A hónapokig ragyogó, karcmentes bútorok titka
A cseresznyefa szekrénysor vagy az üveg dohányzóasztal is tiszta, ragyogó és karcmentes lesz a drága tisztítószerek nélkül.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A praktikus bútorápolókon és a világ legjobb ablaktisztítóin kívül léteznek más megoldások is arra, hogy az otthonodat tisztán tartsd. Vajon nagyanyáink hogy csinálták?

Hogyan ápolták a kényes felületeket, milyen módszerekkel tüntették el pillanatok alatt a karcokat és a sérüléseket? Eláruljuk: filléres házi praktikákkal.

A ragyogó, fényes bútor titka

Csodaszerek nélkül is ragyogóvá varázsolhatod a ból készült bútorokat, ha lenolajat terpentinnel keversz össze, és ehhez némi ecetet adsz. A keveréket egy puha ronggyal vidd fel a fényesítendő felületre, alaposan kend be vele, majd töröld szárazra, végül egy tiszta ruhával fényezd át. Ha kész bútorfényezőt vásárolsz, adj hozzá egy kávéskanál almaecetet, és ezzel tisztítsd meg a bútort. Faragott szekrények, asztalok esetén a bútorfényezőt puha sörtéjű fogkefével vagy egy ecset segítségével vidd fel a felületre.

Így távolítsd el a karcokat!

A ból készült bútorok legnagyobb ellenségei az éles, maradandónak tűnő karcolásokat okozó tárgyak. Nem kell azonban elbúcsúznod az összekarcolt diófaasztaltól vagy -széktől: törj fel és hámozz meg egy friss mogyorót, vágd félbe, és a fa erezetének irányába haladva dörzsöld be vele a karcolást! A mahagóniból készült bútorok sérüléseit sötétbarna színű ceruzával vagy barna viasszal javíthatod. Ha eltüntetted a hibát, alaposan fényezd át a felületet!

A juharfabútorok sérüléseire a jódtinktúra és a denaturált szesz azonos arányú keverékéből készült oldat a gyógyír. Vattával vidd fel a kezelendő felületre, szárítsd meg, fedd be viasszal, majd fényesítsd át a bútort. Ébenfából készült bútort fekete cipőpasztával, szemceruzával vagy fekete ceruzával varázsolhatsz ismét karcmentessé.

Tüntesd el a víznyomokat örökre!

A fafelületek másik nagy ellensége a karcok mellett a víz, melynek már egy-két cseppje nyomokat hagy a bútoron. Ilyen esetekben - bármennyire is meglepő - a fogkrém a megoldás. Egy puha rongyot vizezz be, tegyél rá egy kevés fogkrémet, és ezzel dörzsöld át a vízfoltokat. Makacs foltok esetén a fogkrém helyett próbálkozz szódabikarbónával.

A vízcseppekkel vaj vagy majonéz, valamint cigarettahamu keverékével is elbánhatsz. A krémszerű keveréket vidd fel a tisztítandó felületre, majd nedves ruhával töröld át, és fényezd ki! Ha nem matt felületről szeretnéd eltüntetni a foltokat, akkor keverj össze olajjal egy kevés sót, és azzal kend át a bútort. A keveréket elég csupán néhány percig rajtahagyni, utána alaposan töröld le. Végül petróleummal varázsold ismét ragyogóvá a felületet!

Gyógyír a bőrbútoroknak

Bár a bőrből készült bútorok tartósak, szépségük megőrzése érdekében rendszeres ápolásra szorulnak. Takarításkor ezeket nedves kendővel és bőrzsírral töröld át. Ha a bőrt zsírfoltok csúfítják, kezeld enyhén ecetes vízzel, a friss szennyeződéseket pedig lenolajos kendővel vagy felvert tojásfehérjével távolíthatod el.
A bőrből készült kárpit hátránya, hogy könnyen törékennyé válhat. Ennek megelőzésére a bútort rendszeresen töröld át két deciliter lenolaj és egy deciliter ecet keverékével.

A bútorok ellensége a cigaretta

Olyan lakásokban, ahol többen dohányoznak, gyakori problémát okoz a cigarettából kiszóródó parázs, mely pillanatok alatt kiégeti a kárpitot. Éppen ezért mindig legyen a hűtődben majonéz. Egy kevéssel kend be a lyukat, hagyd, hogy beszívja a kárpit, majd puha ronggyal töröld át a sérült felületet.

Nagyobb lyukak esetén szerezz be egy kis darab, finomabb kiképzésű csiszolópapírt, és a bútor egy kevésbé feltűnő részéről dörzsölj le annyit, amennyivel be tudod fedni a lyukat. Az így kapott lisztszerű port keverd össze színtelen körömlakkal, és simítsd a lyukba. A bútorod szebb lesz, mint újkorában.

Ezt is szeretjük