A legjobb ápolók kopott, fénytelen parkettához
Hetekig tartó ragyogás
Ismerj meg néhány parkettaápolót, melynek segítségével csiszolás nélkül lehet ragyogó ismét a burkolat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A parketta az egyik leghosszabb élettartamú burkolóanyag. Ahhoz, hogy évtizedekig gyönyörködhess benne, néhány dologra érdemes ügyelned.

Tisztításhoz például porszívót vagy enyhén nedves törlőruhát használj, a felmosást kerüld! Ha viráglocsolás közben mégis víz kerülne a felületre, akkor rövid időn belül távolítsd el, a víz ugyanis egyáltalán nem tesz jót a burkolatnak.

Amellett azonban, hogy óvod, a megfelelő ápolásáról is rendszeresen gondoskodj, anélkül ugyanis egy idő után a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is kopott és fénytelen lehet. A következő szereket meleg szívvel ajánljuk, a parkettád meghálálja majd a használatukat.

Viasszal a ragyogásért

A Sofix parkettaápoló titka a viaszos ápolásban rejlik: a viasz vízlepergető hatása miatt óvja a padlót, emellett selymes fényt ad a kezelt felületnek, ráadásul hosszú ideig védi a padlót a portól és a kiszáradástól is.

A tartós hatás érdekében érdemes először felporszívózni a padlót, majd csak utána áttörölni Sofix parkettaápolóval, mert, ha csak egyszerűen felmosol vele, akkor a kisebb kövek vagy szennyeződések összekarcolhatják a felületet.

Segítség a szakértőtől

A Pattex cég a parkettagyártás és forgalmazás igazi szakértője, bizonyára nem fogsz hát csalódni oldószermentes parkettaápolójukban sem. Több évtized tapasztalatával a hátuk mögött egy igazán kiváló ápoló folyadékot fejlesztettek ki, mely védi és ápolja a felületet. Használatával természetes fényt kap a parketta, és a szennyeződések is eltűnnek.

Első alkalommal hígítás nélkül oszlasd el egyenletesen a padlón a Pattex Palma parkettaápolót, majd néhány perc után töröld át nedves ruhával. Rendszeres tisztítás esetén vízzel kell hígítani, aztán áttörölni.

Tudtad?
A parketta két fő ellensége a víz és a páratartalom. A fa padlóburkolat hosszú élettartamának biztosításához megfelelő - 18-22°C-os - hőmérsékletre és relatív - 50-60%-os - páratartalomra van szükség. Központi fűtés esetén érdemes párásítót használnod, mert a nem megfelelő körülményektől a parkettaelemek összeszáradnak, és repedések keletkeznek rajtuk. Ha víz kerül a parkettára, akkor minél előbb el kell távolítani, különben a felület megdagad, kiszáradás után zsugorodik, és hézagok jönnek létre.

Csak természetesen

Ha az egészséges életmód híve vagy, és alaposan megválogatod, mi kerülhet az asztalodra, akkor a lakás többi részéről se feledkezz meg! A padlód ugyanúgy örülni fog a természetes ápolásnak. A Klar padlóápolóval ugyanis teljesen természetesen varázsolhatod ismét ragyogóvá, miközben a szer révén hatékonyan elbánhatsz a szennyeződésekkel is.

A folyadék természetes anyagokból áll, de ásványi olajat nem tartalmaz, mely megakadályozná a víz és a különböző vegyületek felszívódását. A természetes összetevőknek köszönhetően teljesen illatmentes. Nagyon vékony védőréteget képez a padlón, így óvja meg parkettádat a sérülésektől.

Viasszal és a természet erejével

Az öko-bio tisztítószerek ma már egyre szélesebb választékát találni meg az üzletekben. A padlóápolók köre is bővült mára, többek között a Sonett Bio padlóápolóval. Az előző ápolóhoz hasonlóan ez a tisztítószer is természetes összetevőket tartalmaz, de ezek mellett viaszt is, mely segít megóvni a burkolat fényét. 100%-ban lebomló anyagokból áll, szintetikus vegyületeket nem tartalmaz, tehát sem az egészségedet, sem a környezetet nem terheli.

A viasz vékony réteget képez a felületen, ezáltal évekkel fiatalítja meg a parkettát, és hetekig tartó ragyogást biztosít a padlódnak.

Néhány gyakorlati tanács

Amellett, hogy a parkettát nem tanácsos felmosni vagy takarítógéppel tisztítani, ápolásánál az ammóniatartalmú súrolószereket, tisztítószereket is kerüld. Mivel a gyakori használat miatt gyorsabban kopik a parketta, a forgalmas útvonalakra helyezz szőnyeget.

Mindig gondosan válaszd meg a szőnyeg anyagát, hogy lélegezhessen alatta a fa. Érdemes a székek, asztalok és a bútorok lábára filcalátétet ragasztani, így nem karcolják fel a padlót. A tűsarkú cipőt célszerű az előszobában hagyni, mivel az is felsértheti a felületet.

Ezt is szeretjük