A 3 legjobb házi készítésű ajándék
Csináld magad!
Az ajándék akkor a legszebb, ha valóban szívvel adod. Ha te készíted, ehhez nem férhet kétség. Íme, néhány kedves apróság!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Valld be nyugodtan, egyre kevesebb időd jut a házilag elkészíthető ajándékokkal való pepecselésre. Valószínűleg sokan vannak ezzel így. Néha azonban nem árt időt szakítani az ilyesmire. Hiszen sokkal személyesebbek ezek a meglepetések.

Tojáslikőr a nagyinak

Már a régi szakácskönyvekben is szerepelnek receptek a manapság is közkedvelt tojáslikőr készítéséről. Az ital eredetileg a holland gyarmatokról származik, ahol pépesített avokádót használtak a készítéséhez.

Ezért szerepel mind a mai napig néhány tojáslikőrös üveg címkéjén az Advokat felirat. Hazájukban a hollandoknak azonban le kellett mondaniuk erről a gyümölcsről, így visszanyúltak a régi, tojásból készült italhoz – melyet alkohollal finomítottak.
Ha otthon szeretnél tojáslikőrt készíteni, pár dolgot mindenképpen tarts szem előtt. Nagyon fontos, hogy csak friss tojást használj fel, és, hogy készítés közben minden szobahőmérsékletű legyen. Ezenkívül ne feledd, hogy a felbontott üveget három hónapon belül fel kell használni. Ezt az információt oszd meg azzal is, aki az ajándékot kapja.

Hozzávalók:

  • 15 tojássárgája
  • 1 db vaníliarúd
  • 300 g cukor
  • 1 tojásfehérje
  • 230 ml 90%-os alkohol

A vaníliarúd kikapart belsejét 300 g cukorral együtt oldd fel 220 ml meleg vízben, majd hagyd hűlni. Egy tálban keverj simára 15 tojássárgáját, majd apró lyukú szitán szűrd át. A cukros oldatot adagonként és állandó keverés mellett add a tojássárgákhoz.

Ezt követően pedig keverj bele egy tojásfehérjét. Hígíts fel 230 ml 90%-os alkoholt 110 ml vízzel, majd add a likőr alapkeverékéhez. A tojáslikőrt töltsd üvegekbe, majd zárd le alaposan, és tárold hűvös helyen.

Marcipánfigurák a gyerekeknek

A nyers marcipán igen fantáziadús dolog. Formálhatsz belőle marcipánkenyeret és gyümölcsöket, vagy használhatod tölteléknek, esetleg bevonhatsz vele tortákat. De kiváló karácsonyi kísérőajándék lehet gyerekeknek például a marcipán angyalka. A marcipán jellegzetes ízét a bioboltokban beszerezhető keserű mandula adja. Tartózkodj azonban a nagyobb mennyiség fogyasztásától, mert a magbél – savtartalmánál fogva – mérgezést okozhat.

Hozzávalók:

  • 250 g mandula
  • 30-40 g keserű mandula vagy 3-4 csepp keserűmandula-aroma

Az édes és a keserű mandulát forrázd le egy tálban. Két perc elteltével húzd le a héjukat, majd a mandulákat terítsd ki egy kendőre, és hagyd száradni 24 órán át. Aprítsd fel őket mandulatörővel háromszor-négyszer. Két aprítás között mindig tedd mélyhűtőbe a mandulákat tíz percre. A zúzott mandulához gyúrj porcukrot és rózsavizet, egészen addig, míg kemény, de formálható masszát nem kapsz.

Ezután készíthetsz belőle különböző formákat – melyeknek csak a fantáziád szab határt. Az elkészült figurákat csomagold gondosan alufóliába. Tedd öt-hat napig hűvös helyre.

Egyszerűbb változat, ha kész marcipánkenyérből formázod meg a figurákat. Olvasztott csokival díszítheted, ami később megszilárdul.

Kandírozott gyümölcs mindenkinek

A kandírozás művészete kezd feledésbe merülni. Valószínűleg annak köszönhetően, hogy erre a kicsit időigényesebb műveletre már nemigen jut idő a mindennapi rohanásban. A karácsonyra készülve azonban talán megpróbálhatod belesűríteni a hétvégi programodba. Ezzel a módszerrel ugyanis a legfinomabb ínyencségeket lehet elkészíteni, amit cukrász valaha látott.

Hozzávalók:

  • 1 l víz
  • 1 kg cukor
  • ananász
  • eper
  • szőlő
  • nektarin
  • citrusfélék

Mosd meg a gyümölcsöket. Miután megszáradtak, a nagyobbakat vágd apróbb darabokra. A szőlőt szúrd meg tűvel. A vizet forrald fel a cukorral, addig, míg az oldatból szál nem húzható. A gyümölcsöket tedd szűrőbe, a szűrőt pedig egy fémtálra. A cukros oldatot úgy öntsd a gyümölcsökre, hogy bevonja azokat.

Ezt követően hagyd a gyümölcsöket lefedve 24 órán át. Másnap az oldatot újra forrald fel, és öntsd a gyümölcsökre. Ezt az eljárást 24 óránként összesen öt napon át ismételd

Cikkünk a Nagymama házipraktikái című könyv segítségével készült.

Legyen szó befőttről vagy lekvárról, szépségápolásról vagy betegségek gyógyításáról, nagymamáinknak mindig volt egy jó trükkje, amivel igazán sikeresen oldották meg a problémákat. Most te is megismerheted ezeket a fogásokat és praktikákat, így olcsón és hatékonyan, természetes anyagok segítségével rakhatod rendbe a házat, főzhetsz finomakat, vagy ápolhatod tested-lelked. Nélkülözhetetlen könyv minden háztartásban. Ha problémád van, üsd fel, és nézd meg, mit csinálna a Nagyi.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük