A legmeghatóbb karácsonyi szokások a világon, amik a szeretetről szólnak
Hol meghittebben, hol zajosabban, de a szeretetet fejezik ki.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A karácsony a szeretet ünnepe, legyen szó Európáról vagy más földrészekről. Ám az, hogy ezt miként juttatják kifejezésre, már igencsak eltérő lehet. Van, ahol a meghittség kapja a fő hangsúlyt, máshol a nem túl közeli ismerősöket is bevonják az ünneplésbe.

Ugyanígy különböznek az ünnepi díszletek-kellékek is, hiszen elég csak arra gondolni, hogy például Ausztráliában és Dél-Afrikában karácsonykor nyár van, így a nálunk megszokott jégvirágos-hópelyhes körítés szóba sem igen jöhet. Tudd meg, miként nyilvánítják ki egymás iránti szeretetüket az emberek a világ különböző pontjain!

Amerika

A szeretet ünnepére való ráhangolódást már advent elején megkezdik - ilyenkor helyezik el a fát a lakás valamely frekventált pontján, majd karácsonyig folyamatosan díszítik.

Mivel Amerikában nagy távolságok vannak, a rokonok és a barátok nem mindig tudnak találkozni még az ilyen alkalmakkor sem, ezért csomagokat küldenek egymásnak, melyek szintén a fa alá kerülnek.

24-én még nincs ajándékozás, csak vacsora - ez azonban korántsem olyan szűk körű, mint nálunk megszokott. Az amerikaiak ugyanis nem csupán a szorosan vett családdal, esetleg a rokonaikkal ünnepelnek, hanem szívesen vendégül látják a barátaikat is, illetve mennek vendégségbe.

Megesik, hogy emiatt az esemény inkább emlékeztet partira, némi woodstocki beütéssel, mint meghitt összejövetelre - de ők egyébként is sokkal inkább kifelé élnek, ezért ebben senki sem talál kivetnivalót, sőt, sok magányos ember számára éppen az ilyen happeningek által válik élhetőbbé vagy akár szerethetőbbé a karácsony. Voltaképpen a másik fél, azaz a vendéglátó is jól jár, hiszen kevés szívmelengetőbb dolog van a világon, mint örömet szerezni olyasvalakinek, akinek egyébként nem sok optimizmusra ad okot az aktuális élethelyzete.

Hazánkban is számos hagyomány és szokás kötődik az adventi és a karácsonyi ünnepkörhöz. Kattintsd végig az alábbi galériát, és ismerd meg őket!

Finnország

Ez az ünnep természetesen a Télapó hazájában is a szeretetről szól, és, hogy ezt lehetőleg semmiféle negatív megnyilvánulás ne árnyékolhassa be, a régi hagyomány szerint 24-én délben Turkuban - Finnország korábbi fővárosában - kihirdetik a karácsonyi békét.

A finnek nemcsak a szentestét tartják szűk körben, de karácsony első napját is a hozzájuk legközelebb állóknak szentelik - ilyenkor a közvetlen hozzátartozókon kívül rokonaikkal és barátaikkal vannak együtt, és végre kellőképpen tudnak figyelni egymásra, megerősítendő a köztük lévő köteléket. A tágabb ismeretségi körbe tartozókat még telefonon sem illik megkeresni, és ugyanez természetesen fordítva is igaz.

Nemcsak az élőkre, hanem a holtakra is gondolnak karácsonykor: gyertyát gyújtanak elhunyt szeretteik sírjánál. Sőt, két- és négylábú barátaikról sem feledkeznek meg - nemcsak a házi kedvenceiket lepik meg ünnepi menüvel, de még a madaraknak is juttatnak egy kis soron kívüli ellátmányt.

Ausztrália

Ausztráliában karácsonykor nyár van, így a külsőségek kevéssé idézik a nálunk ilyenkor megszokott hangulatot, aminek elengedhetetlen része a havazás, no meg a forralt bor és a még ki sem hűlt mézeskalács illata. A keresztény gyökerekkel rendelkező lakosság az évszaktól függetlenül megadja a módját az ünneplésnek - ha esetenként nem is valódi kellékeket használnak, és itt nem feltétlenül a hóra kell gondolni.

Élő fenyővel például kevésbé lehet találkozni, inkább a műanyag változatot részesítik előnyben. Az ajándékozás, illetve a december 24-i szentmisén való részvétel ezen a távoli földrészesen éppúgy része a karácsonynak, mint Európában - és ugyanúgy a szeretetet hivatott megerősíteni a családtagok, rokonok, barátok között. Ahogy a tengerparti piknikek és a kerti grillezések is, melyek az itteni ünnepi vacsora ausztráliai megfelelői.

Afrika

Afrikában mind nagyobb teret hódít a katolicizmus - ám a hit elmélyítése és kinyilvánítása mellett természetesen a szeretet is központi szerepet kap karácsonykor, még ha - hasonlóan az ausztrálokhoz - nem is az Európában megszokott módon ünnepelnek az ott élő emberek.

Kongóban az itteni betlehemesekhez hasonlóan vonulnak végig a falvakon kisebb-nagyobb csoportok, a szeretetajánlás körül forgó misére hívva mindenkit.

A misét követően a hívek egy pódiumon helyezik el ajándékaikat, majd közösen elfogyasztják az ünnepi vacsorát. A közös étkezés jelentőségét az emberi kapcsolatok kialakításában, illetve elmélyítésében természetesen a dél-afrikaiak is ismerik, és meg is tapasztalják évről évre - igaz, a jó időre való tekintettel a természetben vagy a tengerparton költik el a tradicionális ünnepi fogásokat.

Kenyában a szabadban, nyílt tűzön készítik el a karácsonyi vacsorát - az ünnep azonban messze túlmutat az evészeten-ivászaton. Ilyenkor a család távol élő tagjai is hazautaznak, az egymáshoz közel állók pedig igyekeznek minél több időt együtt tölteni, ily módon is kifejezve egymás iránti szeretetüket.

Ezt is szeretjük