6 veszélyes méreganyag a lakásban, mellyel mindennap érintkezel
Fontos számodra a higiénia? Akkor minden bizonnyal te is nap mint nap mérgezed magad. Eláruljuk, mivel!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A személyes higiéné, valamint a környezeted, ezzel együtt a lakásod tisztaságának megőrzéséhez számtalan dologra van szükség, kezdve a szappantól, a sminklemosóktól és a tusfürdőktől a konyhai, fürdőszobai és általános tisztítószerekig.

Ezek a termékek ma már nélkülözhetetlennek tűnnek a háztartásban. Csakhogy amennyire hasznosak, annyira károsak mind az egészségedre, mind pedig a környezetre nézve.

Fáradtság, pattanások, súlyproblémák - az intő jelek

Rossz közérzet, fáradékonyság, súlyproblémák, pattanásos, zsíros bőr, türelmetlenség, levertség - ezeket a problémákat a túl sok stressz, télen a fény hiánya, tavaszra pedig a szervezet vitaminhiánya is okozhatja, és általában a többség ezekkel az okokkal meg is elégszik. Csakhogy a tünetek hátterében más is állhat, amin nem segít néhány vitamintabletta vagy egy erős kávé.

A különböző tisztítószerekben és kozmetikai termékekben lévő méreganyagok, melyekkel nap mint nap terheled a szervezeted, szintén felelősek lehetnek a fent említett tünetekért. Bár a méreganyagokat igen nehéz teljesen kikerülni, arra ügyelhetsz, hogy csak a lehető legminimálisabb adagban kerüljenek be a szervezetedbe.

Ismerd meg a hat legveszélyesebb mérget!

A kerülendő méreganyagok a legnagyobb számban az élelmiszerekben fordulnak elő többek között színezékek, tartósítószerek, mesterséges ízfokozók és adalékanyagok formájában, de más termékekben is szép számmal találni belőlük.

A kozmetikai, valamint a háztartási tisztítószerekben például a természetes anyagokat általában mesterségesen előállítottakkal helyettesítik, melyek hosszútávon szintén károsak az egészségre.

Éppen ezért fontos, hogy vásárlásnál alaposan megnézd, hogy mit tartalmaznak az egyes termékek, és csak azokat tedd a kosaradba, melyekben a lehető legkisebb mennyiségben van jelen káros anyag. A következőkben megismerheted azokat, melyeket a leginkább kerülj.

Ammónium és benzol

A fémtisztító szerek gyakran tartalmaznak ammóniumot. Ezeket a tisztítószereket azért érdemes kerülnöd, mert használatuk során mérgező gázok szabadulhatnak fel, ezek pedig légzési nehézségeket is kiválthatnak. Helyettük válaszd inkább a tömény alkoholt vagy az almaecetet - mindkettő alkalmas a fémből készült tárgyak tisztítására.
A benzol, melynek rákkeltő hatását már bizonyították, leggyakrabban a súrolószerekben található meg. Utóbbiak helyett használj természetes súrolószereket, például konyhasót vagy szódabikarbónát, melyek még olcsóbbak is, mint a mesterséges tisztítószerek.

Metil-alkohol és nátrium-hipoklorit

A metil-alkoholt az ablaktisztító szerek gyártáshoz használják, ám igen erős méreganyag. Spórolhatsz, és az egészségedet is óvhatod, ha helyettük ecetes vízzel tisztítod meg az ablakaidat - ezzel a módszerrel ráadásul biztosan nem lesznek csíkosak.

A nátrium-hipokloritot pedig, mely többek között a fehérítőkben és a tisztítószerekben lelhető fel, bőr- és nyálkahártya-irritáló, valamint allergizáló hatása, nagy mennyiségben pedig tüdőkárosító hatása miatt kerüld. A forró víz konyhasóval sokkal kíméletesebb fertőtlenítőszer.

Parabén és triklozán

Parabént leggyakrabban kozmetikumok és dezodorok tartósításához használnak. Az anyag azonban a bőrbe kerülve megzavarja a hormonokat, és rákkeltő hatású is lehet. Szerencsére ma már kaphatók parabénmentes dezodorok.
A triklozán - mely elsősorban a kozmetikai és egészségügyi termékek gyakori összetevője - nem rákkeltő, de irritálja a bőrt, és - mivel kitűnő baktériumölő hatással bír - előidézheti a gombák elszaporodását. Ezt az anyagot könnyen kikerülheted, ha biokozmetikumokat vásárolsz.

Mérgek helyett természetesen

A természetes alternatívák sokszor karnyújtásnyira vannak, és nem kerülnek feltétlenül többe, mint a mesterséges szerek. Az ecet, a só és némi forró víz keveréke például kitűnő szer a vízkő ellen, és a WC-tisztítót is helyettesítheted vele. Szappanpehelyből és szódabikarbónából filléres, mégis hatékony súrolószert készíthetsz, mely a szennyeződéseket nem, az egészségedet viszont kíméli.

Még több praktika!
Ha szívesen kipróbálnád nagyanyáink házi praktikáit, melyekkel az egészségedet, egyben a pénztárcádat is kímélheted, kattints ide, és ismerd meg a legjobbakat! »

Ha egyetlen szerrel váltanád ki a súrolószereket és a folttisztítókat, akkor használd a sót, mely a legmakacsabb szennyeződésekkel is elbánik.

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Szintén kitűnő folttisztító hatással bír az ecet, mellyel ráadásul a klórtartalmú fehérítőket is kiválthatod, és fertőtleníthetsz is.

Cikkünk elkészítésében a Napsugár Életház méreganyag-kalauza segített.

Ezt is szeretjük