel.

Tégy egy teáskanál mosogatószert egy csésze meleg vízbe, és egy mikroszálas törlőruha segítségével kezeld a foltot. Fontos, hogy ne fejts ki nagy erőt, mert úgy csak bedolgozod azt a szőnyegbe. Körkörös, könnyű mozdulatokat végezz, és mindig csak kívülről befelé haladj a pacán. Ha eltűnt, egy kis tiszta vizes áttörlés szükséges, és a szőnyegnek már csak száradnia kell.

Mire jó a fogkrém a háztartásban?

Nemcsak fogmosáskor hasznos, hanem takarításkor is. A következő cikkben alternatív használati módszereket sorolunk.

Mire jó még a fogkrém a háztartásban? Leszedi a zsírkrétát, kitisztítja a szőnyegfoltot

Nemcsak fogmosásra jó a fogkrém, hanem a takarításban is segít.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük