Talán a legszebb karácsonyi vásár a világon
Téli mese Melkben és Mariazellben
Pompás puszedli, rémisztő krampuszok, mozgó Betlehem.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az advent a várakozás, a lecsendesülés és a lelki hangolódás időszaka. Ha a megszokott karácsonyi vásárokat túl hangosnak és hivalkodónak találod, utazz el Stájerországba, amely az ünnepi időszakban egészen sajátságos, háborítatlanul idilli hangulattal vár.

Ha Melket és Mariazellt választod adventi kiruccanásként, kétvárosnyi szépséggel szembesülsz az Alpokban. Maga az utazás is csodálatos, ahogy végigvezet a nibelungi legendák bölcsőjének tartott helyeken. Nem kell, hogy havas tájért fohászkodj, mert a Duna menti városkákat az ősz kezdetétől hófehér, dér csipkézte hegyek őrzik.

Melket egyszer mindenkinek látnia kell

Melk az első állomása a dupla városlátogatásnak. A szigorú sziklaszirtekről fejedelmi látvány tárul az ember elé, mely odavonzza a tekintetet. A gigantikus méretű Szent Benedek-rendi apátságban több mint kilencszáz éve élik a szerzetesek mindennapjaikat.

A monumentális épületegyüttes érdekessége, hogy ez inspirálta Umberto Ecót, amikor méltán világhírű regényét, A rózsa nevét megírta. A helyszínek az UNESCO világörökségi listáján is fent vannak, tehát érdemes végigjárni őket.

Mariazell, a híres zarándokhely

Az Alpok hegyvonulatai között lehet eljutni a takaros kis hegyi faluba, Mariazellbe, ahol a Grimm testvérek letűnt mesevilága dereng fel. A bazilika épülete előtt van a vásár, ahol a fenyőből ácsolt standoknál árulják az autentikus stájer termékeket.

A centrumban a világ legnagyobb adventi koszorúja előtt és alatt álldogálva lehet szürcsölgetni a forró puncsot, miközben a hegyek felől német karácsonyi dallamfoszlányokat fúj a szél. A képeslapszépségű bazilika gyönyörű hátteret ad a vidám ünnepi forgatagnak, de aki egy kis meghitt áhítatra vagy intellektuális kikapcsolódásra vágyik, menjen be a templomba.

Még több téli szépségre vágysz?

Olyan tájakat, vidékeket és kisvárosokat mutatunk, amelyektől megjön a karácsonyi hangulatod, ha esetleg még elkerülne.

Ezeket nézd meg Mariazellben

A mesék itt valóban valóra válnak. Öt méter magas, ezer kilogrammnyi mézeskalácsból készült házba bújhatsz be. A főtér egyik díszletszerű korabeli házának ablakaiból óriási adventi naptárt alakítottak ki.

Az igazi, élő állatokkal, ökrökkel és szamarakkal tarkított jászol csak az egyik kedves látványossága a városnak. Az egyik magánházban van egy különleges, mechanikus Betlehem is, amely a Kálváriahegyen található. Benne 12 újtestamentumi jelenetben gyönyörködhetünk, melyeket 130 mozgó figura ad elő.

Az Angyalok Postahivatalában a régi szokásokat felidézendő, kézzel írt, gyönyörű képeslappal örvendeztetheted meg a szeretteidet. Te mikor kaptál utoljára hagyományos karácsonyi üdvözletet, sms vagy Facebook-poszt helyett?

Egyes adventi hétvégéken rémisztő vigalomban lehet részed, mert egyedi maszkokkal elevenedik meg a német folklór karácsonyi rémfigurája, a krampusz. Hangulatos felvonulással riogatják a turistákat alkonyat után.

Mozgalmas és színes adventi programok

Az adventi hétvégék nagyon aktívak, rengeteg program között válogathat a kíváncsi utazó. Templomi koncertekben és adventi kórusokban lelheti kedvét a zeneszerető ember. Az utazási irodák nem hagyják ki a híres Arzberger likőrüzemet, ahol 33 fajta gyógynövényből állítják elő a gyógyító, édeskés nedűt.

Annak a finom mézeskalácsillatnak a forrását is fel lehet kutatni, amely Mariazell utcácskáin lengedez, mivel a városban székel a híres Pirker puszedli-manufaktúra. Kóstolni is lehet, és rácsodálkozni a kézzel készített finomság gyártásának fázisaira.

A vállalkozó kedvűek, akik szeretik meglepni kézzel készített ajándékkal a szeretteiket, méhviaszból csavarhatnak gyertyát. Akik meg csak az élet finomságait akarják élvezni, igazi, tiszta méhpálinkát kóstolhatnak.

A mariazelli elvarázsolódás titka

Stájerország ékszerdobozában olyan az advent, mintha abból kapna bemutatót az ember, hogy milyen lehet egy szeletke mennyországban karácsonyozni, az angyalok között. A zarándokhely évszázados misztériuma keveredik a városka történelmének meseszerű hangulatával.

Amikor esteledik, ünnepi harangjáték kondul a toronyból, hangját messzi viszi a szél az Alpok felé. A Mesterek utcáján takaros kis műhelyekben adják át a titkot a kézművesek. A tündöklően feldíszített kis alpesi városban minden a karácsonyvárásról, a közös ünneplésről - a szeretetről szól advent idején.

képek: www.mariazeller-advent.at, www.mariazellerland-blog.at, www.martschin.com

Ezt is szeretjük