5 kiegészítő, amit mindenképpen be kell szerezned
A legfontosabb tárgyak, melyek kifejezetten kis lakásba ideálisak. Szerezd be őket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az aprócska lakások tulajdonosainak igencsak szükségük van a kreativitásra, ha kényelmes és használható otthont szeretnének teremteni. 30-35 négyzetméternyi alapterület mellett nem tanácsos sarok-ülőgarnitúráról álmodozni, franciaágyról csak akkor, ha galéria is tartozik a lakáshoz, és a konyha berendezésénél is nagyon ügyesen kell bánni a hellyel, hogy a kávé mellett mást is lehessen főzni.

A többfunkciós bútorok elengedhetetlenek a garzonok esetében, a bútorok mellett azonban nem árt néhány olyan kiegészítőt is beszerezni, mellyel további helyet szabadíthatsz fel. Összegyűjtöttünk néhányat, amit szinte kötelező beszerezned, ha kényelmesen el akarsz férni a lakásodban.

Akasztósor és mágnescsík a mosogató fölé

Akik hatalmas konyhával rendelkeznek, azok megengedhetik maguknak, hogy a konyha közepére úgynevezett konyhaszigetet építsenek, fölé pedig olyan tartókat, melyekre a merőkanalaktól kezdve a serpenyőkig mindent felakaszthatnak.

Az aprócska konyhák tulajdonosainak sajnos ez a lehetőség nem adatik meg, ám a nagyobb konyhai eszközöknek, így a széles húsvágó késeknek, a merőkanalaknak, fém tésztaszűrőknek vagy éppen az ollónak ők is találhatnak helyet a szekrényeken és fiókokon kívül. Ehhez nyújtanak megoldást azok a barkácsáruházakban beszerezhető tartósínek, melyek néhány csavarral rögzíthetők a mosogató vagy a tűzhely fölé a falra.

Egyes típusokat csúsztatható akasztókkal láttak el, mások mágneses borításúak. Bármelyiket is választod, sok helyet spórolhatsz velük, ráadásul a legszükségesebb eszközök mindig kéznél lesznek.

Mobil konyhasziget, ha kevés a munkaterület

A kis alapterületű konyhákban általában nem csak a korlátozott tárolási lehetőségek okoznak gondot, hanem az is, hogy nincs elegendő munkaterület az ételek előkészítésére. A falatnyi munkapult természetesen nem probléma egy egyszerű rántotta esetében, ám egy bonyolultabb fogás elkészítésénél már akadályozó tényező lehet a helyhiány.

Erre a problémára nyújtanak megoldást a mozgatható konyhaszigetek. Ezek a praktikus kisbútorok egyszerre több funkciót látnak el: tetejük munkapultként használható, míg a munkalap alatt fiókok, polcok, illetve akasztók bújnak meg, praktikus tárolóhelyként. A konyhaszigeteket általában kerekekkel látják el a könnyebb mozgathatóság érdekében.

Keményfából készülnek, mely könnyen tisztítható, és kiváló felületet biztosít az ételek előkészítéséhez. A konyhaszigeteket a barkácsáruházakban és a nagyobb lakberendezési áruházakban szerezheted be.

Fali asztalka laptopnak, íróasztalnak

A nappaliban elsősorban egy kanapénak, egy dohányzóasztalnak és egy könyves szekrénynek kell elférnie, bármekkora is a rendelkezésre álló hely. Az olyan bútorok, mint például az íróasztal, 30-35 négyzetméter esetében már luxusnak számítanak. Pedig szükségesek, hiszen a kanapén ülve a számítógép fölé görnyedni egyáltalán nem egészséges, és a csekkek kitöltéséhez vagy otthoni munkához sem árt, ha van egy asztal, ami megfelelő magasságú.

Erre nyújt megoldást az a praktikus kis bútordarab, ami egyszerre laptoptartó, íróasztal és polcos szekrény. Néhány csavarral egyszerűen a falra szerelheted. Amikor szükséged van az asztalra, egy egyszerű mozdulattal lenyithatod, ha pedig végeztél, szintén egyetlen mozdulattal tüntetheted el szem elől a titkos asztalt. Mivel a falon kap helyet, nem vesz el semennyit a hasznos térből.

Összecsukható, falra szerelhető szárító

A ruhák szárítása szinte minden háztartásban gondot okoz, ahol nem tartozik erkély, terasz vagy kert a lakáshoz. A ruhákkal roskadásig megpakolt ruhaszárító mozgatása nem egyszerű, kerülgetni is kényelmetlen, arról nem is beszélve, hogy összecsukva is mindig útban van. A legjobb megoldás, ha ezt is felteszed a falra, pontosabban lecseréled egy olyan típusra, mely felcsavarozható a fürdőszoba falára. Ma már nagyon praktikus típusokat kapni, melyek könnyen kihúzhatók, ha szükség van rájuk, és visszacsukhatók úgy, hogy ilyen állapotban szinte észrevehetetlenek.

A kedvencünk az a darab, aminek két szárnya jobbra és balra nyílik, majd ezek között húzható ki a szárító. Ez a fajta összecsukva csupán néhány centire emelkedik ki a falból, és kinyitva sem hosszabb egy méternél.

A legjobbak egy helyen!
Ha neked is gondot okozott eddig a ruhák szárítása, itt az ideje megismerned a legpraktikusabb eszközöket. Kattints ide!

Függő tároló - dobozok helyett

Nem mindig lehetséges olyan pontosan egymás mellé rendezni a bútorokat, mint ahogy a kirakós játékok egyes darabjai illeszkednek egymáshoz. A bútorok közötti rések idegesítőek lehetnek, ha azonban egy kis kreativitással a zsebedben tekintesz rájuk, máris megláthatod bennük a tárolási lehetőségeket. Ha a ruhásszekrény és a fal között kénytelen vagy hagyni harminc-negyven centimétert az ott található konnektor miatt, akkor ne szomorkodj: szerezz be egy, a mennyezetre függeszthető, puha műanyagból vagy vászonból készült tárolót - ezeket a lakberendezési áruházakban találod meg.

Ezeket elsősorban cipők tárolására ajánlják, de megállják a helyüket a törölközők, a ritkábban használt ruhák, a kabátok és más könnyebb tárgyak esetében is. Használhatod őket a konyhában, a fürdőszobában és a hálóban is, segítségükkel pedig valóban tökéletesen használhatsz ki minden szabad helyet a lakásban.

Ezt is szeretjük