15 aranyat érő tipp
Szerezd meg olcsóbban álmaid lakását!
Megtaláltad az álomotthont, de kissé soknak találod a vételárat? Eláruljuk, hogyan kell igazán jól alkudni!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Többek között önismeret, önbizalom és megfelelő háttértudás szükséges ahhoz, hogy sikeresen tudj alkudni. Nincs ez másként az ingatlanvétel és eladás esetében sem. Cikkünkben pontokba szedtük a szakértők segítségével összeállított legfontosabb alkuszabályokat.

Elemezd a hirdetés szövegét!

Ha szimpatikus egy hirdetés, mielőtt bármilyen lépést tennél, elemezd ki alaposan! Ha megtalálod benne az "irányár", vagy a "sürgősen eladó" kifejezéseket, biztos lehetsz benne, hogy helye lesz az alkunak.

Vesd össze az árakat!

Ha egyedül vágsz neki a lakás- vagy házvásárlásnak, térképezd fel a környék ingatlanárait, majd vesd össze az általad kiszemelt ingatlan árával. Így könnyen kiderítheted, hogy az eladó által kínált irányár mennyire reális, és mekkora lehetőséged van az alkudozásra.

Ne csak a divatos környékeken nézelődj!

A lakáskeresésnél adj esélyt a kevésbé jó hírű utcáknak is, ahol az alapvetően nyomott árakból is könnyebb alkudni. Nem ritka, hogy a rossz renoméra már rég nem szolgál rá a környék, mint ahogy így van ez manapság például a VIII. kerület rehabilitált részeivel.

Ne tévesszen meg a látszat!

Ne engedd, hogy a szép bútorok vagy a dekoráció befolyásoljon és elgyengítsen az alkunál!

Próbáld meg elképzelni, milyen lenne az ingatlan berendezés nélkül, így a tértágító hatású bútorok sem verhetnek át. Ha üresek a szobák, feltétlenül számolj azzal, hogy berendezve jóval kisebbnek fognak tűnni.

Madarat tolláról, lakást szomszédjáról...

Ne légy rest megnézni a szomszédokat! Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy egyenként be kell csöngetned hozzájuk, de ha összeakadtok a lépcsőházban vagy a kertben, nyugodtan szólítsd meg őket, hiszen az alkufolyamat szempontjából is hasznos információkra tehetsz szert.

A jó hangulat kulcskérdés!

A lakás adásvételével kapcsolatos tárgyalásnál próbálj oldott légkört teremteni. Nem kell barátságot kötni az eladóval, de egy számára szimpatikus embernek talán még az ingatlan rejtett hibáit is felfedi.

Kérdezz!

Ha személyes varázsod nem bizonyul elégségesnek ahhoz, hogy szóra bírd az eladót, ne szégyellj kérdezni! A legfontosabb tudnivalók: mikor épült az ingatlan? Mióta van az eladó tulajdonában? Milyen felújításokat végzett? Mióta kínálja eladásra? Hány vételi ajánlatot kapott eddig? Terhelt-e az ingatlan? Miért akarja eladni? Van-e valamilyen rejtett hibája az ingatlannak? Rendszeresen fizette-e a közüzemi számlákat, a közös költséget? Mekkora összeget tesznek ki ezek a költségek?

Ellenőriztesd szakemberrel!

Az ingatlant érdemes szakemberrel is ellenőriztetni. A profi értékbecslő vagy műszaki ellenőr ugyan pénzbe kerül, de az általuk felfedezett hibák kitűnő alkuhelyzetet teremtenek.

Ne véleményezz!

Lakásnézőben és alkudozásnál egyébként is elvárt a pókerarc. A túlzott véleménynyilvánítástól pedig egyenes tartózkodj! A hibák felfedezése nem azt jelenti, hogy ócsárolhatod az ingatlant. Ezzel inkább csak ellenérzést keltesz az eladóban, és csökkented alkuesélyeidet.

Beszélj a közös képviselővel!

Fontos, hogy mindennemű megállapodás vagy szerződés aláírása előtt megismerd, hogy kivel állsz szemben. Így a szomszédok mellett érdemes lehet felkeresned a közös képviselőt is. Nemcsak a személye árul el sokat, hanem a ház mindennapi életéről, de akár az eladóról is kaphatsz tőle információkat.

Tisztázd a költözés időpontját!

Nem árt minél közelebbi időpontot kérni a költözés határidejével kapcsolatban. Így ha az eladó csak később tudna elköltözni, a kényelmetlenségek, az esetleges köztes albérleti időszak miatt megint csak alkudhatsz az árból.

Hibáért ingóságot!

Megtetszik néhány ingóság? Elég egy-két újabb apró hiba felderítése a lakásban, és már meg is győzted az eladót, hogy otthagyja neked az adott tárgyat. Főleg, ha nehezen elmozdítható bútorról vagy bonyolult rögzítésű csillárról van szó.

Ne félj kockáztatni!

Ideális esetben a két fél úgy alkuszik, hogy egymás ajánlatai felé közelítik a vételárat. Ha azonban úgy látod, hogy az eladó nem enged, tegyél fix ajánlatot, mely mondjuk a következő egy napra érvényes. Ha azalatt nem fogadja el, tégy egy újabb, pár 100 ezer forinttal kevesebb ajánlatot, mely szintén csak egy, vagy már csak fél napig érvényes. A játék rizikós, de amennyiben úgy mérted fel, hogy az ingatlan iránt nem nagy az érdeklődés, érdemes vállalni a kockázatot.

Foglalót készpénzben!

Nagy előny, ha legalább a foglalót készpénzben tudod fizetni. A bankjegyek látványa akár jelentősen is lefaraghat az átutalandó maradék összegből.

Az alku aranyszabálya

És végül az alku alapszabálya, melyet mindenki ismer, gyakran mégsem merik bevállalni: mondj jóval alacsonyabb árat, mint amennyit fizetni tudsz, vagy szeretnél!

Ezt is szeretjük