Ne feledd, még igényelhető a 2,5 milliós támogatás autóvásárláshoz: ezek a feltételek
Egy új autót nem egyszerű kifizetni, jól jöhet hozzá egy igényelhető támogatás.

GettyImages-1166338226
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idén januártól számos lehetőséggel bővült az otthonteremtési program, így legtöbbször annak elemeiről, a felújítási vagy épp a tetőtér-beépítési támogatásról esik szó a híradásokban.

Azonban ne feledkezzünk meg a továbbra is érvényben lévő autóvásárlási támogatásról sem, hiszen ez nem kicsi, akár 2,5 millió forintos anyagi segítséget jelent a gépkocsira vágyó családok számára.

Kik igényelhetik a támogatást?

A támogatás nagycsaládosoknak szól, azaz olyanoknak, akik legalább három vagy több gyermeket nevelnek. Azok is igényelhetik, akiknél még csak úton van a harmadik baba, és a terhesség már legalább 12 hetes. Fontos, hogy csak azok a gyermekek vehetők számításba, akik még családi pótlékra jogosítanak, azaz a felsőoktatásban részt vevő hallgatók már nem.

Az MTI februári információi szerint a támogatást 2019-es életbe lépése óta mintegy 20 ezer család vette igénybe. Mivel a lehetőség továbbra is nyitott, és 2022. december 31-ig érvényben is lesz, ez a szám jó eséllyel jelentősen gyarapodni fog.

Mire és mennyi támogatás járhat?

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatása új, legalább hétszemélyes személyautó vásárlására kérhető. Az elnyerhető anyagi segítség vissza nem térítendő támogatás, amely a választott jármű árának a felét biztosítja, de maximum 2,5 millió forintot fizet annak vételárából.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan lehet igényelni a támogatást?

Ha valaki elhatározza, hogy él a lehetőséggel, akkor első körben ki kell választania azt az autót, amelyet szeretne megvásárolni. Amikor ez megvan, a Magyar Államkincstár (MÁK) ügyfélszolgálatához vagy kormányablaknál kell benyújtania az autóvásárlási támogatásra szóló kérelmét. Amennyiben a jogosultságot megállapították, kiállítanak egy erről szóló határozatot, és megköttethet az adásvételi szerződés.

Fontos, hogy az autó megvásárlására a határozat kiállításától számított hat hónapon belül sor kell, hogy kerüljön. Az adásvételi szerződést be kell mutatni a MÁK-nál, akik ezután a választott autó árának a felét, de legfeljebb 2,5 millió forintot átutalnak az autókereskedő számára. Végül az igénylő visszatér a kereskedésbe, és kifizeti a még fennmaradt összeget.

További részletek a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásról szóló 45/2019. (III.12) Kormányrendelet 2019. július 1-től hatályos szövege alapján a Magyar Államkincstártól, ide kattintva elérhetők.

Mire szól az otthonfelújítási támogatás?

Kevesen tudják, milyen sok mindenre fordítható az otthonfelújítási támogatás: 25 pontos listánk segít tisztábban látni a lehetőségeket.

Ezt is szeretjük