5 biztos mód, hogy meglegyen az első lakásod

Nem könnyű hitelhez jutni mostanában, viszont egyáltalán nem lehetetlen. Íme, a lehetőségek!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy ideje már biztos munkahelyed és rendszeres, 150 ezer forint körüli havi jövedelmed van? Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy saját lakást vegyél, de nem tudod, hogyan vágj bele? Megnéztük a lehetőségeket, és összeszedtük a legfontosabb információkat.

A helyzet nem reménytelen

- Sajnos egyre kevesebb lehetőség közül válogathatnak azok, akik a jelenlegi gazdasági helyzetben - a fent említett anyagi kondíciók mellett - hitelből szeretnének lakást vásárolni - vázolja a nem túl bíztató képet Gróf Anna Mária, a Femina hitelszakértője.

A helyzet tehát nem valami rózsás, viszont egyáltalán nem kilátástalan. Tény azonban, hogy érdemes tisztában lenned a piaci környezettel, hiszen a szigorodó banki feltételek mellett minden eddig kiaknázatlan körülményt mérlegelned kell, mielőtt kölcsönért kopogtatsz valamelyik bankfiókban.

Azzal minden megkérdezett szakértő egyetért, hogy egyre nehezebb pénzügyi vagy hiteltanácsadó nélkül eligazodni a gazdasági világban, ezért egy hitelkérelem benyújtása előtt erősen ajánlott kikérni egy szakember tanácsát. A szakmai segítség az ügyintézés többi fázisában is rengeteget számít: egy-egy félreértés vagy rossz döntés komoly, forintosítható következményekkel járhat.

Ha egyedül nem megy

- A jelenlegi helyzetben csak euró és forint alapú hitelek jöhetnek szóba, ha egy minimális önerővel és 150 ezer forint körüli rendszeres havi jövedelemmel rendelkező ügyfél szeretne hitelt igényelni. Azonban a sikeres hitelbírálathoz ez sem valószínű, hogy elég - válaszolta kérdésünkre Gróf Anna Mária, aki szerint könnyebben és talán kedvezményesebben juthat kölcsönhöz az, akinek van hitel- vagy adóstársa.

A szakértő szerint minden esetben - némi plusz kedvezmény reményében - érdemes érdeklődni az új építésű projektek finanszírozóinál, hiszen mostanában lakást nem csak venni, hanem eladni is nehéz. Óvatosan kell azonban bánni a kamattámogatásokkal, hiszen az állami segítség feltételei sok egyéb tényező mellett szintén szigorodtak.

Nehezen tudsz eligazodni a pénzügyi világban? Íme, egy kis segítség, hogy könnyebben szót érts a bankokkal.

(%oldalbox('kalkulator(2151)')%)

Egyre többen választják: lízing

Ha csak minimális önerővel rendelkezel, akkor megoldást jelenthet, ha hitelfelvétel helyett lakást lízingelsz. A konstrukció lényege, hogy a bank tulajdonában lévő ingatlant - a lakás értékének visszafizetéséig - bérled a pénzintézettől. Az albérleti szerződéssel ellentétben a lízing lejárta után a lakás a te tulajdonod lesz.

Ezt a lehetőséget már csak azért is érdemes átgondolni, mert a piac stabilizálódását követően - nagy valószínűséggel - jelzáloghitellé is át lehet alakítani a lízingszerződést. Nem véletlen, hogy mostanában egyre többen keresik ezt az olcsóbb, minimális önerőt igénylő és a kevésbé tehetős embereknek is megoldást jelentő lehetőséget.

Ha szeretnél többet megtudni a lízingelésről, kattints ide!

Megoldást jelenthet: jelzáloghitel

150 ezer forint körüli rendszeres havi jövedelemmel rendelkező hitelkérelmezőként megoldást jelenthet, ha lehetőséged van a konstrukcióba bevonni egy másik, jelzáloghitellel megterhelhető ingatlant. Ha egészen biztos vagy abban, hogy a rezsi, az illeték és a hitel járulékos költségei, valamint a mindennapi kiadások mellett képes vagy fizetni a törlesztőrészleteket, akkor érdemes például családon belül megterhelni egy ingatlant. Feltéve, hogy ez nincs az érintett felmenők ellenére.

A hitelfelvételhez ma már egyre gyakrabban van szükség kezesre. Ha szeretnél többet megtudni a részletekről, nézd meg videónkat!

(%videobox(id: 60716)%)

Óvatosan az akciókkal!

A hitel utáni elkeseredett hajsza közben sokan nem gondolják át döntéseik következményeit, vagy átsiklanak a részletek fölött. Ez nem túl szerencsés, hiszen - főleg mostanában - különösen oda kell figyelni például a jobbnál jobb ajánlatokkal kecsegtető akciókra, melyek többnyire minimális időre szólnak.

- A kedvezményes periódus lejártával nem ritka, hogy annyira megugrik a törlesztőrészlet, hogy annak költségeit már egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen tudják fizetni az ügyfelek - mondja Gróf Anna Mária.

Éppen ezért nagyon lényeges, hogy csak akkor vegyél fel kölcsönt, ha a lehetőségek mérlegelését követően úgy látod, hogy - hosszabb távon is - minden feltétel adott ahhoz, hogy visszafizesd.

Ezt is szeretjük